• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ma mislim da se za tih par tisuća kuna ne isplati doma zezati s tim...

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,493
Gogo gdje si nabavio takav podrivač? I ja gledam tako nešto sa 2 radna tijela mislim da sa 3 nebi baš mogao izaći na kraj, a ne planiram ni isprobavati jel može ili ne može.

I ako nije problem cijena okvirna?

Hvala!

EDIT: Je budale i ovo je sa 3 tijela, ali jedno skinuto xD u svakom slučaju zanima me baš takav model :)

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,638
S 3 tijela 155 ks je imao dobrog posla. Mada ima do svega, dubine, stanja zemljista, radnih tijela...Da uzimam dobro bi razmislio izmedju 3 ili 5. Gledao sam novog zmaja u sekri, ne izgeda lose ali je prenizak.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
AirBox-to ti proizvodi Karas iz Kozarevca,cijena je bila 9 i nešto sitno,s kuglama i PDV-om. Ovo u sredini je prihvat za radno tijelo,ako traktor nejde s dva,jedno baciš,a drugo staviš u sredinu... Za tebe je isto dobar s dva tijela,tri bi bila previše.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,734
Gogo,
ovaj Zetor kaj ga vuče je 60 KS i oko 2,5t? Kak se ponaša? Koja je dubina? Može usporedba vuče s nekim plugom (br. brazda, zahvat i dubina) u istoj zemlji, ali ne nakon podrivanja?
Jel uopće ima smisla razmišljati o jednom tijelu sa traktorom 50 KS i 2 t (4WD)?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
58ks,za težinu nisam siguran,možda malo malo manje od 3t... Dubina je oko 70cm tu na slici,ide dobro,ali sporo,za veću brzinu mu fali prednji pogon,i još koji konj. A i uske gume su gore. To je samo bilo tu u plasteniku,jer veći brat ne stane unutra. S većim traktorom sam do sad orao s 2x16",dubina 30+,večinom oko 8-9kmh u dobrim uvijetima,a podrivač na full dubini ide duplo sporije,i s nešto više okretaja motora

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Koliko se sjećam struka preporuča podrivanje svake 3 godine.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,475
Gogo kako reguliraš dubinu? Ona ručica PMD ti bude kao i za oranje?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Hele-i ja sam tako nešto pročitao,ali mislim da je dobro to odraditi prvih godina češće,pa možda poslije rjeđe,teškom tlu u slabijoj kondiciji,gdje ima velikih problema s oborinskim vodama,podrivanje ne može nauditi. Struka valjda uzima u obzir i troškove te operacije,pa se traži neka sredina u razmaku između izvođenja,meni to zasad nije problem.
Sima-ne koristim finu regulaciju,poluge hidraulika sam na onim navojima skratio toliko da se kugle ne vuku po tlu kad se vozim,i to mi taman paše u radu,spustim do kraja,i to je to...

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,638
Jel uopće ima smisla razmišljati o jednom tijelu sa traktorom 50 KS i 2 t (4WD)?

Neki dan sam deponirao gnojivo(podrivao) vinograd sa dva radna tijela na nekih 25 cm slicnim traktorom(same solaris). Racunaj da se vinograd gazi 15ak puta godisnje po istom tragu. Vjerujem da bi mogao nesto napravit ali sigurno ne ovako kao sto Gogo radi.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
podrivač je tak konstruiran da ulaskom u zemlju ide 2pod kotač" i komponenta sile pritiska zadnji kraj staktora tak da ti 4 pogona ne vrijed bog zna kaj ako su dobru uvjetu ispod zadnjih kotača , više igra promjer kotača itd.

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Vucko tu je 20cm plafon, nezz sta mjeris al ne ono sto bi trebao.

Zajebao bi se,jako je visok plug i daske su same visoke pa poprilično krivo procjenjuješ, 20 cm je mozda ovaj jarak do međe gdje kotač ide po međi ali mislim da je i on više od toga.

Prednja guma je recimo 30 cm do felge mesa a čitava je u brazdi, a možeš i procjenit tako što pola hrvatskog ovčara odraslog viri van iz brazde :icon_e_biggrin:

Izmjerit cu baš koliko je od plaza do ove podupore za dasku koja je na polovici daske jer do nje obično oremo.

