• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,914
Ovaj vuce jako zato kaj je presiroka brazda..
Oral sam s oltom 1x16 i jako sam zadovoljan. Zato sam uzel ovaj jer je isto 16 cola. Puno ljepse ore od 2x10" a ore malo manje...2x12 za fergusona nije...znam da uvijek malo vuce ali zanemarivo...bum se javil kad ga nastelam...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,868
Ni jedan jednobrazac se ne može naštelati da ne vuce bar malo u orano.
Dugi i visoki plaz čuda čini ;)
(rekla bi Bara: more biti ivragu dugi, sam nek je debeli :D)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,737
Tebi bi za to oranje pasal Zoranov Goldoni, dosta jaki, a uski. Jedino bi se mogel prehititi, čak i na ravnoj njivi pri poštenoj dubini brazde.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,286
Pa i 539 je dosta jaki za 1 brazdu, ali nije za dve, tri.
I on ide brzo s jednom ko i neki veliki s tri.
Ali je mali zahvat.
Tak da bez 120 ks i 3 brazde nema ništ.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,914
A mislis da bi mogel 2x12 vleci? Jedino bi ti onda islo brze...s 2x10 nebus nikaj brzi, a nebus nikak oral...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,737
Pa i 539 je dosta jaki za 1 brazdu, ali nije za dve, tri.
I on ide brzo s jednom ko i neki veliki s tri.
Ali je mali zahvat.
Tak da bez 120 ks i 3 brazde nema ništ.
Krivo sam si protumačil tvoju izjavu da ide sporo. Ja mislil na brzinu traktora, a ti na zahvat pluga. No i dalje mislim da bi za ovaj jednobrazdni plug Zoranov traktor bil primjereniji, iako bi njegov jednako brzo kao fergić vukel 2x 14". No njega sam spomenul zbog mogućnosti suženja kotača na unutarnji razmak od 72 cm, a to je bitno uže nego na fergiću.

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
2,057
A mislis da bi mogel 2x12 vleci? Jedino bi ti onda islo brze...s 2x10 nebus nikaj brzi, a nebus nikak oral...
Ovisi od zemlje, ako je lagana i još k tome i ravno onda bi vjerojatno i vukao 2x12".
Zašto sa 2x10" ne bi nikako orao, ja imam doma BATUJE 2x10" i sa Torpedom u teškoj zemlji, ilovači ako je dobro naštelan jako lijepo se izore, isto tako i sa OLT-vim.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,914
Meni osobno 2x10nije oranje nego naslanjanje brazde...pogotovo ako imas puno mase od kukuruza...krumpiriste sa 2x10 je laganica...al to je do mene...

Posljednje uređivanje od moderatora:

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
2,057
Shvaćam, puno je tu faktora u igri, svatko gleda drugačije, na kraju krajeva, važno je da sebi olakšamo i napravimo najbolje od onoga što imamo.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,868
OLT PTO2 (2x10") se može štopati jer je nizak i nije za duboko oranje (do 20...22cm), ali da prislanja brazdu, to nije istina. Spiralni profil daske okreće zemlju bolje negoli i koji plug tipa IMT

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
2,057
Meni prijatelj kada dođe malčirati obično dva puta prođe po njivi tako da je ona čista. Desilo mi se da se zaštopa, najviše zbog crtala, ali to je jedanput, najviše dvaputa, stanem, očistim i orem dalje, tako da većih problema nemam. Slažem se za OLT-a, ja sam ga isprobao kad sam ga kupio nedavno kod prijašnjeg vlasnika i moram reći da lijepo ore ako je pravilno poštelan, a to najviše ovisi o nama samima. Kako sam i rekao ima tu puno faktora, svatko napravi za sebe kako misli da je najbolje.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,286
Nema ništ od 2x10 kod mene, to se štopa svakih par metara.
Ja nikad ne malčiram kukuruznicu posle berača i kombajna i tu masu more zaorati samo 14 ili 16 cola plug.

Ovaj moj jednobrazac, zameče sve da nema jednog lističa vani, ali velim, pre dugo to traje.

Danas sam cijeli dan oral komada od 2.2 rali, ali malo je zeznut, kod puta ima 65 redova kukuruza, a na drugoj strani 100 redova.
Treba to s 1 brazdom izorati.

Evo jedinice prije vađenja jarka.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,286
Z čim si tu crtu povlekel?
Z ovim.
20221020_094042.jpg

A evo jedne slike gde je međaš desno oral strnjaka s 2×12 i nije nikak zaoral, i onda je meni ostavil da odrežem od međe jer on uvijek sruši među.
Reko, ako ti ne znaš odrezati s dvobrascem od međe, kak bi onda odrezal s jednobrascom.
Svi koji ste nekad orali s jednom brazdom, znate da je malo zaguljeno odrezavati od međe.
20240105_144212.jpg

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,981
Aha, pogotovo kad ti mejaš ostavi duboku brazdu, pa se plaz nema v kaj vupirati.....ak se onda nis navčil kleti nem nikad

Najnoviji postovi

Na vrh