Kako ne bi niko od nas radio greske u dresuri ovakvih zlatnih pasa, ja vas molim da ovdje razmjenimo savjete kako psa nauciti od pocetka da rade kako triba. Onako kako se to radi u Australiji, Irskoj... itd. Mozda onako kako radi prascic babe . Stoga bih volio da tema skrene na tu stranu. Pocevsi od osnova. Stoga kolege forumasi naprijed sa prijedlozima i idejama
Napokon netko zainteresiran za ovu temu. Prijatelju svaka čast.
Ja imam mužjaka i dvije kuje. Uzgajam Crnu slavonsku svinju.
Mogu pričati o radu sa svinjama. O ovcama i kozama ne znam ništa.
Čisto zbog njezine prirode ponašanje same životinje u kontaktu sa psom ovisi o tome dali je to svinja, ovca, koza ili govedo. Svaka životinja se ponaša drugačije. Ovce npr. po samoj prirodi se skupljaju u jednu hrpu. Svinja ne. Svinje su blesave i ako imaš krdo od stotinu bravaca koje je na putu do pašnjaka svake sekunde imaš jednog koji se odvaja i ide na drugu stranu. Tu sam pas ima jako puno posla. Jedan pas tu ne može ništa.
Ovo sam samo dao kao primjer.
Najviše me smeta kada se nameču neki zapadni sistemi ovčarenja. Znači ono čoban ide prvi, ovce ga prate a pas iza dirigira. Toga nema kod nas i mislim da se to nebi trebalo potencirati osim naravno kod pasa koji se uvježbavaju za športska natjecanja toga tipa.
Ima tu puno tema i razglabanja. Moj prijatelj Buco i ja smo nekoliko puta već pokretali ovu temu na raznim forumima bezuspješno. Drago mi je da se stvari mjenjaju.