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,734
Gogo,
zahvaljujem na podacima. Šteta kaj ne oreš s tim traktorom. Imal bi bolju usporedbu. Pretpostavljam da bi oranje 2x16" i podrivanje s jednim tijelom išlo jednako brzo. Varam li se?

NEWHOLLAD,
hvala i tebi. Solaris je veličinom kao Goldoni Star (duljina i kotači), jedino nešto lakši.
Još je pitanje kakva je zemlja u vinogradu. Nisam ni pomišljal da bu išlo tak kak radi gogo, ali već na 40-50 cm bi puno dobil. Možda prvu godinu na svega 30-35 cm (orati ne mogu dublje od 25 cm) pa kad se zemlja malo razrahli, povečati postupno dubinu. I nikako više od jednog radnog tijela.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
puknuti-nije baš tako,kad podrivam s duplakom,ako je prednji pogon isključen,ima brdo proklizavanja,ponekad ni ne krene s mjesta. Čim se prednji pogon uključi,traktor poleti. Isto je i s plugom bez kotača koji pritišče stražnji kraj traktora,prednji pogon je bog bogova za sve to.

NH-i kod mene se u povrčarstvu jako puno gazi,od sadnje,mnogobrojnog kultiviranja,prihrane,prskanja,izvoza robe,navodnjavnja (koje najviše zbija zemlju)...
Tako je i u plasteniku...

Iwanho- hm,ne znam za jedno tijelo,možda bih ga mogao vući brzinom oranja,možda i ne... Po logici da,ali nekad je praksa drukčija...

Sima- minimum bi po meni bio nekih 60cm,jer do te dubine traktor tek malo osjeti podrivač,i do 60cm nema onog pravog efekta pucanja zemlje i dizanja njenoj nivoa...

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Zajebao bi se,jako je visok plug i daske su same visoke pa poprilično krivo procjenjuješ, 20 cm je mozda ovaj jarak do međe gdje kotač ide po međi ali mislim da je i on više od toga.

Prednja guma je recimo 30 cm do felge mesa a čitava je u brazdi, a možeš i procjenit tako što pola hrvatskog ovčara odraslog viri van iz brazde :icon_e_biggrin:

Izmjerit cu baš koliko je od plaza do ove podupore za dasku koja je na polovici daske jer do nje obično oremo.
Metar i zid brazde. Ovo felga daska kolke pas ima noge i te fore to nista. Mislim ak vec pricamo o centimetrima koji nisu ni bitni toliko, no opet kazem to ne izgleda tako jer brazda od 30 cm je velika. Ne prozivam te ali kazem samo da to ne izgleda tak.
Ja eto s jacim traktorom ove god ne mogu postic zeljenu dubinu sa 8 kmh kao prosle jer se teze ore iza soje bar i nemam plug 16 cola i jos resetkaste daske imam.

Kad podrivam to je oko 4kmh.
Na ovu tesku zemlju moram pothitno repicu neku da se malo olaksa obrada.

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Onda valjda znaš i razliku zemlje za koju je nužna rešetkasta daska i one za koju ne treba jer nema veliki otpor kod klizanja preko same daske , ja recimo gdje je najteža mi zemlja ona žutica kao glina nemam problema s držanjem zemlje na samoj dasci.

Dvaput sam mjerio 27-32 je bilo,baš cu izmjerit koliko je od tabana do podupore za dasku jer i na šananainim slikama je priblizno tu negdje ta podupora daske a njegov plug ima dosta manja/pliča tijela tijela.

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Sve 5, stovise, dok ja mrdam drago mi je da to ide tako. Ove godine sto sam orao za sjetvu je bila patnja. Sabijeno, koma. Onda vidim gogu da ima puno goru zemlju, vi imate bolju. I ekipa na istoku drzave isto, to se samo sipa. Milina za gledati. Jel znas koliko ti je tezak df i koliko utega imas naprijed?

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

Najnoviji postovi

Na vrh