ZGseljak
Iskusan lik
- Tu od
- 21 Srp 2018
- Poruka
- 2,911
Ti imaš ovu cigel elektroniku?kod mene ni to ne igra ulogu pošto je broj okretaja ograničen i gas uvijek u podu, bilo koji.
Ti imaš ovu cigel elektroniku?kod mene ni to ne igra ulogu pošto je broj okretaja ograničen i gas uvijek u podu, bilo koji.
S boldanim se slažem za teže zemlje. Kod pjeskovitih nisam siguran da drži vodu. Loša brazda je po meni nejednako izorano, nedovoljno okrenute brazde i sl., a oranje u prevlažnoj zemlji nanosi dugoročne posljedice i zemljištu ispod zone oranja. Zakaj sam spomenul podrivač? On popravlja upravo takve stvari kad se zbog vremenskih prilika ne uspije sve izorati kad bi trebalo (dogodi se, ne smije biti često i nikako nije za isticanje, a pogotovo se ne hvaliti time). Osim toga nakon podrivanja se površinski sloj brže ocijedi i osuši od viška vlage i to na dubinu koja je veća od dubine oranja. Orati se može pliće, itd, itd.. Možda nisam u svemu u pravu, ali to je moje razmišljanje u skladu s mojim skromnim znanjem o oranju. Iako imam podosta godina, nastojim još uvijek učiti i drago mi je kad mi netko argumentirano ukaže u čemu griješim..Iwanho nisu uvijek idealni uvjeti za oranje, znam da bi bilo sigurno kvalitetnije da nije toliko mokro ili da je barem malo smrznuto, ali što više čekati. Kažu "stari" ljudi da bilo kakva zimska brazda je kvalitetnija od proljetne, barem su mene tak učili, a i sam sam se u to uvjerio već par godina unazad