MilanZetor
Iskusan lik
- Tu od
- 7 Lis 2011
- Poruka
- 6,311
Ako bude ok zima.i snijeg na to moze samo sjetvospremac i to je to..A joj sad još samo malo mraza i snijega to nebude trebalo niti frezati.
Neću ni pokušavat radi kvalitete materijala,srečom bilo u brazdi.Misliš da var nebi držao do pronalaska i dolaska novog?
Da je to baš tak, ni jedan mali Ursus, Zetor 2511 ili pak mali njemački traktori ne bi mogli orati...a izorali su milijune ha prije velikih strojevaKonji su isto bitni,nevrijedi sporo oranje...
Zato si danas najtaman da buš mogel posvjedočiti mlađima kad ni ove današnje grdosije ne budu dost.Nisam dovoljno star da bi mogel posvjedočiti, ali vele stariji da se tlo drastično promjenilo u odnosu na prije 40-50 godina…
Rekel bi da je to prije do pluga. Neki plugovi imaju takve daske da lijepo okreću brazdu samo kod dovoljno velike brzine.Nemre dobro okrenuti brazdu i štopa se ako ideš presporo (ako se ima od čega). Ja sam danas krenul orat dok mi nije pukel klip za okretanje pluga… Zaoraval sam pšeničnu slamu. Krenul sam sa 6 km/h dok se ne zagrije traktor i plug mi se dvaput zaštopal. Dok sam krenul sa 7,5 km/h više nije bilo problema.
Nekad su orali konji ili volovi. Plitko, ali su ljudi od prinosa živjeli. Onda su došli manji traktori, orali su dublje i brže, i sve je bilo u redu dok se nije trebalo orati u nedovoljno prosušenoj zemlji. Zemlja se počela zbijati pa je trebalo još jače strojeve jer postojeći nisu bili u stanju obraditi takvu zbijenu zemlju. Što dalje, tim gore (za zemlju). Očekujem da se bu trend nastavil.Nisam dovoljno star da bi mogel posvjedočiti, ali vele stariji da se tlo drastično promjenilo u odnosu na prije 40-50 godina… Ja vidim da se promjenilo i u odnosu na prije 20 godina… Prije 20 godina su kod mene ljudi orali sa 533 i 2x10 cola relativno normalno. Nisu orali 25 cm al išlo je ok. Danas je to nemoguća misija na većini tla u mojem kraju…