• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oštrenje lanca

IvanBen

Član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
34
To je pila od nekih 4 konja dost je to jako. Kak sam ti gore opisao ako je lanac 3/8 ja bi to na 25 jest da je malo više piljevine al najlakše ti je stavi turpiju pararelno s onom crtom na zubu i izmjeri kut kak ti ona pokazuje to ti je najbolje. Ja imam malu Jonsered CS2141 0.325 korak lanac 32 zuba tj 38cm vodilica i husqvarnu 365 x-torq 3/8 korak 34 zuba 45cm vodilica.
 

David79

Član
Tu od
9 Pro 2016
Poruka
160
Stihlovi lanci orginal dođu pod kutem od 25 , a ja isto ostrim na 30 a zasto, neznam...
 

IvanBen

Član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
34
Vjerovatno je na 30° manji otpor drveta naspram pile jer kod slabijih pila je na 30 i korak je 0.325 kod husqvarne a ove jače (365 ima 5 konja i 70 cm3) je 3/8 i na 25°. Velim tak je kod husqvarne ja nisam profić godišnje rušim i pripremim oko 40 metara drva za sebe i pile mi rade super. Ova jonsered 2141 stara je oko 16 godina i radi ko luda. Za stihl neznam budem pital susjeda on ima stihlovke i on je već kao profić jer prodaje drva u metricama pa bum javil uskoro!
 

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
Ajde pitanje jedno vezano za Husqvarna turpije, da li mi se čini ili se turpije prebrzo potroše tj. prva dva korištenja skidaju metal nenormalno ali onda kao da se naglo zatupe tj. istroše? Mislim, naravno da se turpija troši ali mi je to nagli pad u učinkovitosti. Ili su lanci od stvarno tvrdog čelika?
 

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
Zamaste se. Probaj ih oprati nitrom.

Hm, dobra ideja. Doduše, nisam ih nikada prao ali imam u navici turpiju obrisati u krpu, rukav, hlače 😇 dok radim... Probam pa javim
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,759
Istina da rijetko brusim turpijom, a kad to radim, složim "špagu" (usučem usku traku) od krpe i pobrišem par zubi prije brušenja. I tak redom kak pomičem lanc.
 

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,211
Gledajuci stare radnike sjekace...nakon svakih nekoliko nabrusenih zuba udare vrhom turpije najcesce u vodilicu da ociste turpiju strugotine...
Mislim da je to najprakticnije a stvar samo navike.
 

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
Hvala svima na "otvaranju oči" :)
Dakle, zanemario sam faktor zauljenosti i tu se špena drži na trupiji dosta jako, čak ni lupkanje nije riješenje nego metalna četkica. Turpija radi kao nova
 

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Takodjer cistim drotkefom,no mozda nije dobro jer je cetka od tvrdog materijala,imam i mesingastu al nisam dosel na ideju da probam snjom.Sad kad malo razmislim,mozda bi bilo dobro probat magnetom.
 

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
Ma ja sam probao sa onom mekanom "drotkefom" to je ustvari kao malo veća četkica za zube i inače služi za finije iščetkavanje.

Kada bi radili sve po PS-u, trebalo bi prvo lanac odmastit/očistit i onda brusiti ali to je u praksi često nemoguće radi gubljenja vremena
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Cedar

Član
Tu od
27 Svi 2020
Poruka
61
Pročitao sam temu, ali nisam našao razlog zbog kojeg većina govori protiv vodilica za oštrenje.
Ovakvih:

Ratioparts

hongoldonia.hr


izgleda mi isto kao OZAKI:

www.trgo-agencija.hr


slična je i Tecomec:
www.trgo-agencija.hr


Jedno i jedino obrazloženje je bilo da je jedna bila klimava pa je stega pukla kod pokušaja dotezanja. Ostalih obrazloženja nema. Samo navod da ne valja.
Ima li tko volje napisati zašto ne valja ako se da dobro učvrstiti.
Sve su klimave ili postoji neki drugi razlog?
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,426
Što se mučiš s glupostima... Ako hoćeš sam oštrit lance, kupi onaj el oštrač iz lidla, ili neki sličan aparat i udri. Koliko te god interesirao taj ručni sistem, za kratko vremena ćeš preći na ovo što ti ja predlažem.
 

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,211
Ili ako imas volju vjezbaj i dobit ces osjecaj u ruci i posao ostrenja lanca ti je prilika da se i ti i motorna pila malo odmorite...🙂🙂
 

Cedar

Član
Tu od
27 Svi 2020
Poruka
61
Neću imati kad vježbati, odnosno ne planiram vježbati samo radi vježbe :D
Oštrit ću lanac jednom ili dvaput godišnje, ako baš ne zapilim po kamenu.
Tako je bar bilo do sada. U proljeće dva lanca na brušenje i to je to za godinu. Znalo se dogodit još jedno brušenje u vlastitom aranžmanu, turpijom.
Ne da mi se nosit u servis jer su mi zadnjih par puta spalili lance.
Vremena ću za to rijetko oštrenje imati, ali neću imati kad steći praksu/osjećaj.
 
Posljednje uređivanje:

Cedar

Član
Tu od
27 Svi 2020
Poruka
61
Tebi...nekima...možda mnogima ovdje...
Nekima se baš uklapam 😂
Kao što se ti čudiš meni, tako se i ja čudim tebi...hebiga... ;)
 

Najnoviji postovi

Na vrh