• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Otkup ljekovitog bilja

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
ejjj..decki... nije vrijedno spomena.
svatko zna tko sto doma ima i koliko sam moze.

tko ce citati ovu temu ako mora slusati vase prepucavanje.

bitno je da se pise o tome koliko na m2 ima uroda, koliko ima posla, koji je omjer morki/suhi cvijet...

o tome tko kakav tavan ima... neka svatko sam sudi.

R

rosko

Guest
ejjj..decki... nije vrijedno spomena.
svatko zna tko sto doma ima i koliko sam moze.

tko ce citati ovu temu ako mora slusati vase prepucavanje.

bitno je da se pise o tome koliko na m2 ima uroda, koliko ima posla, koji je omjer morki/suhi cvijet...

o tome tko kakav tavan ima... neka svatko sam sudi.

Tonka...ne prepucavamo se...ovo je forum gdje ljudi dodju po informacije...a bitno je dobiti dobru i kvalitetnu informaciju,prije svega ISTINITU.
Ja i supruga smo nezaposleni....slicna situacija kao kod tebe...borimo se na sve moguce nacine oko posla.U ovo smo se upustili puni entuzijazma...ulozili silan trud i ponesto novca.Za nas je svaka kuna bitna.Informacije smo pronalazili na internetu...i na ovom i slicnim forumima.Razocarani smo jer informacije nisu tocne...osim matematicke racunice(neizvedive u realnosti) sve je laz i propaganda.Mi i dalje svakodnevno beremo sljez,ali nasi su snovi pali u vodu i po tko zna koji put shvatili smo da smo jeftina radna snaga bez nade u znacajniju zaradu u sluzbi prekupaca koji zaradjuju na nasoj muci.
I zar nije posteno to sve reci...bas ovdje...neka ljudi znaju u sta se upustaju.
Mi sa sljezom nismo zadovoljni...nadamo se da ces bar ti sa nevenom bolje proci.

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Ok vidim da ste jako pametni tek ste počeli sa sljezom a več znate kao da ste obrali hektare i hektare.Ovo je bilo više jedan školski primjer proračuna u kojem ima određenog ,, lufta ,, za mogučnost ubacivanja određenog broja ako se ukaže potreba za istim.Svaki dan u berbi nije isti,nekad više nekad manje cvjeta.A to što bi ja možda morao dizati kredit za isplatu dnevnica je samo moj problem.Neznam za vas ali ja sam u poljoprivrednim vodama od 16 god kad se počinjem samostalno baviti time,poljoprivreda mi je i zanimanje i profesija.završena srednja poljprivredna tehničar biljne proizvodnje i nezavršen poljopr.fax.Vidim da ovdje ne vrijedi pisati više
Pozz

PS.ja sam uspio ostvariti traženi urod po jedinici površine,za razliku od Vas velikih stručnjaka koji je pred vama da vidite dal ste sposobni za to

Posljednje uređivanje:

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
Rosko,
meni bi bilo bitnije da sam mogla procitati koliko trebam sjemena kupiti ..a ne koliko mi je kreten Franjo uvalio.
Ziher sam 1000kn izgubila samo jel sam vjerovala propalici i banditu.
Bilo bi mi korisnije da sam znala da je bolje saditi sjeme direkt u zemlju a ne u flance...

i takve stvari..ali ok..
uci se na greskama...

Nama je s nevenom za sada ok.
na cca 100m2 smo posadili crni sljez - samo za probu - i njga beremo kudikamo vise i dugotrajnije nego neven.
Zato je (valjda)i otkupna cijena vise nego duplo veca.

G

GrofDracula

Guest
eto zvona, ti si posadio plantažu od 10x10 m pa imaš iskustvo.

na 450 m2 meni je bila računica ako je 50 kg suhog po sezoni

225 kg suhoga cvijeta jel tako to je oko 16.875,00 kn. ja sam računao neka bude na kraju 10 000 kn pošto može biti slabog prinosa ili slično, pa tko nebi to prihvatio samo luđak. svaki jebeni dan otkad sam posijao sljez sam trazio kad ce niknutm kad je poceo rast obilazit itd što se vidi iz priloženog. zar misliš da bi odustao od takve zarade zato što mi se neda, i ne samo ja već i rosko i podosta njih?!?!

ako sam dnevno brao oko 3,50 kg sa ove površine od 450 m2 to je u 120 dana to je oko 420 kg iliti 42 kg suhoga, ajd neka je i 60-70 kg suhoga. eto vidiš sad razliku od onoga što pišu lobisti za otkupljivače poput tebe.
eto svakoga tko ne vjeruje neka dođe kod mene brat neka se uvjeri da gospodin zvona manipulira i laže kao i ostali koji su napisali da je prinos oko 50 kg suhog na 100 m2

tonka; nisi mogla pročitati nigdje koliko trebaš jer upravo ovakva ekipa poput zvone i tog franje daju dezinformacije.
Zvona samo da znaš i 1500 m2 i mojih 450 m2 je više od tvojih 100 kvadratića, tako da nemoj soliti pamet s tim površinama u hektarima

