• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Otkup ljekovitog bilja

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Pratim ovu temu iako ne sudjelujem jer ljekovito bilje ne sadim ,naime ja sam povrtlarka i cvjećarica.Na reagiranje me naveo ovaj zadnji post,jer mi vas je kao vrijedne ljude žao što vas lopovi iskorištavaju,i činjenica da vam u startu nisu omogučili normalnu proizvodnju.Naime,što se tiče sjemena(navedeno je da organizator sam proizvodi sjeme i vama ga prodaje u neprimjerenim količinama i čini mi se neprimjerenoj cijeni),sjeme za bilo kakvu ozbiljnu proizvodnju bi moralo potjecati od renomiranih sjemenskih kuća,a to su onda zatvorene vrećice sa deklaracijama,i svim informacijama o broju sjemenki u pakiranju,ili gramaži,broju partije sjemena,porijeklu ,naziv sorte....i naravno nazivu i sjedištu sjemenske kuće koja ga je proizvela.Takvo sjeme ima svoju cijenu,koja se može lako provjeriti nazove li se npr firma Kadmo d.o.o. u zg,(oni se bave uvozom sjemena cvijeća),a sve ostalo što vam poturaju ima vrijednost vrečice kupljene u bilo kojem dučanu-one za pet kuna.Sami si lako izračinate koliko vam sjemena treba,npr,sadi li se na međuredni razmak 20 cm biljka od biljke,za 1 dužni metar treba 5 sadnica,za 100 petsto sadnica ili zbog postotka klijavosti 550 sjemenki,pa puta broj redova,i to je to.A sjeme kakvo dobivate si i vi sami možete proizvesti od par biljaka originalnog sjemena,pa će vas koštati par kuna.Evo,upravo sam našla cjenik Kadma,Callendula-ili po našemu neven-25 grama košta 180 kuna(nemen vremena tražiti koliko 1 gram sadrži sjemenki),ali 1000(tisuću)sjemenki nevena sorte Princes košta 50(pedeset)kuna.A ta je količina dovoljna za dva reda dugačka sto metara.I slijedeće godine,isto kao i Franjo možete uzeti od prvih najljepših cvijetova sjeme i imate ga besplatno.

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
hvala svima koji mi dajete potporu.
Rosco, da li vam je Suban kaj odgovorio na poslani mail???

Ja sam tekst napisala, samo cekam da mi frendica posalje najnovi slike nevena.

Mozda i neven moze biti zute boje... mozda moze biti velicine tratincice - ali ne po 350kn/kg!!!!!!!!!!

U svakom slicaju, frendica i ja samo odlucne poslati dopis s slikama.
Osjecam se ko magarac.
Usla sam u posao s nadom da cu nekaj zaraditi.

Ne bojim se posla. Vjerovala sam da mogu na nevenima osigurani laksi ulazak u jesen... skolske knjige, zimska obleka... a na kraju se uspostavilo da smo u minusu....

Zato zelim da se franceku tresu gace. zelim da sto vise naivcina kao ja, sazna kakav je franjo lazov i gad.. prevatant i zmukler.:twisted:

R

rosko

Guest
Ne Tonka, nitko se do sad nije javio...mi smo vidjeli slike tvog sljeza i nevena ono je katastrofa... nemoj se predati, ni mi necemo. Pored toliko ljudi bez posla jedam franjo, spodoba bez trunke kulture i profesionalizma zaradjuje na muci siromasnih ljudi koji naivno vjeruju da postoji sansa da se u ovoj banani od drzave ipak mozda moze nesto zaradit postenim radom...a sto se Subana tice pozalit ce zbog svog strucnjaka franje... pripremili smo tekst za medije i danas ide na Email adrese NETA,INDEXA,JUTARNJEG,T-PORTALA,POTROSACKOM KODU...:axe:

Posljednje uređivanje od moderatora:

