• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

compy

Član
Tu od
4 Sij 2013
Poruka
209
@ Adonis ako misliš na ovaj video https://www.youtube.com/watch?v=mIj-ND3oZSA To je rađeno sa gruberom....
Za repicu smo pripremali većinom sa podrivačem, sojište za sjetvu ječma i žita također.. Predprošle godine smo radili jedan dio sojišta sa gruberom.. Zaoravamo najčešće samo poslije kukuruza i normalno za proljetnu sjetvu što imamo...

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Znaci jesenska sjetva ozimih kultura ide sve sa gruberom i podrivacem. Kakav podrivac imas?

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
U jesen sojište se pogruberira i sijetva direktno na to,ako nema grubera i podrivać napravi dobro,i puno brže nego oranje.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja planiram posilirana kukuruzišta ove jeseni prepremiti sa gruberom za sjetvu žitarica.

Ako se kupi RD ići ću s njom na to, a ako ne, nakon grubiranja ćemo jednom tanjurati i sjetva, mislim da bude pono brže od oranja.

Jedan dio budem svakako tak odradio za probu, a ostatak budem izoral da vidim jel ima neke razlike.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,598
Sve osim kukurzista je bespotreban trosak orati za jesensku sjetvu. Obicna, kratka tanjuraca ili gruber su odlicni strojevi za to.
Razlike na ljeto nema bas nikakve.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Probat ću, pošto oko polovice površina za jesenju sjetvu ide na posilirano, ostaje čista zemlja samo oni korijeni od kukuruza, ali to mislim da nebude smetalo.

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Podrivać je isto dobar,ja ču njega uzeti ove godine,čini mi se naj potrebniji za sada.S njim u jesen podrivam sojište,strnike poslije skidanja žitarica,može koristiti za dublju i pliču obradu tla.Vidio sam kako to odradi.Vidio sam kolega je u jesen sojište sa time prošao,u prolječe može na to odmah roto drljača i sijetva kukuruza.Pavlak iz Hrastovca je i kuruzište s time u jesen prošao,i izgleda dobro.

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Podrivac ak je sirok ne moze napravit puno, kod nas se to kaze gruber. Koliko je teze oranje ako se jednom ore a jednom grubira?

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Dal treba orat ili ne najbolje je pokazala 2014 jesen/2015 proljece kad su bile enormne kolicine oborina... nikako nemoze bit isto tamo di je orano i di nije...
Nekako mi je jasno kad to rade veliki ratari sa stotinama hektara i ponekad se jednostavno ni nestignu s oranjem a imaju dobru mehanizacju da mogu to solidno odradit i bez oranja...
A za nas manje,srednje nevidim druge opcije nego lijenost i nemar... kad mi neko govori o ustedi ni to ne stoji,na 1ha ako potrosis 20-25l plavca to je 100kn... 100kn=1m zita... pa o kojoj ustedi mi tu govorimo a znamo da i na bilo koji drugi nacin obrade ces potrosit gorivo tako da je tu razlika neznatna,takodjer pretpostavljam da na ovakav nacin obrade treba bar 10% vise sjemena ....ajde ako si bas i u stisci s vremenom pa nemas druge opcije al ciljano ic u normalnim uvijetima to neshvacam...
Kod mene tako radi jedan sa stotinama ha i bez prethodne pripreme posijano poslje kukuruza.... sad taj sav kuruznjak strsi ,to sve skupa izgleda jadno,a najvise sto me sekira je nametnici kukuruzni koji se razmnozavaju u takvim uvijetima i od kad su poceli s takvim nacinom pripreme imam silnih problema s kukuruznim moljcem,jer njihovih stotine ha okruzuju moje parcele...
Sad znam da ce bit,zatucan,neupucen,neiskusan... al i struka potvrudjuje ovo moje misljenje tako da ....

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Nije tu problem nemar i lijenost, problem je vrijeme za onoga koji ima više ili puno više za posijati, a rok je uvijek kratak.