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
zvona, u računici ti fali priprema zemljišta, gnojidba, sjeme, okopavanje...to je sve potrebno prije početka branja cvijeta...nadalje, po 10 kuna na sat neće raditi nitko (makar na moje iznenađenje zakon propisuje za osmosatno radno vrijeme minimalnu naknadu od 70 kuna i koju lipu), a mislim da u sljezu i nije moguće radno vrijeme od 10 sati...pogotovo 30 dana na mjesec (a i protuzakonito je, ako si čitao najnoviji zakon o sezonskom zapošljavanju).
ima tu i podosta manipulativnih troškova (120 dana...uhuhuuuhuuu)...pa i sušara će nešto odnijeti...
doduše, postoji šansa i da se nešto lista i korijena proda, ali ni to nemoš ubrat i pripremit po duhu svetom...i sve skupa ako bude 0 (nula) bilo bi dobro...
eto...:mrgreen:

R

rosko

Guest
jesmo razocarani ...al sad sta je tu je... mi i dalje svakodnevnim radom pokusavamo iz ovog svega izvuc sta se da izvuc. Htjeli smo samo da se neki buduci nadobudni ne nadju u istoj situaciji i mislimo da je tako posteno. Sad je samo pitanje kako postic vecu otkupnu cijenu...To bi trebala bit poanta ove tuzne price.

R

rosko

Guest
Pa dobro di ste sljezovci i nevenovci...vi izgleda samo berete..Mi danas poceli da ga sjecemo citavog i kidamo lisce da susimo.. sav se zapalio u ovoj vrucini...

G

GrofDracula

Guest
ma da, moj još stoji, neznam jel da ga ostavim do jeseni ili sta

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
Pa dobro di ste sljezovci i nevenovci...vi izgleda samo berete..Mi danas poceli da ga sjecemo citavog i kidamo lisce da susimo.. sav se zapalio u ovoj vrucini...

da li se sljezov list isto susi??
jel ima otkup ove godine?

mi nas neven beremo, svaki dan po 4 kosare.
samo da jos padne kisa :scratch

R

rosko

Guest
Pozdrav Tonka!
mi smo krenuli skidat lisce sljeza jer ga ova susa sagorjeva pa se plasimo da nece bit ni njega, a i cvijet je sve sitniji pa sad beremo samo krupniji cvijet.Plasimo se da na kraju necemo imat ni list.Pretpostavljamo da ce se na kraju sezone otkupljivat i list, otkupljivaci ti to nece rec na pocetku sezone jer obzirom na sve nitko nebi ni brao cvijet vec bi svi kad vide isplativost porezali sljez i pokupili list. Lista ipak mozes nakupit kilazu, a koliko smo vidjeli i manje kalira.

R

rosko

Guest
znaci , beru se listovi odozdola??

Beru se svi listovi, naravno koji su jos zeleni i sve stabljike, ali one manje, zapravo izdanci, samo ne ona debela centralna stabljika. Mi posjecemo citavu biljku, onu slabiju koja vise nece dati nesto cvijeta i sa skarama izrezemo sve sto jos valja na njoj. Dobro je da bude i malo cvijeta na njoj, onog koji zi se ne isplati brati, pa kad se sve to posusi ispadne onako lijepo sareno.To ce ti svako otkupit.Samo nesmijes susit na suncu da ne izgubi boju.

G

GrofDracula

Guest
hoce molim te poslikati kako izgleda spremno za sušenje ako nije problem jer i ja cu to lagano radit. hvala

R

rosko

Guest
Evo slike

Prilozi

• P130712_13.33_[01].jpg
    P130712_13.33_[01].jpg
    19.5 KB · Pregleda: 253
R

rosko

Guest
P130712_13.34.jpg
Ovako izgleda kad se sve pomjesa....stavis tako na mreze i cekas da se posusi.

Prilozi

• P130712_13.34.jpg
    P130712_13.34.jpg
    19.2 KB · Pregleda: 179
G

GrofDracula

Guest
hvala ti, daj mi reci vidim da sušiš list i cvijet zajedno, kako mislis to prodat ili ces odvojit kasnije i dali je ovo na slici i središnja stabljika?

ja sam mislio cvijet posebno osušiti a ovo cvijeta šta bude isto posebno, a korijen izvaditi tamo u listopadu ili rujnu

Najnoviji postovi

Na vrh