Nije tu problem nemar i lijenost, problem je vrijeme za onoga koji ima više ili puno više za posijati, a rok je uvijek kratak.
Zašto nebi naprimjer posiliranu parcelu koja je potpuno čista od korova, znači na površini su ostali samo korijeni od kukuruza visine 15-20 cm, zašto nebi takvu parcelu prošao sa gruberom na nekih 15 cm dubine, zatim jednom pretanjurao i posijao sa sijačicom?!!
Kaj se pak tiće potrošnje goriva. Uzel budem površinu jednu ral, na jednu ral oranja potrošim cca 12l plavca i vremenski mi treba sat do sat i pol oranja, ovisi o parceli. Pa zatim priprema sa sjetvospremačem, tanjuračom ili RD, ovisi tko kaj ima na raspolaganju ili ako je teža zemlja moraš ići prvo sa tanjuračom jednom, pa još jednom sa sjetvospremačem, to je ugrubo još 10l plavca za 2 prolaza i nakraju sjetva.
A priča sa gruberom je takva da potrošim cca 5l plavca po rali, pa nek sa tanjuračom potrošim još 5l plavca po toj istoj rali i zatim sjetva 2l po rali. Naravno ako je lagana zemlja gde je dovoljno jednom tanjurati tu gruber može u mojem slučaju. I to vremenski sve traje koliko mi treba gore samo za oranje.
I sad ti vidi kolika je ušteda u gorivu i vremenu.
Ako je teža zemlja, gruber otpada pošto nemamo RD u kombinaciji sa sijačicom, priprema bi nam zadala probleme, zato je onda bolje izorati.
Znači razne su varijacije na ovu temu
Kaj se tiće pak podrivača i grubera, vidim da neki još uvijek brkaju ta dva priključka.
Podrivač može biti sa jednim radnim tijelom, a može biti i sa 5-6-7 ili više, za kaj treba i mrcina od traktora da ga može vuči i da se njime zamjeni oranje, pošto on ide na dubinu preko 40 cm.
Gruber je laganiji, manji priključak sa 5 ili više radnih tijela, namjenjen je za manje dubine rada i mogu s njim raditi i manji traktori.