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
Pratim ovu temu iako ne sudjelujem jer ljekovito bilje ne sadim ,naime ja sam povrtlarka i cvjećarica.Na reagiranje me naveo ovaj zadnji post,jer mi vas je kao vrijedne ljude žao što vas lopovi iskorištavaju,i činjenica da vam u startu nisu omogučili normalnu proizvodnju.Naime,što se tiče sjemena(navedeno je da organizator sam proizvodi sjeme i vama ga prodaje u neprimjerenim količinama i čini mi se neprimjerenoj cijeni),sjeme za bilo kakvu ozbiljnu proizvodnju bi moralo potjecati od renomiranih sjemenskih kuća,a to su onda zatvorene vrećice sa deklaracijama,i svim informacijama o broju sjemenki u pakiranju,ili gramaži,broju partije sjemena,porijeklu ,naziv sorte....i naravno nazivu i sjedištu sjemenske kuće koja ga je proizvela.Takvo sjeme ima svoju cijenu,koja se može lako provjeriti nazove li se npr firma Kadmo d.o.o. u zg,(oni se bave uvozom sjemena cvijeća),a sve ostalo što vam poturaju ima vrijednost vrečice kupljene u bilo kojem dučanu-one za pet kuna.Sami si lako izračinate koliko vam sjemena treba,npr,sadi li se na međuredni razmak 20 cm biljka od biljke,za 1 dužni metar treba 5 sadnica,za 100 petsto sadnica ili zbog postotka klijavosti 550 sjemenki,pa puta broj redova,i to je to.A sjeme kakvo dobivate si i vi sami možete proizvesti od par biljaka originalnog sjemena,pa će vas koštati par kuna.Evo,upravo sam našla cjenik Kadma,Callendula-ili po našemu neven-25 grama košta 180 kuna(nemen vremena tražiti koliko 1 gram sadrži sjemenki),ali 1000(tisuću)sjemenki nevena sorte Princes košta 50(pedeset)kuna.A ta je količina dovoljna za dva reda dugačka sto metara.I slijedeće godine,isto kao i Franjo možete uzeti od prvih najljepših cvijetova sjeme i imate ga besplatno.

Ovo sto opisujes moze funkcionirati u normalnim okolnostima.Neven ili lat.Callendula sa deklaracijom ima ponekad jos visu cijenu nego kod Franje.Upitno je da li ce se dobiti onaj koji ima ekonomski vecu isplativost sijanja(dakle onaj "deblji").Osobno mogu lako izraditi algoritam za izracun omjera sjeme-povrsina.To ovdje nije problem.Problem je u manipulaciji prodavaca(dakle Franje) koji,krenuvsi od ovoga sto opisujes,sistematski razraduje plan kako prodati,pokupiti i zaraditi bez previse truda.Sada je jos podigao cijenu..dok sam ja to uzimao tada je naplacivao 300kn/kg.
Sto se tice 1000 sjemenki i dva reda dugacka 100 metara treba znati da se sadnica sadi na razmak 40 cm...sto ce reci da ovaj tvoj matematicki izracun je tocan samo ako je 50% klijavosti(sto je veliki podbacaj)..jedan red=500 sjemenki x 40 cm =20000 cm ili 200 metara...dakle potrebno je upola manje u idealnim okolnostima.Recimo da si ti bila velikodusna prema Franji (karikiram) i prihvatila i 50% klijavost jos uvijek njegov kg sjemena na xyz/m2 (kako on prica) je cista laz.

Molim ostale da napisu za koju povrsinu im je prodana kolicina od 1kg sjemena nevena?

Naravno,vrlo tesko je brojiti sjemenke...pa prodaja na tezinu je ipak prakticnija...i to Franjo koristi!!
Zasto pisem sve ovo i referiram se na tvoj post? Razlog je sto zelim potvrditi da kada se matematicki stvari prikazu Franjo dobro zaraduje na prodaji sjemena.
Moja prva sumnja je bio njegov odgovor da on sadi iskljucivo za sjeme...dakle ako je to divna zarada zasto i sam ne bi radio isto.

Gledajuci samu proizvodnju i prodaju..osim zemlje,nema velikih financijskih ulaganja..nego sve ide preko kicme.Potrebno je puno vremena i truda da se u sezoni zaista i ubere onoliko koliko on kaze da je moguce.Nije nemoguce,ali rad je tezak.Ono sto je zaista neisplativo jest cijena po kojoj se otkupljuje kg osusenog cvijeta.Vec sam to prikazao na najmanjoj razini.Prvi puta kada neki kupe nevenov caj u trgovini ce shvatiti o cemu pricam.
Franjo zaraduje dva puta..na sjemenu(prvi puta svi kupuju) i kasnije na osusenom cvijetu.Biznis je smisljen jako dobro jer nema dobre konkurencije u hr.

