• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oštrenje lanca

todos

Član
Tu od
12 Svi 2012
Poruka
167
Stvarno imam problem da dobro naoštrim lanac. Imam i neku spravicu koja olakšava rad ne pomaže. Turpija ima svoj nosač sa uglom za turpijanje, ne pomaže. Odnesem u servis da ga na tocilu naoštre, ne znaju. Stvarno ali stvarno imam problem. Ranije i nije bilo toliki problem koliko je to sad izraženo. Imam dva lanca potpuno nova (husqvarnini) i dok su bila fabrički naoštrenja sekli su ko da idu kroz sir. Da li Vi imate neka rešenja za ovakav tip problema? Vaša iskustva sa oštrenjem?
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,073
Slika bi pomogla
Mogu da budu previsoke vodilice , što mislim da kod tebe nije problem jer kako kažeš lanac je skoro pa nov
Ostaje ti onda problem ugla oštrenja i dubine oštrenja , mnogo ljudi ne obraća pažnju na dubinu oštrenja koja je usko povezana sa debljinom turpije
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Nemoj tako,ako nikad nisi ili ti nejde brušenje ne znači da se nemre nabrusit ko kad je nova bila.
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
do skoro polovine zuba radi kao i nov ako se pravilno naostri. kad su pojedeni vise od pola nastaju problemi jer zubi vise nestrce van vodilice pa hoce malo zaglavljivati. na dosta lanaca imas obelezenu crtu pod kojim uglom se ostri .svaki lanac ima debljinu turpije kojom se ostri .ali samo ostrenje ide pod dva ugla i plus skidanje cistaca .u vecini lanaca ugao pod kojim se vuce turpija treba biti pod 90stepeni upravno vodilici. znaci vodoravno vuci a ne ukoso gori ili dole obarati turpiju. drugi ugao je zasnovan uglom lanca ili ako nema crtu moras imati uglomer za ostrenje. kaljci ili cistaci moraju biti od 0,6 do 1mm priblizno ispod vrha zuba svaki. zavisno od tipa lanca zavisi i koliko su spusteni. ali to se neskida cesto. ja sam pravio uglomer za ostrenje po novom lancu za te koji nemaju crtu ugla. malo prakse i sve se da naostriti lepo. ali treba i zube priblizno ostriti a ne neki da skines vise neki manje.okom se primeti kad je ravan vrh zuba. najgore kad udari u kamen ili ekser tad hoce zeznuti da se posle vrlo tesko naostri. ali iz dva tri ostrenja dodje na svoje
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Oficir , ajmo u kompu ?
Kupimo novi lanac , svaki da pola novaca .
Prvo je kod mene , kad ga ja zatupim prosljedim ga ktebi .
Ti si ga nabrusiš i piliš dok se ne isroši do kraja .
Dakle meni jedno brušenje , tebi .... deset ..možda i više .
Lanac sigurno podnaša više od deset brušenja ?-to mogu i ostali s više prakse potvrditi ?
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Podnaša više od deset ručnih i 4 strojna al jedino ako se pazi da se ne slome ili previše oštete zubi,jer lanac se brusi na mjeru prema najlošijem zubu u tom redu.
Znači sve zube u tom redu skidaš na duljinu najoštečenijeg zuba.

Hvala nebi u kompe jer loše završavaju,ja sam spreman za iduču sezonu,za svaku od tri pile imam po dva lanca po jedan novi i jedan korišten za svaku i novi se stavlja u slučaju pucanja(iako mi nikad nije puko stihlov lanc) ili u slučaju istezanja.
Sad nejdem iduče dvije godine u šumu za sebe jer je 90m doma spiljeno skalano i složeno.
 

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
Ja sam godinama zazirao od brušenja lanca. Imao sam dva i nosio ih na strojno kad bi se zatupili. Onda mi je to nekak dosadilo, a i sila me natjerala, probao sam rašpom i sad tak brusim, imam samo jedan lanac. Reže super, jedino se zakapa ako previše skinem graničnike. Nemam nikakva pomagala, pilu u šerafštuk, rašpu u ruke i udri. Svaki zub potegnem isto puta, 3-5. Novi lanac je zakon, ali da se živjeti i ovak.

Stari lanac sam bacil jer je bio toliko izbrušen da mi je puklo nekoliko zubi:icon_e_smile:
 

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
Ovakvu mjerku sličnu kao na zadnjoj slici imam, od Stihla naravno:icon_pidu:, i Stihl rašpu, ali bez vodilice:icon_weed:
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Mjerač sa zadnje slike se koristi za skidanje predzubaca ili strugača.
 

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,370
imam i ja takvu napravu ali u nju može stati turpija 5.5 bar kod mene a to mi je predebela
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ja sam napravio meni uglomer od aluminijumske lajsne kou sam odrezao sa obe strane pod tacnim uglom lanca. stavim po duzini na lanac i blizu samog zuba koji ostrim. tako je prosto pratiti paralelnost ugla i uvek dobro naostrim. puknuti da sam blizu tebe pogodba bi vazila. najveca smrt za lanac kod mene je zemlja jer se istegne a zuba jos vise od pola. dosta sam krcio panjeva u obali njive tako da sam upropastio 3 lanca. srecom nadjem kod drugara polovna dva i sa njima sam skoro zavrsio sa radom.u cistom drvetu sluzi oho ho.
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Nisam probal 4.8, ja koristim 5.5 i 5.2mm i njih drži.
Za koji lanac koristiš 4.8?
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
kod mene dva rodjaka su dobila uz testeru takav stihlov nosac za turpiju i turpije za 3/8 lanac. cini mi se da je 5,2mm i normalno steze. stihl ms390 je u pitanju. verovatno da nosaca ima vise vrsta za razlicite debljine turpija. ja sa tim nemam problema. drska od mekog drveta i drzi svaku turpiju
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Da nije mi jasno ako je klasični zub u pitanju ajmo reč nakošen profi mislim da mu je 5.2 kad je ori kraju taman,a kad je još nepotrošen jako 5.5mm.
 

Najnoviji postovi

Na vrh