• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,829
Lijepo zorano. 👌 Desno gore mi se čini ko da se brazde malo svjetliju, a pri donjoj strani slike kak da je presuho. Je li to mene oči varaju, ili je stvarno tolika razlika?
Oči dobro služe. Još je malo bilo vode na površini, ali nisam imal kaj čekati jer pitanje je da li bu ljepšega vremena da se sve to prosuši. Za koga je dobro je.

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
2,039
Ma sve je to dobro, posao je napravljen, a to je najvažnije.
Meni su isto ostale još dvije njive, dvoumio sam se da li da izorem ili ne, ipak sam odlučio da budem druge godine u 3. mjesecu, pošto je pijesak, pa ne bude problema.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,670
Ja sam se njiva s teškom zemljom riješil. Pretvoril sam oranice u zatravljene voćnjake. Lakšu zemlju mogu orati i pred samu sjetvu, ali obično orem kad je prva dobra prilika iza Nove Godine, iako prema savjetima poljo "znanaca" pod kapom ministarstva, ne bi smjel orati prije proljeća zbog erozije zemlje na ravnici. Bil sam razmišljal o zimskom pokrovu, ali nisam siguran hoće li efekt biti toliki da pokrije dodatno oranje, frezanje, sjeme i gnojivo za kulturu koju bum u proljeće zaoral. Voljel bi čuti nečija iskustva iz prve ruke, ali da se odnosi na sjeverozapad RH.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,522
Danas izoran vrt. IMT-eji odradili posel. Zemlja je bila jako zgažena jer sam se puno puta tu okretal sa traktorom i prikolicom, ali jednobražnjaku to puno ne smeta. Oralo se preko 30 cm dubine, a i fergić se nije puno bunil. Valjda zato kaj je dobil novo ulje i plavoga filtera, a k tome i još ponekaj.
Stavi jupolku u brazdu da vidimo dubinu oranja!!!:unsure:

bangaham

Novi član
Tu od
2 Lis 2023
Poruka
29
Jel može koja slika pluga i kako su montirani pretplužnjaci? I koje pretplužnjake imaš? Planiram na svoj isto nadograditi.

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,668
Ne treba niti to: dovoljno je na zadnju brazdu postaviti luk od OLT Posavca, pa se plug produži za nekih 150mm.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,265
Nema potrebe da se udalji zadnja brazda od prve, nego da se prva brazda udalji od kopčanja na poluge traktora.
Tu mora biti dosta mjesta za ugradnju pretplužnjaka, tj da pretplužnjak ne baca zemlju na desnu polugu hidraulike.

Evo jednog 755 NK, koji je u potpunosti prepravljan u produženi 756 VK u kućnoj radinosti.
Znači povišen je, produžen na dva mjesta i ugrađeni pretplužnjaci.
I ide ko metak.

Ako povečate sliku, budete vidjeli gdje je sve nadovarivan.
20230115_121217.jpg

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,265
To je od kolege plug i pošto je cijeli isprepravljan, ispal je na nekih 2×13, pa je malo prevelik za 539.
Inače, on s njim radi s 560.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,829
Za IMT 539 je napravljen jednobražnjak 16 cola i 755 od 2x25. Za dobro zaoravanje mase (kukuruzovina) za IMT 539 je namijenjen jednobrazni plug (IMT ili OLT). Svaka čast kolegi Ivanu kaj je svojega preuredil i nadodal predplužnjak. To je oranje kod kojega ne ostane ni perušina vani. Druge plugove koji bi tako odradili posel ne poznam pa ih nemrem ni komentirati. Za traktore 60+ konja bi dobra varijanta, ako govorimo o IMT plugovima, bil model 757 koji je viši i ima veći razmak radnih tijela pa se manje štopa. Na njega se bez brige mogu ugraditi predplužnjaci bez ikakvih dorada. Bitno je da je plug visok sa većim razmakom plužnih tijela i onda se može zaoravati masa kak treba. Naravno i oblik dasaka ima veliku ulogu. Zapadni plugovi imaju puno bolja rješenja, ali i puno više koštaju.

Na vrh