• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oštrenje lanca

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
941
Možeš, ali ako ga negdje malo zezneš na početku piljenja ništa bez brušenja.
Meni je iskreno najbolje kad ga ručno nabrusim nekad je dovoljno svaki zub malo 2 put potegnuti i odma je razlika.
Zavisi i od vrste lanca. Moj je Oregonov i baš je tvrd i teže se tupi. Stihlov lanac je dosta mekši, brže se tupi, pa ga je i lakše potegnuti svako malo....
Ja na svom lancu radim tako i to je dovoljno.
A ako nepaziš, možeš sjebat lanac a da još nisi ni počeo piliti....

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,190
Taj izgleda citav dan samo ostri lanac.
Ma ne tako, nije to strasno ostriti poslije svakog brzo to ide, recimo ja oštrim manje od 2 min.
Nego ja sam opcije da to nije pravilo ni potrebno, niti poželjno.
Kad se ruše i iskresuju stabla, ostar lanac traje, pogotovo bukva -grab. Kad se rezu stabla koja su izvlačena vitlom to već drugačije. Kad se režu stabla koja su vlakana nekad i kilometrima onda nemože ni dva ostrenja na rezervoar. Zato sam stava da nema pravila.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,486
Nema tu nikakvih pravila. Evo mi smo sa dvije pile osjekli 60 kubika jele i smrce i po jednom ostrene pile. Dok recimo kad dovezem trupce na pilanu sto kazes vozeni i puni pijeska zna se ostriti svako drugo presjecanje.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,190
Meni je ostalo u sjećanju jedan dan, na h61 stavim novi lanac i moram ga odmah preostriti nereze dobro. Zatim kernem narušim nekih bukvica koje su oko 40cm prečnika, preko neke livade to sajlam, cijla ide u njoj priblizno 3 metra drva, provlačiš ide bez da igde zapne ili zastane. Krenem na rezanje u furke i pred noće to sve spremito. Dolazi šleper koji vozi ugalj i momci to potovare, šumar kaže 28 metara ogreva. I oni se čude da je to za dan, kad sam im rekao da sam samo naoštrio lanac prije kretanja i više nisam, samo su se okrenuli i otisli uvjereni da sam ih slagao. Odnosno kad su pogledali sav posao koji je odrađen čista nevjerica. Međutim to je jedan od idealnih dana koji se ne poklopi ni u 5 godina rada.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,523
Zna biti oštrenja i dok je drvo na panju....mi smo rušili neki jasen koji je na plavnom području šume prek zime. Uglavnom, drvo u području perca povuklo pijesak u svoje pore. Prvo je bilo da neko ne zna raditi s motorkom, kad smo doma na banzek rarzrezali furke po dužini, pod svjetlom se vidla zrnca pijeska

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,486
Takav slucaj sam imao sa sjecom josike pored rijeke koja plavi. Tri stabla ako uspijes oboriti i okresati to je uspjeh.

Najnoviji postovi

Na vrh