Kad vec pricamo o najamnim radnicima, evo vam par prica iz mog kraja.
Covjek ovdje ima 5-6 traktora od 30 do 160 Ks i ima dva kombajna s kojima ide i vrsiti usluge. Kod njega su radila dva vozaca i ni jedan nije imao preko 30 g. Jednom prilikom mi vrsio pivarski jecam i sef izadje iz kombajna i da jednom od "silibajzera" da kosi. I jos meni kaze, bolje da izadjes iz kombajna, jer ces se prosrat ko grlica s ovim ludjakom. Nisam mu vjerovao, ali ovaj je kombajn ganjao preko medja, brda i dolina kao da ga je na putu nasao. Sef ni najmanje ne trza, jer je vec umoran od cjelodnevne kosnje.
kad se izvrsio jecam, decki na sred sela otkopcaju prikolice i otjeraju traktore kod sefa kuci. Ne moram ni napominjati da su se cijeli dan trkali tko ce prije do koje njive, i tko ce prije kuci. Ujutro je bio dogovor da idem ja s jednom od njih u traktoru...
Jedan je vozio IMT 5136 s 5t jecma u prikolici koja nema ni "i" od instalacija, tako da kocnice ne rade na njoj, a IMT ko IMT koci kako mu se da. Drugi je vozio ursusa 160 KS i 7t jecma u prikolici na kojoj je kocio samo prednji desni tocak. I tako su se putem naganjali dok ovom u ursusu nije puko film sto ge je ovaj u IMT-u provocirao i ide ga obici! Ja sam premro, lik ga na prijevoju obilazi ursusom a ovaj u IMT-u ide na njega. Kao kad se naganjaju u filmovima, jedan od najgorih osjecaja u mom zivotu...
Kad smo dosli do Gradiske, IMT je naravno prokuhao koliko je ovaj nas htio sustici, ali nije mogao...
Druga zgoda je kad su isli orati i ovaj sto inace vozi ursusa ide s njive kuci i stane pred birtiju na pivo 2,3,5... Kocnice nije koristio, vec je samo spustio plug (4x16") na asfalt i tako se zaustavljao dok prednji lemes nije lupio u ivicnjak, a traktor se ugasio...
Treca "zgoda" je bila kad je jos jednog zaposlio i ovaj sa 5136 radio sa sjetvospremacem. Kad ga je rasirio zapne s njim u vrbu. Lik je na silu isao krilom sjetvospremaca slomiti vrbu, jer mu je bilo lijeno ubacivati u rikverc i rukao je sve dok poluosovina nije pukla. Da stetu na sjetvospremacu ni ne spominjem...
Ima tu jos mali milijun zgoda i nezgoda, ali on sam svu zemlju ne stigne obraditi, jer radi puno usluga, pa mora zaposljavati kojekakve propalitete i pijanice.
Ima i sina kojem je posebno kupio MF 4255 i samo ga on vozi. Stari njegov ga samo premjesti kad smeta negdje. Jednom prilikom su pametnjakovici uzeli traktor i isli s njim orati i kad su ga vratili jedno staklo je falilo... Kako su ga razbili i gdje do dana danasnjeg je meni ostala misterija...