johabica
Iskusan lik
- Tu od
- 8 Tra 2012
- Poruka
- 4,529
Pratim ovu temu iako ne sudjelujem jer ljekovito bilje ne sadim ,naime ja sam povrtlarka i cvjećarica.Na reagiranje me naveo ovaj zadnji post,jer mi vas je kao vrijedne ljude žao što vas lopovi iskorištavaju,i činjenica da vam u startu nisu omogučili normalnu proizvodnju.Naime,što se tiče sjemena(navedeno je da organizator sam proizvodi sjeme i vama ga prodaje u neprimjerenim količinama i čini mi se neprimjerenoj cijeni),sjeme za bilo kakvu ozbiljnu proizvodnju bi moralo potjecati od renomiranih sjemenskih kuća,a to su onda zatvorene vrećice sa deklaracijama,i svim informacijama o broju sjemenki u pakiranju,ili gramaži,broju partije sjemena,porijeklu ,naziv sorte....i naravno nazivu i sjedištu sjemenske kuće koja ga je proizvela.Takvo sjeme ima svoju cijenu,koja se može lako provjeriti nazove li se npr firma Kadmo d.o.o. u zg,(oni se bave uvozom sjemena cvijeća),a sve ostalo što vam poturaju ima vrijednost vrečice kupljene u bilo kojem dučanu-one za pet kuna.Sami si lako izračinate koliko vam sjemena treba,npr,sadi li se na međuredni razmak 20 cm biljka od biljke,za 1 dužni metar treba 5 sadnica,za 100 petsto sadnica ili zbog postotka klijavosti 550 sjemenki,pa puta broj redova,i to je to.A sjeme kakvo dobivate si i vi sami možete proizvesti od par biljaka originalnog sjemena,pa će vas koštati par kuna.Evo,upravo sam našla cjenik Kadma,Callendula-ili po našemu neven-25 grama košta 180 kuna(nemen vremena tražiti koliko 1 gram sadrži sjemenki),ali 1000(tisuću)sjemenki nevena sorte Princes košta 50(pedeset)kuna.A ta je količina dovoljna za dva reda dugačka sto metara.I slijedeće godine,isto kao i Franjo možete uzeti od prvih najljepših cvijetova sjeme i imate ga besplatno.