G

GrofDracula

Guest
dobio 1 kg sjemena crnog sljeza za 400 m2, mislim da je napisao da nema manje pakovanje a ostalo mi više od pola kilograma

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Mister No,nisam sigurna jesi li me dobro shvatio šta sam željela reći,naime namjera mi je bila uputiti one proizvođače-više-manje početnike na koji si način mogu smanjiti ulaganje u proizvodnju.Jedan od načina je i samostalna kupnja sjemena(naravno ako se zna naziv sorte koju treba),jer ako dotični Franjo sam proizvodi sjeme ono ni u kojem slučaju ne može biti deklarirano niti zdravstveno i klijavo ispitano,pošto nije ovlašten i nema licenu ili dozvolu za proizvodnju sjemena.Povrčar sam,sjeme kupujem tridesetak godina i znam o čemu govorim.Zato sam i rekla da si svatko od vas može kupiti jednu vrečicu originalnog deklariranog sjemena za 50 kn,posaditi,od nekoliko najzdravijih i najljepših biljaka pobrati sjeme i dobiti će za iduću godinu onakvo isto sjeme koje vam Franjo prodaje po cijeni koju ste naveli.Inače,nije mi jasno što će nekome 1 kg sjemena,kada se presadnice za cvijeće siju u kontejnere i uz neku klijavost 85-95% za sklop koji si naveo na 500 m/2 ne treba sigurno niti pedesetak grama.Osim toga klijavost sjemena je nekoliko godina,pa se sjeme može ostaviti i za par narednih.Dakle,isto si tako svatko sam može izračunati koliko mu sadnica treba za njegovu površinu,sigurno svatko zana na koji razmak sadi,naravno da treba posijati više od potrebnog,barem petnaestak posto,jer uvijek ima nešto neklijavog,neke presadnice su loše pa se bacaju,ali sve u svemu,količina sjemena nikako ne može biti ona koju vam on uvaljuje,jedino ako se sije na hektere.A o otkupu nemam što reći obzirom da nikada nisam radila taj posao,a ako vi kažete da niste plačeni koliko zaslužujete,nemam razloga ne vjerovati vam,jer znam da svatko jako dobro zna procjeniti koliko vrijedi njegov trud.Baš sam zato i odlučila ovo napisati jer me jako ljuti kada netko iskorištava vrijedne ljude,i pritom se sam bezobrazno okorišćuje tuđom mukom.

G

GrofDracula

Guest
čuj sad to znamo i sami al za druge koji će pokušavati neka sad imaju informacija kad mi nismo imali tj imali smo od takvih poput dotičnog.
ja kad sam se raspitivao rjetko tko je imao pokoju informaciju iz "prve ruke" većina je bila sa njihovih stranica.

R

rosko

Guest
Poštovana gđo Lidija,

ne znam da li smo se već čule prije nego ste se odlučili za sadnju i
uzgoj crnog sljeza ili ne, pa Vam se obraćam kao da se prvi put čujemo.

Popriličan broj osoba javi nam se tokom zime i u rano proljeće i izrazi
želju za uzgojem ljekovitog bilja radi dodatne ili osnovne zarade. Veoma
mali broj nažalost ostane u tom poslu i postane naš kooperant.
Ne znam koliko ste zasijali i koja su bila Vaša očekivanja, kao niti s
kojim ste se problemima susretali pa ne mogu komentirati Vaš prinos, ali
ne vjerujem da ste se rukovodili samo onim što Vam je gospodin Palfi
mogao reći, nego ste vjerujem kontaktirali i stručnu literaturu i možda
osobe koje su se već time bavile.
Uzgoj ljekovitog bilja je u osnovi poljoprivredna proizvodnja ali s
dodatnim problemima vezanim za uzgoj pojedine kulture. Nažalost, firma
Suban Vas ne može pratiti u rješavanju tih problema jer to iziskuje i
osobu i sredtva koja su za nas prevelika u odnosu na rezultat koji
dobijemo (vjerujte i to smo pokušali).
S naše strane mi se obvezujemo otkupiti proizvedenu robu po tržišnoj
cijeni za koju na početku sezone već imamo okvirnu cijenu. Nikada nam
još nijedan kooperant nije bio prezadovoljan cijenom a vjerujte nismo
niti mi. Vama koji proizvodite je cijena premala, nama koji je plaćamo
je previsoka. Ipak tražimo kooperante i dalje i plaćamo i višu cijenu
nego što je na svjetskom tržištu jer gdje god možemo idemo za
porijeklom robe iz Hrvatske (ne govorim samo o crnom sljezu nego i o
ostalom ljekovitom bilju).

