@iwanho, gdje kupiti takvu šajbu neznam ni ja ali ću proguglati.Također mislim da bi šajba za skidanje trebeša (klizača) trabala biti kak je boldano. Samo ne znam gdje takvu, promjera do 105 mm kupiti, jer je to najveća koja se može montirati.
Koristim isti tip lanca (3/8, 1,5, 34 z)
Na florici mogu podešavati samo jedan kut i prema ovoj tablici i taj izgleda podesim krivo. Brusim na 30°, a ne na 25°.
Pretpostavljam da nije pametno odjemput promijeniti taj kut za 5°. Bi li bilo pametno da postupno smanjim taj kut, nor. kod svakog brušenja 1°, ili je bolje i dalje brusiti na 30°?
Što se tiče kuta, prije svega pitanje je koju marku lanca imaš jer se stihl i oregon dosta razlikuju. Isto tako, ako si gledao treću sliku sa svim kutevima, to je marka "sharp" dok ako si primjetio na prvoj slici "oregon" kao i na 2.slici "carlton" ne daju kut klina ("sharp" 60stup.). Na YT sam vidio da za moj lanac veličine kao i tvoj "oregon" taj kut iznosi 55stupnjeva. Zbog nemogućnosti namještanja svih kuteva na tvojoj florici treba biti oprezan jer jedan kut može utjecati na drugi kut pa i na naoštrenost lanca.
Zato sada @DARIJUS sa novim strojčekom može da naoštri sve vrste lanaca.
@DARIJUS vidiš sada, nakon rada sa novim strojčekom, kako lanac dobro reže iako si prije oštrio sa floricom, znači samo mala razlika u kutevima i veliko zadovoljstvo u radu. Dođe ti da ideš piliti susjedu ili nekom neprijatelju besplatno samo da bi mogao uživati.tako je, malo prakse čuda radi...ali mogu samo jednu stranu lanca (svaki drugi zub), pa onda moram preokrenuti lanac...uvijek brusim stranu od sebe (do brusilice) i dobro je...
dolje lanac stavim na nulu, ni leve ni desne...
Isto tako je sa veličinom graničnika ili čistača. Na ovaj tvoj način skidanja graničnika, iako i ja sa sadašnjim oštračem radim isto, nije dobro jer jednog skratiš na 0.65 drugog na 0.6 a trećeg na 0.7mm. Možeš kupiti šajbu od 6mm sa ravnim, kosim brusnim djelom pa zamjeniti je sa onom na strojčeku tada odrediš dubinu od 0.65m i udri miško.
@iwanho možda ovakva šajba za skidanje braničnika iako je manja debljina ali mislim da bi trebala biti dobra
Brusna Ploča brusilice lanca 0502 100x10x4,5mm Fervi M159
Brusna Ploča brusilice lanca 0502 100x10x4,5mm Fervi M159 - Fervi Profi Alati - Fervi Potrošni Materijal - Fervi Dijamantne Brusne Ploče
www.alatimilic.hr