• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Zapalio bi ga na pola polja da se muči s 2x14, ono o čemu pričamo uopće.

Koji to uopče traktor s 4800kg se muči s 3x14 ?

Od bjelovara pa do zagreba zetor tipa 6911 63ks samo zadnji pogon znači može vuc 2x14 drugom recimo,dok ako želi orat trecom maks mu je 2x12.

Dakle u ovom kraju je prosijek 30ak ks po brazdi i tako je praktički svuda u krugu 50ak kilometara.

Sad da traktor s 85ks, prednjim pogonom, naprijed širokim gumama ko što mi zetor ima iza i preko tonu više težine mi ne može orat sa brazdom više od mog zetora jebo mene pas ako ne bi zapalio kino njemačko.

Valjda ce mi ovaj tjedan bit izrezani utezi 10x 45kg pa ce bit još komotnije za radit naravno bez spere.

Po meni ako za oranje trebaš stalno gazit šperu kod relativno normalnih uvijeta za oranje trebalo bi smanjit plug jer je očito prevelik za taj traktor.

EDIT: naradili su se na mojim zemljama i bageri i buldozeri da ih se dovede u stanje da se mogu lakše orat, a da imam tešku zemlju tako svake godine bi se zaoravala repica dok god ne bi bila lakša za radit.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
VuckoH,
ima jako različitih zemlji. Ja imam njivu gdje s dupljakom od 50 KS od 2 tone orem bez problema 2x14, a na drugoj s 1x14 nejde dublje od 25 cm a bez špere niti 20 cm. Zato vjerujem kaj piše type-r.
Nisu uvijek ni optimalni uvjeti za oranje.

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Mozda si ju doveo u red, ne kazem ja za sebe samo nego za cijeli kraj ovdje, ak ces zimsku poorat kak treba ne ide. Ide pocetkom 11 mj, ono kasnije bas i ne. Ici cu i ja opet s repicom pa cemo vidjet za koju sezonu

Poslano sa mog Nexus 4 koristeći Tapatalk

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Belarus 1025, ide sad naprijed ph s vecim utegom i zadnje nove gume pa ce to bit pjesma, ide on,bar 6 kmh al opet klizi, sa sperom je to 7 i ima tih predjela gdje samo stane. 500 metara dugacko 2 vrste zemlje jbg. Bit ce bolje.

Poslano sa mog Nexus 4 koristeći Tapatalk

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Par godina zelene gnojidbe tipa raoulom i trebalo bi to bit puno bolje.

Mi cemo probat nasu zemlju još zelenom gnojidbom olakšat za obradu.

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396
Nije tema al me zanima koja je razlika u plodnosti između lake i teške zemlje a da ova laka nije naprimer sodrena, znaci uz istu agrotehniku gnojenje i tako to, dali ima nekog pravila ili je to kakve si sreće?

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
U biti kod mene nema neke razlike, ako daš jednako gnojiva i jednaku pripremu dobiješ na kraju isto kukuruza recimo.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Zemlje de djele na puno vise elemenata osim na lake i teske, a kvalitetu i potrebu za gnojivima ces najbolje utvrditi analizom tla.

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ko zna koliko se tek puta zanje...

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Treba mi podrivač pod hitno...
Ovdje se navozilo 350 kubika zemlje,i pod onaj veliki plastenik,pa se ravnalo,pa mjesec dana kiše,pa se oralo i ravnalo,pa mjesec dana kiše,pa se opet oralo,pa opet kiša,pa se gazilo traktorima po blatu do koljena,pa se opet ravnalo,sad se opet ore i ravna,i tek sad ćemo vidjeti dal bude išta raslo...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Hvala. Sad razmem.
Čak nije ni trebalo upotrijebiti svih 100 riječi kao u izreci . :biggrin:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ja sam mislio da je neki stari vocnjak bio, ja sam svoj po 4-5 puta godisnje orao dok nisu sve zile izasle. Barem podrivac nije problem za napravit, jedino dobar materijal...

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Obična je to zemlja,tu povrće raste već petnaestak godina,samo je silom prilika bila silovana. Sad već kulturnije izgleda-

photo sharing websites

Podrivač dolazi do žetve novi,ja si ga sam ne znam napraviti,i budževina bi me skuplje izašla,s upitnim rezultatom...

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Onaj Karasov mi se dopada,s dva tijela,jedno se može i skinuti,a drugo staviti u sredinu... Ja bih bio sretan ako bude išlo sa jednim tijelom na pravoj dubini i pristojnom brzinom.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,457
Kolega iz sela tera na 50-60cm sa 3 i proxima ko tvoja, jedino utega nema ništa, ali zemlja je lakša.

Najnoviji postovi

Na vrh