Crni sljez je roba koja većinom ide u izvoz. Ne nužno unaprijed
ugovoren. Tako na skladištu još uvijek imam dovoljno sljeza iz
prošlogodišnje berbe da ga ne bismo uopće trebali otkupljivati. To
svakako nije Vaš problem ali vjerujte moj je.
Cijena koju Vam mi možemo ponuditi je takva kako ste naveli. Budući da
nemate s nama ugovor (a i da ga imate, nikoga ugovorom nismo obvezali na
količinu koju mora isporučiti), slobodni ste ponuditi robu koju imate
bilo kome, po cijeni s kojom ćete biti zadovoljni. U tom slučaju imati
ćete jedan razlog za ljutnju manje.

Vidim, ljuti ste posebno na gosp.Franju.
Vjerujte, zahvalna sam dragom Bogu što još ima Palfija na ovom
svijetu, kao što sam zahvalna i za svaku novu Lidiju koja želi nešto
pokrenuti i okrenuti na dobro. Svaku kritiku pokušavam doživjeti prije
svega kao poticaj da u svom poslu budemo bolji, i kao firma i kao
pojedinac.
Gospodin Palfi ima iskustvo u radu s ljekovitim biljem i sa ljudima.
Žao mi je da se Vi niste našli na istim valnim dužinama s njim po
pitanju uzgoja jer tu on iskustvo svakako ima budući i sam sije crni sljez.
što se tiče prostora, Vaša primjedba svakako stoji, prostor uvijek može
biti uredniji. Najčešći problem je što sezona otkupa traje svega dva do
tri ljetna mjeseca i u tom periodu je problem svu robu pokupiti istog
trena kada uđe na dvorište kod Palfija. U svakom slučaju robu
pregledavamo kod preuzimanja, dalje kod prerade te redovito uzorkujemo i
šaljemo na zdravstveno ispitivanje.

Poštovana Lidija, u svakom slučaju hvala na Vašem javljanju. Sigurna sam
da Vam nisam dala odgovor na sva pitanja koja ste postavili a i ne znam
da li ćete baš biti zadovoljni s mojim odgovorima. U svakom slučaju
otvorena sam za svaki razgovor o problemima koje ste naveli.

Srdačan pozdrav,

Katica Suban
--
SUBAN d.o.o.
Galici 8, Strmec Samoborski
tel: 01/3335-205
fax: 01/3335-203
katica.suban@suban.hr
www.suban.hr

R

rosko

Guest
Ovo iznad je u cijelosti prenesen odgovor od strane Subana na nas prethodno navedeni mail.
Bilo bi nam drago da ga i svi vi koji ste se bavili ili bavite uzgojem ljekovitog bilja procitate i prokomentirate.
Sto se nas tice radi se o krajnjem licimjerstvu,buduci da u njemu nema odgovora niti na jedno sustinsko pitanje...a najvece licimjerstvo je podrska lopovu Franji koji je prevario mnoge ljude.
Cijelo pismo je povrsno i neprofesionalno....kao da ga je pisao hrvatski politicar.
Stoga slijedi prijava nadleznim institucijama,pa neka njima hvali Franju.

G

GrofDracula

Guest
rosko u potpuno si u pravu. puno piše ali ništa ne znači osim poneke laži da imaju na lageru c sljeza ali da otkupljuju i dalje. dakle nitko svjesno ne ide u minus u poslovanju pa tako ni oni.
eto ja ih kasnije nisam kontaktirao premda sam potpisao ugovor s njima, ali pošto vidim da si dobio odgovor u kojem ipak nema odgovora nema smisla da im i ja šaljem jer će odgovor biti vjerojatno isti.

eto žao mi je što nemogu naći cijene vani u europi o otkupu ljekovitog bilja pa da se usporede malo cijene.

