• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Po meni, ravnjak nema niti jednu jedinu prednost nad okretacem, ako nesto mrzim onda je to jarak po sred njive, em zapinje sijacica, em kultivator, em grane od prskalice..

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
MrSima14,
netočno je da se okretačem sporije ore nego ravnjakom. Može biti samo brže ili jednako brzo, ovisno o veličini i obliku parcele. Okretač se uvijek može koristiti kao ravnjak, a obrnuto ne može. Imam jedan i drugi, ne govorim na pamet.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ja jarak kasnije jedva nađem, eto baš ta sa slike parcela, trebalo je složiti na sredini, ali sam prekasno vidi, pa je eto opet jarak

Slažem se s tim tvojim, ali ako ću orati i dalje kao sa ravnjakom onda je nepotreban. Dok okrenem traktor, plug, već se ovako vratim nazad.
Sa okretačem sam mislio da sam sporiji ako ga okrećem.

Posljednje uređivanje:

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Samo bi bio sporiji sa okretačem, da su parcele bolje onda da.

Tu sa slike drugom, a kasnije prešao na još lakšu zemlju pa je išlo i trećom. Jesi ti na svome mjenjao raonike? Ova zemlja ih pojede.
Ma kakvi, ko novi su. Mislio sam da ću ih povit na kamenu, al odlični su. Na 3br sam malo povio dvije špice pa je majstor ispravio. Moj samo stoji, proljetos je poorao pola rali samo.. Smeta mi ručka za štelanje moramo vidjet koliko je treba skratit pa da 6245 ore zimsku s njim. Lakše se vuče od starog posavca kad je drugačije složeno sve.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Ja jarak kasnije jedva nađem, eto baš ta sa slike parcela, trebalo je složiti na sredini, ali sam prekasno vidi, pa je eto opet jarak

Slažem se s tim tvojim, ali ako ću orati i dalje kao sa ravnjakom onda je nepotreban. Dok okrenem traktor, plug, već se ovako vratim nazad.
Sa okretačem sam mislio da sam sporiji ako ga okrećem.

Tamo gdje oreš na razor ili naor za isto vrijeme možeš orati sve na jednu stranu, a tamo gdje ti se sada brže vraćati u rikverc, to i dalje radiš na taj način. Ja tak radim i super sam zadovoljan. Ravnjak, ima manji zahvat i koristim ga samo za pliće oranje na kratkim njivama (50 m). Još k tome mora biti moguće orati na desnu stranu, a to kod mene nije uvijek moguće zbog terena.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Negdje bolje, negdje losije...

Prilozi

• IMG_20171027_084145.jpg
    IMG_20171027_084145.jpg
    71.5 KB · Pregleda: 180
  • IMG_20171027_085145.jpg
    IMG_20171027_085145.jpg
    63 KB · Pregleda: 172

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
Orka party

QOo8lfk.jpg
[/IMG]

71g92j5.jpg
[/IMG]

90vOnQH.jpg
[/IMG]

fLf5P9X.jpg
[/IMG]

1QJ2rsL.jpg
[/IMG]

rpS5aSF.jpg
[/IMG]

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
I mi sirotinja nesto radimo...

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=jNKeCQBrQjw[/YT]

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Sjedi, 5!
Nebih baš dal peticu...najviše vrlo dobar+4, nek napišu koliko goriva potroše za to oranje, po hektaru i kolka je vrednost te kombinacije s kojim oru... Znači nikaj više od +4.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
BHORV, što je naopako kod orbe MATIJA CASE? A istina je i,da ima najperfektnije uslove za rad, o kakvim može dosta koji samo sanjati(bar ja).

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Takva kombinacija po hektaru potrosi manje goriva nego mali traktor i plug. A košta kolko košta, bez alata nema zanata!

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Jako se varate...nemislim konkretno na Matiju,,,svaka mu čast, nego opčenito. Stavit računicu na stol. Npr. takve kombinacije troše cca 15 litara po jutru, dok male 8 litara. Jedina pozitivna stvar je brže vrijeme obrade, drugo ništa. Kvaliteta ista, a na kraju se broji zbroj u kunama, kolki je prinos po jutru. Volio bih vidjeti nekog da stavi točan realan trošak po hektaru, i na kraju zaradu od prinosa. Naravno...ovo je priča o jednom hektaru, dok mala jeftina kombinacija nema šta tražiti na desetinama hektara.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
BHORV, i zaboravijo kazati glede trošenja, kakvu zemlju oreš...Vi ovdje što orete, potrošite više od pola manje, kao na nekvim problematičkim zemljama. E da se ne spomnim, kakve njive sam orao. Ni u dar nečem jih imati, ni ovac nebih tamo pasel. I želijo bi, da nestaju iz mog spomina.
A koliko ima ovaj CASE snage?

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Uzalud raspravljate, Matija svaka čast odličan posao kao i inače :). Treba znati i imati volju za radom, da netko drugi uzme od kolege kombinaciju treba tu vremena da se navikne..

Najnoviji postovi

Na vrh