• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

O

ObrisanŽ28

Guest
Očito se neradi kako treba ako se javi trava u proljeće.
To je do ovih plugova što naslone brazdu.
S tim nemam problema čim otopli zatvorit brazdu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Željac 28,​

izgleda da ti je nešto promaklo. Kolega @mane i ja ne pišemo o travi na spojevima brazdi koja ostaje nedovoljno pokrivena kod oranja, nego o travi koja je niknula jednoliko po cijeloj površini. Mislim da je takvo nicanje trave ranije na lakšoj zemlji (prije se ugrije), nego na težoj.

O

ObrisanŽ28

Guest
Zna se dogoditi ali da se zazeleni tu nešto nije u redu.
Ili mala dubina nešto je.
Malo trava može krenuti, na zatvaranju se uništi.
Meni se to događalo prije sad više ne.
Mislim da ima veze jako do pluga.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Meni se to počelo događati u zadnjih 6-7 godina otprilike. U tom periodu su promijenjena tri vrste pluga, bio je IMT, OLT i sad dvobrazni okretač sa pretpužnjacima. Ja to pripisujem lošim zimama i laganim zemljama.
Pošto sam odustao od pravog zimskog oranja kakvo je nekad bilo i orem kasnije nisam primijetio da su prinosi išta lošiji, isti su kakvi su bili ili za nijansu bolji. Manje imam korova i trave kasnije po kukuruzu. Čak si razmišljam da probam osposobit međuredni kultivator i ove godine za probu jedan komad sa time proći između redova da ne špricam protiv korova.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
Hmm.... Svašta bi se tu moglo reći na prethodne postove....
-kod maneta i iwanha je bogata zemlja valjda, dobro opskrbljena dušikom ali možda i banka korova. E sad raste trava bolje pitanje koja trava odnosno korov? - nije svako zlo baš zlo. Ako raste korov onda će i svaka kultura.
-dok Željac to možda 'satere' u korijenu kak spada s pravim plugom i kemijom 😜(nemoj zamjerit)

Pokušavam manje 'rezat' tu zemlju i ona voli mir. Pričekati pravi trenutak to je nekako po 'mojem'.
Pogotovo sad po ovim vjetrovima zamislite golo tlo (erozija) ili betoniranje po blatu sa plugom... Nekad se mora a nekad i ne kako kome. Meni je dosta ostalo za poorati i za nepoorati pa da ne mislite da se izvlačim-trenutno je tim oranicama mix rauole ili kukuruzina.....i ne paničarim.

O

ObrisanŽ28

Guest
Pa to svaka zemlja je drukčija.
Nevalja prerano a po blatu što se može.
Ja uvjek po prosuhom orem.
S travom nemam problem.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,166
Ma da, super meni zaore plug, ništa ne ostaje vani. Čak bi mogao reći da sad i kvalitetnije i bolje zaore odkad imam okretača sa pretplužnjacima ali već krajem ožujka ili početkom travnja kreće lagano trava i do sjetve krajem 5-tog mjeseca je poprilična masa toga. Ako nemaš roto brane teško se zemlja pripremi.
Iz kojeg razloga sijete krajem 5-og mjeseca

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Da li je tko na "A" plug montirao cilindar za okretanje, znači izbacio ručno okretanje i mehanizam?

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
Posljednje uređivanje:

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Nisam nekaj gledal izbliza, al po haubi je 30 serija. Relativno irelevantna informacija za tvoje pitanje, znam, no ipak.

Posljednje uređivanje:

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
Ima prikaz trenutne potrošnje (6830) koja je puno manja u takvom oranju ali se i puno manje napravi -tako da nije zamjerit, šegrt je orao.
U ovom djelu nije teška zemlja kao u donjem djelu gdje je špek...nije prilagodio brzinu a možda se uspaničio kad sam došao u provjeru 🤣

terminator99

Aktivni član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
284
Ocito segrt radi na sat, a ne po ucinku 😜
Lijepa zamjena pile! I ja bi tak nekaj, pa svi svasta pricaju

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Ako budeš slušal kaj se priča, nebudeš ni jednog kupil jer za svaki ima primjedba. Na kraju krajeva i da nema nikakve mane uvijek će neko prišljopit da troši i tome kraja nema. Kupi što ti se najbolje sviđa i amen, gore si spomenuo 6820, to je dobar stroj i ako je u dobrom stanju služit će te dugo.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Dosta se svetliju brazde, ali vjerojatno bu još zmrzavalo pa bu na proljeće lako pripremiti.

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
996
Iwanho te se slabo svetliju kak zna biti kod mene, ovo je super.
Ja sutra idem u napad, mislim da će biti ujutro od 5h pa do ponoći, ako ne i dalje

Najnoviji postovi

Na vrh