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Veči dio proizvedene i otkupljene robe odlazi za izvoz,radi se o tome što je kvaliteta naše robe kvalitetna i za nju uopče nije teško postiči i dobru cjenu.Radi se o tome da na 10tke kamiona odlazi na adrese otkupljivača i čeka se ispitivanje od strane stranog otkupljivača.Ukoliko roba nije onaka kako je dogovoreno i poslani uzorci,gotovo je sa kooperacijom.Uglavnom vani se biljke suše na betonskim pistama i direktnom suncu,uz primjese blata,prašine i sl.
Sada koliko je isplativo slati količine od par tona.Probajte se informirati na stranicama raznim svjetskih poznatim farmaceutskim kučama,proizvođačima čaja.U Hr i ako nudite nekome suhu robu cijena je kakva je.

R

rosko

Guest
veči dio proizvedene i otkupljene robe odlazi za izvoz,radi se o tome što je kvaliteta naše robe kvalitetna i za nju uopče nije teško postiči i dobru cjenu.radi se o tome da na 10tke kamiona odlazi na adrese otkupljivača i čeka se ispitivanje od strane stranog otkupljivača.ukoliko roba nije onaka kako je dogovoreno i poslani uzorci,gotovo je sa kooperacijom.uglavnom vani se biljke suše na betonskim pistama i direktnom suncu,uz primjese blata,prašine i sl.
Sada koliko je isplativo slati količine od par tona.probajte se informirati na stranicama raznim svjetskih poznatim farmaceutskim kučama,proizvođačima čaja.u hr i ako nudite nekome suhu robu cijena je kakva je.

poanta????

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
.....ali sve u svemu,količina sjemena nikako ne može biti ona koju vam on uvaljuje,jedino ako se sije na hektere.A o otkupu nemam što reći obzirom da nikada nisam radila taj posao,a ako vi kažete da niste plačeni koliko zaslužujete,nemam razloga ne vjerovati vam,jer znam da svatko jako dobro zna procjeniti koliko vrijedi njegov trud.Baš sam zato i odlučila ovo napisati jer me jako ljuti kada netko iskorištava vrijedne ljude,i pritom se sam bezobrazno okorišćuje tuđom mukom.

Shvatio sam ja tebe..mislim da ti mene ne. :)
Moj post nije bio protiv tvojeg profi posla i znanja nego sam samo replicirao na ono sto pises u smislu nekih sitnih digresija..mogu reci i nadopuna,ali mislim da to nije ok jer si profesionalac u tome sto radis.Digresija je "pristojnija" rijec :p

Davno je bilo kada sam to radio..vise iz entuzijazma i zelje da dobro iskoristim ljetno vrijeme..zatim jedne godine zbog potrebe i tada me nasanjkao..

Deklaracija koju spominjes u vezi nevena je istovrsno sjeme kao sto ima i Franjo.Sjeme koje daje bolje,vece cvjetove se tesko nabavlja.Mozda ga ima samo Jan-spider...ovo je inf.koju imam od covjeka koji se bavi ljekovitim biljem 40 god.Od njega sam i nabavio bolje sjeme.Kod Franje je bilo nekoliko takvih u kolicini od 1 kg..zanimljivo kada sam dosao iduce godine on sadi ove vece i hvali se "to su pravi cvjetovi,uzmi si par sadnica pa probaj"..dakle prvo manje sjeme proda,pa iduce godine vece i sl..bitno da biznis ide..i naravno radi budalu od ljudi...
Dio koji sam citirao je dio koji je prosao i preko mojih leda-potpuno se slazem sa tobom.
u mojem slucaju...imam savrsene uvjete za susenje cvijeta,savrseno skladistenje..i ipak je uspio izmisliti vlagu da bi dobio koju kg gratis na kraju isplate..(steta sto sam bio jos young i sto je obitelj to radila sa mnom...sada bi Francek ...khm...zavrsio drugacije ..neka mu masta proradi :-D
Cekam da i ostali napisu jos malo "igrica",osim sa sjemenom,pa da se razotkrije sve o doticnom.
Sto se tice truda...mislim da su vec ljudi dali izrazun vrijednosti rada ... ja sam samo malo matematicki objasnio zasto je to tako jer znam vise informacija o prodaji caja.
Uglavnom..sada znam koga cu pitati kako uzgojiti dobro sjeme biljaka :-D

