• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,283
Veli, pri zaoravanju velikih i vlažnih biljnih ostataka, pretplužnjak treba skinuti da ne ometa rad pluga.
To ko je to izjavil, treba ga zatvoriti, pa pretplužnjak je glavni dio pluga, bez kojega ja više nebi znal orati.

Pa ko bude zatrpal onda tu gomilu ostataka ako ne bude pretplužnjaka na plugu.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,830
Iznenadil bi se kolko tu ima istine.
Neki put je lakše bez njih orat i pogotovo kako kažu kad je puno vlažnih biljnih ostataka.

luka

Aktivni član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
272
Ako je plug dosta visok, i ako je velika udaljenost iznedju brazdi moze se bez brige orati bez predpluznjaka 😁 iako kad se ore s njima zemlja je barem kod mene rastresitija, bas smo ove godine gledali tata i ja orali svaki sa jednim plugom na istoj zemlji gassner bez pretpluznjaka i pietro moro sa pretpluznjacima ipak vizualno ljepse izgleda sa pretpluznjacima

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,961
Ako predplužnjaci cca 1/3 brazde, i to onaj gornji dio gdje je masa, okrenu i onda na nju dođe ostatak brazde koju okreće daska pluga nikako mi nije jasno kako je moguće da je oranje bez predplužnjaka isto tako kao i sa predplužnjacima? Osim toga predplužnjaci, da tako kažem, prepolove brazdu pa ona nije tako velika i oranje puno ljepše izgleda, a ujedno je lakša daljnja obrada.
Meni se čini da je najveći problem kod korisnika kaj ne znaju poštelati predplužnjake pa im je onda lakše skinuti ih i orati bez njih.
Moj šogor ima plug IMT 756 i kad ide orat kukuruzovinu onda skine sa njega i deflektore i crtala jer veli da mu se onda plug ne štopa. Dobro da ne skine i daske i ore samo sa nosačima. To kaj mu je pola mase vani ne brine ga. Savjetoval sam mu da je bolje da nabavi par divljih svinja jer bi one bolje odradile posao.
Visina pluga i razmak radnih tijela utječu da se plug ne štopa kad ima puno mase. Po mojemu mišljenju to nema veze sa predplužnjacima. I oni visoki i dugi bi ih trebali imati za kvalitetno oranje.

Posljednje uređivanje:

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,830
Ako predplužnjaci cca 1/3 brazde, i to onaj gornji dio gdje je masa, okrenu i onda na nju dođe ostatak brazde koju okreće daska pluga nikako mi nije jasno kako je moguće da je oranje bez predplužnjaka isto tako kao i sa predplužnjacima? Osim toga predplužnjaci, da tako kažem, prepolove brazdu pa ona nije tako velika i oranje puno ljepše izgleda, a ujedno je lakša daljnja obrada.
Meni se čini da je najveći problem kod korisnika kaj ne znaju poštelati predplužnjake pa im je onda lakše skinuti ih i orati bez njih.
Moj šogor ima plug IMT 756 i kad ide orat kukuruzovinu onda skine sa njega i deflektore i crtala jer veli da mu se onda plug ne štopa. Dobro da ne skine i daske i ore samo sa nosačima. To kaj mu je pola mase vani ne brine ga. Savjetoval sam mu da je bolje da nabavi par divljih svinja jer bi one bolje odradile posao.
Visina pluga i razmak radnih tijela utječu da se plug ne štopa kad ima puno mase. Po mojemu mišljenju to nema veze sa predplužnjacima. I oni visoki i dugi bi ih trebali imati za kvalitetno oranje.
Ma možeš ti njega pomicat kam god hoćeš, gore, dolje, lijevo, desno, naprijed nazad ali jednostavno nekad ga je bolje maknut. Ako je daska na plugu dobra i dobro okreće zemlju, onda će se masa zaorati. Jedina je stvar ta da je brazda dosta "grublja", znači nije onako lijepo razbijena kao kad je pretplužnjak gore. Barem je tako na mome plugu.

turke

Aktivni član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
115
Na novom amazone plugu skinuli smo pretpluznjake na jednom mekoti jer nismo mogli orati reda od slame koji je bil zmalciran . Oranje bez pretpluznjaka i s pretpluznjakom . Živa katastrofa bez pretpluznjaka . Jednostavno daska bez pretpluznjaka nikak nemre zametati se stršalo van . Ajde da ima deflektora bila bi druga priča , ali ovo katastrofa bez pretpluznjaka

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,873
ako daska nema deflektore to je užas...znam da nisu plugovi za usporedbu ali imam olt 2x10 cola i stari mi je skinul deflektore (vjerojatno oteplal na otpad) to nebre ništ okrenuti...moreš s tim eventualno krumpirišće orati...1x16 ima deflektore i imal sam prošle godine na vrtu odrolane bale sijena, kasno sam ih stavil i nije baš sprhlo do proljeća, zaoral sam sve bez većih problema jer je visoka daska i ima deflektor. sad mi lemken ima predplužnjake, nema deflektore ali i tak nenaštelani predplužnjaki su super zaoravali sve...

Najnoviji postovi

Na vrh