• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Da je početak 12 mjeseca i nedjelja vjerovatno nebi orali danas, no 9.1. je. Neki sutra idu na posao, a vrijeme odmiče.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Nek me niko krivo ne shvati, ali kaje takva sila da se u nedjelju ide dirat u zemlju? Pa kaj nije nedjelja dan za obitelj, ići na misu i odmarati malo?
A kaj ak sam subotar?

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Zna se tko je tako naučio narod. Ispričavam se na postu no morao sam.

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Krivo razmišljaš.
Jedan se dan u tjednu mora čovjek odmoriti.
A danas su mnogi (krivo)vjernici, jer vjeruju u novac, đavolji izum koji nas čini robovima...

Ipak postoji bitna razlika:
Kad si samozaposlen i radiš nedjeljom...
...onda si sam kriv, jer radiš ono kaj nedjeljom ne bi trebal, a svoj si gazda i možeš preraspodjeliti vrijeme.

...a kada radiš negdje pa te nitko ne pita šta bi, radiš nedjelje, prekovremene, sve velike blagdane...
...onda nemaš izbora i nije tvoja krivnja...

Neke službe moraju raditi 24/365, a rad u polju tu sigurno ne spada.

Da se ne bi krivo shvatilo, ne osuđujem nikoga niti ikome prigovaram, već samo želim potaknuti na razmišljanje.

Meni smeta kad nedjeljom pored crkve idu traktori i stvaraju buku.
Ista stvar je s košnjom trave, piljenjem drva, flaksericama i sličnim aktivnostima koje remete mir.
Da se jedan da u tjednu ne može imati mira, to je laž...a za birtiju se radnim danom nađe vremena...

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ehh, da, u paralelnom svemiru gdje je sve savršeno takva stvar šljaka, u današnjem dobu što je bilo normalno više nije normalno, a novo normalno je sve samo ne normalno.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nema novog ni starog normalnog ako se živi uvijek je po istim načelima.

Doba je onakvo kakvim ga sami stvorimo...

Krave moraju svaki dan jesti (pa i na Božić), ali se zemlja ne mora svaki dan obrađivati...

Sam si oduzimaš zdravlje, budućnost... Nemoj dok ne moraš... ;)
Ne jedeš s dvije žlice...a i jedna ti jednom bude previše...

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
On je u službi stada... 24/365 što bi ZJ rekao, nema izbora nego raditi za svoje stado, ipak je plaćen za to. Ha, gle čuda i popovi rade za novac... :ROFLMAO:

Nebi štel u dubioze, samo ću ukratko iznijeti svoje mišljenje mada nije niti mjesto niti vrijeme, al' ajd.

Vrijeme je takvo da ako se ne prilagodiš, lako si zamjenjiv, a uz to te i pregaze i ostaneš pozadi i onda krpaš kraj s krajem. Ne živi se od ljubavi i molitve, sve ja to poštujem i razumijem, ali nije moj đir.

Svi se mi u mladosti satremo pa pod stare dane kažemo kako se treba čuvati, a generalno gledano, nitko ne sjedi kući i ne diže ništa teže od kašike.

Današnji svijet je hitar i neumoljiv, nemoj se snaći i brzo si van šaha. Nekada se dalo živjeti od jedne krave i par jutara zemlje, da ne kažem biti gazda. Danas, koliko god radiš treba ti još da ostaneš kompetentan, nažalost, koliko imaš toliko i daješ na kojekakva davanja, ali barem imaš tu slobodu, slobodu planiranja i ne biti vezan za 8-satno vrijeme. Svaka čast svakome tko može raditi u uredu, ali ja bi se objesio da je takva situacija.

Pa ako ću i jedne nedjelje zasukati rukave, neće se onaj gore naljutiti, ta i on je bio mlad i lud, nije mogao odmah biti star i mudar ;)

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Poljoprivreda danas i prije 20, 30 ili 40 godina u “truloj” Jugoslaviji su dva razilčita pojma i ljudima koji se ne bave poljoprivredom ili se bave iz hobija je to teško razumjeti. Kad sam sijal 1 ral pšenice i ječma mogel sam kalkulirati jel je nedelja, jel je toplo, hladno, jel mi se neda…
Jedan primjer. Posijal sam jedno polje pšenice 28.10. Nakon toga sam krenul dalje orat i završil sa oranjem 30.10. Trebal mi je još jedan dan da posijem. Sljedeći dan su bile Sesvete (1.11.) i naravno da nisam išel sijat. Taj dan popodne je krenula kiša i padala je svaki drugi dan dva tjedna. Ostatak pšenice sam posijal 13.11. u “blato”. Ta pšenica je sad nikla i ima 1-2 lista. Ona posijana 28.10. je nikla za dva tjedna, izbusala i potpuno prekrila zemlju. Na ovoj prvoj sijanoj mogu očekivati cca 7-8 tona na hektar a na ovoj kasnije sijanoj barem tonu manje (nije pravilo ali najčešće je tak). Ta tona je moja zarada. A ako uložiš 20,30 ili 100 000 kuna u sjetvu nije ti baš svejedno - iako ne živim od toga. A odmarati, ići u crkvu, družiti se (najčešće tipkati po mobitelu cijeli dan ili gledati tv) mogu i kad pada kiša.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Iwanho, veliki Đoni, kategorije 3.
Kak veliki traktori imaju široke gume, unutarnji razmak na velikim traktorima nije velik ;)

Najnoviji postovi

Na vrh