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,775
U vremenima krize, kada se štedi na svemu i svačemu, jedna stvar bi morala biti jasna...ljudi moraju jesti i piti. Gdje se tu uklapa ljekovito bilje? Bojim se da će sve manja biti potražnja za "luksuznim" proizvodima (barem ako gledamo šire mase ljudi). Evidentno je da je potražnja za ljekovitim biljem kao sirovinom u opadanju, ali još sve skupa nije drastično.
Nesrazmjer u cijeni koju dobije proizvođač i onu koju plaća finalni kupac je ogromna, ali nije toliko izvan gabarita onog što se događa i na voću i na povrću.
Ako jedna Johabica dobije za svoj izvanredni krumpir 80 lipa, a krajnji korisnik njenog proizvoda isti plati 4 ili 5 kuna za kilu, mislim da znamo svi što se tu dogodilo.
Isto tako se proda kilogram sljezovog cvijeta za 70 kuna, a nakon dorade i pakiranja isti vrijedi 7-10 puta više, zar to nije bazirano na računici običnog krumpira...
postoji stvar u proizvodnji koja se zove mehanizacija, a kada bi se berba sljeza mogla mehanizirati kao berba krumpira, mislim da nitko ne bi mogao prigovarati cijeni...osim što bi svaki proizvođač sljeza morao imati milijun kuna da uloži u mehanizaciju prije nego posadi koji hektar...
dakle, novac danas stvara novac, a ljudski rad stvara samo zdravstvene i psihičke probleme, pogotovo ako netko misli da će sa 500 kuna uloga moći zaraditi u tri mjeseca dovoljno za život cijele godine.
Dakle, ili se organizirajte kao proizvođači i opremite se mehanizacijom, ili nađite put prema krajnjem korisniku, ovo što pokušavate svatko sam prodati po 5 kila sljezovog cvijeta nije riješenje.
I dok god budete razmišljali "na malo", uvijek će se pojaviti neki novi Franjo i pobrati vrhnje s vašeg mlijeka.
živili :partyman:

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
U vremenima krize, kada se štedi na svemu i svačemu, jedna stvar bi morala biti jasna...ljudi moraju jesti i piti. Gdje se tu uklapa ljekovito bilje? Bojim se da će sve manja biti potražnja za "luksuznim" proizvodima (barem ako gledamo šire mase ljudi). Evidentno je da je potražnja za ljekovitim biljem kao sirovinom u opadanju, ali još sve skupa nije drastično.
Nesrazmjer u cijeni koju dobije proizvođač i onu koju plaća finalni kupac je ogromna, ali nije toliko izvan gabarita onog što se događa i na voću i na povrću.
Ako jedna Johabica dobije za svoj izvanredni krumpir 80 lipa, a krajnji korisnik njenog proizvoda isti plati 4 ili 5 kuna za kilu, mislim da znamo svi što se tu dogodilo.
Isto tako se proda kilogram sljezovog cvijeta za 70 kuna, a nakon dorade i pakiranja isti vrijedi 7-10 puta više, zar to nije bazirano na računici običnog krumpira...
postoji stvar u proizvodnji koja se zove mehanizacija, a kada bi se berba sljeza mogla mehanizirati kao berba krumpira, mislim da nitko ne bi mogao prigovarati cijeni...osim što bi svaki proizvođač sljeza morao imati milijun kuna da uloži u mehanizaciju prije nego posadi koji hektar...
dakle, novac danas stvara novac, a ljudski rad stvara samo zdravstvene i psihičke probleme, pogotovo ako netko misli da će sa 500 kuna uloga moći zaraditi u tri mjeseca dovoljno za život cijele godine.
Dakle, ili se organizirajte kao proizvođači i opremite se mehanizacijom, ili nađite put prema krajnjem korisniku, ovo što pokušavate svatko sam prodati po 5 kila sljezovog cvijeta nije riješenje.
I dok god budete razmišljali "na malo", uvijek će se pojaviti neki novi Franjo i pobrati vrhnje s vašeg mlijeka.
živili :partyman:

inace ne reagiram na ovakve postove...ali kada vec pokusavas nesto objasniti izbaci zelenilo...uocljivo je.
Ljudi pricaju o konkretnom poslu,a ne imaginarnim idejama kao npr. izjava "ako netko misli da će sa 500 kuna uloga moći zaraditi u tri mjeseca dovoljno za život cijele godine"..
Potrebno bi bilo informirati se sto stvara novac,a ne slusati ekonomiju srednje skole i bazirati se na bilancama koje nikako da se ujednace.Kada koristis brojke budi konkretan jer je to temelj znanstvene studije,a ne "analogiju" usporedbe krumpira i ljekovitog bilja.
..u vremenima krize ljudi ne jedu vec 20-tak god.sa tvojeg ili mojeg stola...vec iz uvoza...
O biznisu vezanom uz zdravlje ocito se trebas jos educirati kako bi znao da je to vrlo profitabilan posao.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,775
bio ja imaginaran ili stvaran zaključi nakon ovog.
okušao sam se između ostalog i u proizvodnji ljekovitog bilja, a ove sam godine čak i napravio prijesadnica za hektar bijelog sljeza, te još dva-tri hektara bosiljka, maslačka, omana, gospine trave i još poneke biljčice.
ono gdje sam se okušao u proizvodnji ljekovitog bilja bilo je 8000 kvadrata matičnjaka i ne mogu reći da sam na tome izgubio...štoviše lijepo sam zaradio ali od proizvodnje sam odustao već sljedeću godinu zbog svega ovoga o čemu sad danima s ogorčenjem raspredate.
odgovorno i dalje tvrdim da svaki dan morate nešto pojest, ali se svaki dan ne morate mazat kremom, ili piti čaj protiv buha...ili već nečeg...
i tvrdim da krumpir možete danas-sutra uzeti na tržnicu i prodati gladnom umirovljeniku ili ušminkanoj domaćici, ali list ili cvijet neke od ljekovitih trava neće ići na taj način...a kao i svugdje, sve se vrti oko novca koji je potreban za preživljavanje vrijednih ljudi koji pokušavaju svojim radom osigurati vlastito dostojanstvo.
i nisam ni pokušao raditi znanstveno utemeljeni troškovnik proizvodnje bilo krumpira ili sljeza, nego sam jednostavno želio ukazati na to da između one mizerije koju dobije proizvođač i one nabrijane cijene koju plaća krajnji korisnik postoje mnogi "Franje" koji žive poput pijavica na tuđoj muci.
a što se biznisa tiče, svaki sakupljač sekundarne sirovine je trenutno u boljoj situaciji od uzgajivača sljezovih latica...činjenica zar ne?

Z

zvoncic

Guest
niti fizički niti psihički zdravo...;)

cek cek, ali ideja i nije bas tako losa :eek:
znaci u pitanju je crni sljez ( a moze i neke drugo iolje koje je teze uzgojit a maloprodajna cijena je visoka) svi vi mozete sami sadit, susit te pakirat u neku atraktivnu ambalazu te prodavat u maloprodaji.
E sad ideja je da to ide worlwide, znaci sjednete se vi mali uzgajivaci, odaberete neko atraktivno pakiranje i krenete pakirati.
Ja vam mogu pokazati kako se to radi on line, ili u konacnici zaposlite neku osobu koja je na ti sa racunalom te vam ta osoba radi neposredni i besplatni marketing te nudi vas krajnji proizvod po cijelom svijetu.
Kad kupac kupi proizvod vi recimo jednom tjedno radite krajnje pakiranje i otpremu prema adresi.
Ja na taj nacin nabavljam jako puno stvari prek neta jer kod nas ih ili nema i ako ih ima onda su prebolesno skupi, cak mi se zna desiti da da nakon sto platim robu i postarinu prek neta ispadne mi duplo jeftinije nego da sam kupila u hrv.
Na taj nacin narucujem zeleni caj iz Japana, aloe veru, kokosovo ulje, parfeme, kozmetiku i sl.
Inace radim organizaciju transporta i logistike i ne bi mi bio problem pomoci vam i oko toga.... ajmo nesto radit... pa ulaganju su ovom slucaju mala, naplata sigurna i nemamo kaj izgubiti.

btw ja imam jako puno zemlje u Lici i zanima me sadnja kamilice, da li ste culi nekog da je rekao da u Lici se moze uzgojiti kamilica?
:weedman:

G

GrofDracula

Guest
hehe, mislim da većina toga proizvoda ide u tvornice lijekova, kozmetike i slične. bilo bi to ipak malo previše čaja.

nije problem pakirat i prodavat problem je birokracija koja ti uzme u startu ogroman novac kojeg nisi ni zaradio niti budeš u neko dogledno vrijeme a još ako nemaš za podmazat prve inspektore zaboravi da išta radiš u ovom sranju od države. ako si privatnik siguran sam da znaš kako to ide

Najnoviji postovi

Na vrh