Zašto nebi naprimjer posiliranu parcelu koja je potpuno čista od korova, znači na površini su ostali samo korijeni od kukuruza visine 15-20 cm, zašto nebi takvu parcelu prošao sa gruberom na nekih 15 cm dubine, zatim jednom pretanjurao i posijao sa sijačicom?!!

Kaj se pak tiće potrošnje goriva. Uzel budem površinu jednu ral, na jednu ral oranja potrošim cca 12l plavca i vremenski mi treba sat do sat i pol oranja, ovisi o parceli. Pa zatim priprema sa sjetvospremačem, tanjuračom ili RD, ovisi tko kaj ima na raspolaganju ili ako je teža zemlja moraš ići prvo sa tanjuračom jednom, pa još jednom sa sjetvospremačem, to je ugrubo još 10l plavca za 2 prolaza i nakraju sjetva.
A priča sa gruberom je takva da potrošim cca 5l plavca po rali, pa nek sa tanjuračom potrošim još 5l plavca po toj istoj rali i zatim sjetva 2l po rali. Naravno ako je lagana zemlja gde je dovoljno jednom tanjurati tu gruber može u mojem slučaju. I to vremenski sve traje koliko mi treba gore samo za oranje.

I sad ti vidi kolika je ušteda u gorivu i vremenu.
Ako je teža zemlja, gruber otpada pošto nemamo RD u kombinaciji sa sijačicom, priprema bi nam zadala probleme, zato je onda bolje izorati.

Znači razne su varijacije na ovu temu :)

Kaj se tiće pak podrivača i grubera, vidim da neki još uvijek brkaju ta dva priključka.
Podrivač može biti sa jednim radnim tijelom, a može biti i sa 5-6-7 ili više, za kaj treba i mrcina od traktora da ga može vuči i da se njime zamjeni oranje, pošto on ide na dubinu preko 40 cm.
Gruber je laganiji, manji priključak sa 5 ili više radnih tijela, namjenjen je za manje dubine rada i mogu s njim raditi i manji traktori.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,872
Kako pospricat kukuruzni moljac,zlaticu...?

You tube - landwirt
Nema šta nemreš vidjeti. Znam da sam lani gledal na njhovom kanalu to a još ako znač švabski saznačeš više nego šta sam ja saznal.

Institut

Član
Tu od
18 Sij 2009
Poruka
158
Vani spricaju moljca i zlaticu zbog prevelike najezde kada ni plodosmjena vise ne pomaze.....
Adaptira se stroj tipa kastriks i mozes spricati i kukuruz prije metlicanja.....

Podrivac je strasna stvar. Brzi je od pluga, manje trosi, a odlican je za table koje imaju depresije, koje su se puno gazile a nikada nisu podrivane....
Od prosle godine sam koristio podrivac i vidna je razlika na povrsinama koje su podrivane i one koje su orane. Govorim o pripremi sjetve zitarica, repice ili krmnog bilja u jesenskom roku. Zimska brazda je i dalje vrlo dobra stvar i za preporuku je da se ona uvijek prakticira kada za nju ima vremena i uvjeta....

Posljednje uređivanje od moderatora:

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Malo zimske brazde na 8 k.j. :)
0acd00316c637bab021dd17f33495086.jpg

bf535ac5d21525ab7c76c37b32e8feb4.jpg

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
E moj Mile, tolike zemlje radiš, takve lijepe velike parcele imaš, a ti kupiš ravnjaka pluga 2x12".
Tebi treba jedan Lemken 090 3x12" pa nek ta tvoja Proksima ore :)

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
E moj Matija tamo pred kraj brda vuče na 25 cm nekako proxima, a za 6245 moraju biti idealni uvjeti da bi orao.. 2br. okretač mi treba, za teže zemlje 14 cola, lakše 16-18.. Prvo ti uzmi 3br. za Samea pa cu i ja za proximu dok vidim da kod tebe bude Same orao na 30cm :).

Najnoviji postovi

Na vrh