Meni je taj sljez bio više kao pokus,jer u biti sam više baziran na klasičnu ratarsku proizvodnju.Ovo sa uzgojem ljekovitog bilja odnosno crnog sljeza je bilo nešto novo i dosad ne isprobanpet napominjem meni je to bilo kao početniku odlično u agroklimatskim uvjetima kakvi su bili tada,i ostvario sam tih famoznih 50kg suhoga cvjeta.Ja i dalje tvrdim da ste se vi ovdje zaletjeli grlom u jagode i sada što je tu je,povukla vas je cijena suhog cvjeta i sada kuka.rosko zašto ti misliš da je nemoguče obrati 10kg svježeg cvjeta ako ga ima u tih po tvome 8 sati radnog vremena.Tu istu godinu poslje završene berbe razmišljao sam o povečanju površine i pronalaženju radne snage za berbu istoga,no meni je problem što nemam uvjete za kvalitetno sušenje velike količine istoga.2500-3000kn nije neki novac ako mislite da se od toga može živjet,ali sa kojom proizvodnjom na tih 100m2 možete ostvariti takvu dobit,sa takvim ulaganjem.
tonka ne isplati se nazalost od sljeza zivjet. ako ti u 3 mjeseca zaradis 4-5 tisuća kuna i tebi je to dosta za platiti sve onda ok. mozda bi minimalne place trebalo spustiti na 1000 kn.
to znači da moraš ubrati 80 kg suhog nevena, svaka čast jer to nije malo ni za pobrati u 1 mjesecu
grofe..mi za sada beremo po cca 5 kg nevena dnevno.
omjer je 1/6.
toplo se nadam da ce se kolicina pobranog povecati.
usli smo u to jel druge sulucije nemamo.
iskreno receno, gradska smo djeca koja imaju nesto zemlje van grada koja stoji zapustena.
pa...zasto ne probati!!!!
Ti i dalje... zanimljivo da netko tko je usredotocen na ratarsku proizvodnju nema uslova da posusi mizernih 50 kg cvijeta crnog sljeza dobivenih u tri mjeseca berbe...daj se covjece umi se hladnom vodom i ne trolaj ovdje gdje su ljudi koji pokuavaju postenim radom nesto stvorit...
Opet napominjem ja sam imao i osušio tih mizernih 50kg,za razliku od tebe,koji još nemaš ni približno toga a več na veliko kukaš.Za tih kg mjesta za sušenje bi se pronašlo,jer crni sljez se ne suši i mjestu gdje ima previše prašine,a i lako povlaču vlagu na sebe a tada dobiva smeđu boju i nitko ga takvog neče otkupiti.Ja tvrdim da sam razmišljao da povečam proizvodnju i zaposlim sezonske radnike u berbi istoga,a za proizvodnju sljeza na površini od 1/2-1kj jer ipak potrebna veča adekvatna površina koju ja trenutno ne mogu omogučiti da bi bilo sve kako treba. Ako ti je taj sljez toliko problem uzmi trimer i pokosi to sve i nema više kukanja i plakanja,problema sa bubama i rada po suncu.Ovo je poljoprivreda.
E da tebe nitko ne prisiljava da ti moraš svoj urod prodati nekom tko tebi ne odgovara ni sjenom i nečim drugim. Upakuj suhu robu u neku ambalažu sa određenom težinom i takvoj formiraj cjenu i ponudi tržištu,vidi kako če ti biti.
da ti je bilo profitabilno to bi ti i sad radio, zato možeš ti reći da si ti nabrao i 500 kg đabe. eto ti mojih 450 m2 pa dođi i beri i dam ti mjesto za sušiti i sve ....