• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,352
@mladenko Nije da se hvalim, ali mag.ing.agr po struci...

Kad bi trebali mi orati težu zemlju? Ovo još uvijek vrijedi pod zimsku brazdu jer će biti mrazeva koji će odraditi izmrzavanje.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,332
Nije ovo islo na tebe, nego općenito sam podjelio misljenje. Veli da se mikroorganizami uniste, a ne stignu se obnoviti... samo prenosim. I ja sam prošle god u to vrijeme orao. I moram reci da je više zapeklo, slabo se izmrzlo, 2 x sam rotodrljao, same grude. I imao sa dosta manji prinos kukuruze. Moguce i zbog suse, izbor hibrida. A navozio sam i stajski gnoj, i 3x15 u sijalicu i prihrana kanom... sad sam izašao sve u 11 mj. Pa me baš zanima rezultat, kako će ispasti.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,352
Nema to pravila. Ove godine strništa teško idu. Potrafe se godine da bolja bude proljetna brazda nego zimska.. Ali ne možemo gledati na to. Nama se najbolje pokazalo oranje oko nove godine ili prvi mjesec. Kad se ore u 11mj voli se otravniti u proljeće ili čak slegnuti previše zbog puno oborina.

Ono što treba izbjegavati je rad po mokrom tu se zemlja samo sabija.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,528
Agronom postao jer je morao kao i većina pa sad pliva... 😂😂

Svakako se oranjem uništavaju mikroorganizmi jer u zemlju spremaš aerobne, a dižeš anaerobne na površinu.

Najbolje bi bilo sve saditi pod motiku, ali...

Oranje ubija parazite, ali tu stradaju i komenzali i simbioti koji su u načelu dobri, simbioti su top, a komenzali su najčešće korisni jer zapravo nemaju veze s domaćinom pa nisu niti bitni, ali su bitni za razgradnju.

Labaratorijski je sve idealno, ali mi se borimo s ne baš tako normalnom situacijom na poljima, pa bolje napraviti kad i kako se može nego forsirati nešto što ne ide.

#Pajdaš

Član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
62
Zato postoji i grubiranje i podrivanje gdi se zemlja ne okreće več samo promiješa
eh a to sa sobom nosi druge probleme..posebno ovi 'moderni podrivači'

kod nas koji su bili dugo 'bez pluga' 10-15-20g su se poceli vracati unazad 2-3g plugu sto je sokantno s obzirom da sad daju poticaj za to...
ja sam ostao glavno na plugu a za oglede gruber vs plug na istom polju pola-pola pa da vidimo nakon 5-6-7g (tj koliko uspijemo dugo izdrzati pokraj ovih cijena)
jedina 'konverzacijska obrada' kod mene je prešla postrna sjetva (1x gruber i sjetva s kombinacijom), jedini razlog zbog vremena jer je daleko brže..

također već sad 4tu godinu isprobavam al ne prijavljujem ništa konverzacijski pod poticaj,čak ni leguminoze postrno pa ono... Mogu srat :D

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,528
Sve je to lepo ako se ima mehanizacija, ako ne, možemo mi srat koliko hoćemo, vazdan je g*vno isto.

Sve što se sada radi zbog poticaja je drž - nedaj, to da je direktač sijačica pa bez ikakve obrade onda da, ove gologuzije, podrujem, bacim rasipačem i potanjuram seme neko pa onda poorem u listopadu je samo preseravanje za poticaj.

Nitko od nas ne radi čistu min ili no till.

Najnoviji postovi

Na vrh