• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

Tomi89

Aktivni član
Tu od
3 Lis 2017
Poruka
81
Ostalo još malo di se bude izvezao gnoj....tako da do proljeća gotovo s oranjem :)

Ove godine bili su ok uvjeti za oranje, išlo dobro, jedino parcele gdje je bila strn nekim čudom su dosta teško išle...sad pranje i odmaranje (od oranja) :)

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,506
Nema meda zadnje 2 godine.
Ja sam u tome već xy godina i matori prije mene, pa u zadnje vrijeme idemo samo 5 - 6ha, čisto da održimo proizvodnju, a ako opali godina, bude i love. A usput sam i u mjeri na 3 godine pa ono, teo-neteo, moraš! 😅

Ali bilo je godina kada imaš 11 vagona repe, kad bude isplata oči samo sevaju šta da se kupi, bilo davno - sad se samo priča nažalost.

Ljudi kupovali kuće od repe prije 15ak godina, a sad, prodaju iste da podmire dugovanja... Tužno.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,916
prije 20-ak god su roditelji zadnji put imali repu...kad je u 11-12mj sjela lova, to se brojalo...
jel do sjemena ili jednostavno do vremena? suša, pa puno kiše u kratkom roku...
znam da nije isto ali ja npr doma već godinama imam problem sa običnom repom...prvo jedva nikne nešto, onda se samo kilavi i na kraju više od pola zatruli...

Case4220

Dobro znana faca
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
309
Ne znam , mi je ne sijemo 10god već... Ima tu svega al definitivno postajemo sahara 🥵

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,506
Nemam pojma, novonastalu situaciju zovu gumoza repe.

U Novom Sadu u sklopu fakulteta osnovan ogranak isključivo za repu, da se vidi što se zapravo dešava.

Repa koja žuti nema nijednu bolest, ali kada krene truniti, ima sve od rizomanije, rizoktonije, žutice, cerkospore etc...

Mi smo mislili da je do suše pretprošle godine, ali nije bilo. Bilo je do gumoze.

Prošle godine je bilo do svega pomalo, suša i ta jebena gumoza, ja nisam niti vadio, čekao prvu kišu da oprskam protiv bolesti, ta kiša nije došla dok već nije bilo ničega da se vadi, tako da sam ja ušparao na prskanju i vađenju, drugi koji su vadili su maltene na istom kao i ja...

luka

Aktivni član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
281
Ja mislim da je sve to do sjemena, od kad su uveli samo kws sjeme sve je krenulo na dolje i losije

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,916
Slicno je sa lukom..kupis lucice koje su ocito vec zarazene sa svim i svacim...ako ne spricas luk sve truli na jesen...vec par godina je trulil ali je znalo nesto ostati do proljeca...ove godine mi sve otislo do 12mj...

Case4220

Dobro znana faca
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
309
O tome smo mi u kući baš pričali, nemoš ga sačuvat nema šanse , do 12 mj sve istrune, a ni krumpir nije baš bajan.....

Posljednje uređivanje od moderatora:

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,916
sa krumpirom za sad nemam problema...evo kraj prvog mjeseca je i mogu reći da je jako malo proklijao...u podrumu je, na hladnom, tamnom i drži se. pokušavam kasne sorte saditi, berem početkom do sredine 9mj i nekako se drži..ali luk je baš katastrofa...kad sam čuo koliko puta je jedan uzgajivač luka špricao zgadio mi se luk :sick: ali mi je odmah bilo jasno da moj doma ne može držati... trebalo bi uzeti sjeme i posijati...

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,506
Ha i mi svi nekako mislimo da je sjeme u pitanju, ali ako napada i Švabe i Belgijce, onda nije loša šarža samo za Hrvate i Srbe, već za sve, ali to mi je malo teže za povjerovati da sabotiraju sami sebe.

Mislim da je veći problem izostanak dobre zime, jer sve bakterioze i amelj preživi u tlu.
Evo ove godine je zima slaba, po nekim standardima, ali ajde zima je. Tjedan dana se održavao nekakav, kakav - takav minus. Prošlih godina ja ne znam da je minus bio dulje od par dana sveukupno gledano na zimu.

Vidjet ćemo kakavu promjenu nosi i smjena La nine i El nina, ali već je zima drugačija nego one do sada kada je El nino bio na snazi.

#Pajdaš

Član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
57
Subjektivno bih rekao da je zima hladnija nego prošla al po meteostanici u mom dvorištu je slična prošloj kao i zadnjih par godina...
I s obzirom da će sad zatopliti opet će prosječna temp na kraju siječnja biti oko 2.5-3stupnja...jedino što je ove zime manje sunčanih dana u odnosu na prošlu.

ovo je prosjek T (min) i T (max) po danima al ako bi gledao po stanici koja zbraja temperature po satima onda je prosječna za siječanj 2025 za sad 2.07 stupnjeva..
daleko je ovo od zime..

Snimka zaslona 2025-01-22 111039.png

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,197
Zime više nisu kao što su bili prije,sjećam se kao dijete da su oranja toliko izmrzavala da kad u proljeće ideš po njivi u patikama da je zemlja upadala o patike a sada izmrzne par cm

Najnoviji postovi

Na vrh