• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Malo mokro? Mi smo jučer orali jednu uzglavnicu, ali mokro je to još..

Ma nije mokro, danas sam orao do kiše, ide odlično, baš su uvjeti za oranje bili, sad ćemo koji dan pričekati.

KUBA125

Član
Tu od
27 Stu 2016
Poruka
236
Ja sam jučer orao preko 100 godina staru livadu, iznenadio sam se kako je išlo i kako se fino pooralo, idući tjedan na to zob ide.
Orao sam i još nešto friško uzete zemlje, uvjeti su bili milina za orati.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kod nas gde je više stočarski kraj se preoravaju stare livade, a gde neče u krajevima gde je gotovo nestalo stoke. Rijetko tko da usije nove livade/DTS/TS. Sve prelazi u ratarske kulture.

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Čitam sad ove zadnje postove pa da postavim pitanje. Naime imam jođ za orati 20 hektara a nebih to mhtio ostavljat za proljeće pred samu sjetvu jer bum onda imal previse posla izvoz gnoja,košnja,sijetva... pa bi to sad ovaj tjedan isel orati koliko je to pametno ? Tosu mi inače najteže zemlje pa bih ih izoral sad i prešel bi jedanput s rotodrljačom prek toga jel bude to dobro da nebude mi opet zapeklo taj sloj kaj sam izrotiral pa nem mogel sijat ? Jednom sam se vec opekl s kasnim oranjem al nebi htel opet pa molim savjet ići orati ili ne ?

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Oranje eventualno 10 dana prije sjetve. Sad kad preoreš i pripremiš, past će ti kiša po tome sigurno još par puta, a kažeš da je teška zemlja. A bit će tu i korova do tada. A zime više biti neće da ostaviš brazdu. Ja ne bi to radio, ali ja nisam ti. I moja zemlja nije kao tvoja, pa sam znaš najbolje.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Mnogo zeznuto pošto veliš da ti je to najteža zemlja, stvarno je nezahvalno bilo kakvu preporuku ti sad dati.
Ja orem stalno ovih dana i ovaj cjeli tjedan budemo zaoravali gnoj i gnojevku kak se bude izvažalo, no 80% toga su lagane zemlje, mada izorat ću i ove teže čim se kupi RD pa se budu odmah fino pripremale, ako i zapeku budemo čekali kišu da natopi pa bude priprema za sjetvu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Ako naknadnom obradom koji dan poslije oranja može dobiti da nije prefino i da nema gruda većih od stisnute šake, onda jača kiša na zapeknutu zemlju uglavnom pomogne. No, najviše zavisi od vremena i tipa zemlje. Ja imam jednu jako tešku za obradu, ali kroz ljeto od sunca i kiše zna biti usitnjena i poršinski rahla kao pepel. Ja svoju zimsku brazdu budem, čim se dovoljno prosuši, jedanput prefrezal i to bum, ove godine, probal čim dublje. Gotovo uvijek prije sjetve koja je u drugoj polovici travnja, još padne dosta kiše i onda prođem još jedanput frezom ali jako plitko. Prema sadašnjim dugoročnim prognozama prvo frezanje bu kod mene moguće tek oko 20. ožujka.
Od korova na toj njivi prevladava osjak i mliječ.

Zekson, ti moraš sam procijeniti za svoje njive. Ti ih najbolje poznaš, a rizik vremenskih uvjeta postoji u svakoj varijanti.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,242
Zekson, po meni, malo se budes pomucil ove god, ali mislim da je najbolje da to ores neposredno prije sjetve, odmah pripremas i sijes..

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Ori i tanjuraj odmah,poslije kiše opet malo istanjuraj,tak da se što više skupi vlage u zemlji,i malo se u međuvremenu slegne još brazda,i to bude dobro,a oranje pa sijanje je zadnja opcija,ali uvijek je bolje prije orati,može još biti i mraza pa če to biti dobro.

johnnewman

Član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
362
Dobro je reko pajdo,ori odma sad ako uvjeti dozvoljavaju i odma iza tanjuranje,jer u pitanju je kako si rekao teška zemlja,kad to pokisne koji put i dune vjetar bit ce od toga nesto al opet ostavit za proljeće 20hektara teške zemlje za orat:eek: je kocka malo žešća meni je jedne godine ostalo nešto sitno za poorat pred sjetvu to nisam mogo sredit dok nije pljusnila prava kiša i reko sam nikad više,nadam se da će godina iole poslužit inače bolje je ne sijat al de ga znaj.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
U svakom slučaju bolje sada nego u 4. ili nedaj Bože u 5. mjesecu.
Sad je zemlja još uvjek vlažna i mekana, ali tam kasnije se to toliko osuši i postane tvrdo da je muka Isusova to više napraviti.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,457
Ja malo uslužno.

be5a03d762f174eb6e23d3a974d318cf.jpg

b2d472f15b0a23fb1a2cd7f2e7aa44fe.jpg

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Evo ovak sam odlučil orem sada jer je vrjeme idealno i na te njive kroz tjedan-dva ide lucerna odma poslje kiše ide priprema tla i sjetva i mislim da bu to dobro.
Renault ergos 446 i kverneland ld 85 3x14 zahvat,dubina 20-25 cm mislim da bu to dobro.

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
I ja isto mislim da bu dobro
Ja budem isto sad uskoro preorao kaj mi je ostalo za lucernu a za kuruzu bum kasnije jer mi nije puno ostalo

Najnoviji postovi

Na vrh