brundalo kaže:Otok Silba, zupanija zadarska. zadnji otok Dalmacije. Iza mene pocinje primorsko-goranska zupanija. Na zapad od mene otok Premuda pa otvoreno more do Italije. na jug zadarski arhipelag, na istok i sjever babo Velebit se pruzija koliko je dug i sirok. Kad navali onu bilu kapu, bizi brale eto tete sarulje (bure).
Bok i dobrodosao!!!!!!!!!!!!!brundalo kaže:Otok Silba, zupanija zadarska. zadnji otok Dalmacije. Iza mene pocinje primorsko-goranska zupanija. Na zapad od mene otok Premuda pa otvoreno more do Italije. na jug zadarski arhipelag, na istok i sjever babo Velebit se pruzija koliko je dug i sirok. Kad navali onu bilu kapu, bizi brale eto tete sarulje (bure).
brundalo kaže:Imam ovce kombiniranih svojstava. To je nas domaca silbenska ovca. Vodi se u selekciji kao dalmatinska pramenka. Ali to nema veze sa tim. Doduse imam nesto krizanaca izmedju dalmatinske pramenke i ovih domacih, ali to je sve vec F3 i 4 generacija. Nastojim je i zastititi ali u selekciji kazu da ih ima premalo (sic) a sta oni oce zastitit pasku ovcu koje ima 35-40000. Budale. Inace i ta paska je poznata pod imenom pasko silbenska ovca. To je bilo nekad, a ove danasnje nemaju veze sa tim. Ja pokusavam spasiti sto se spasiti dade. Ovce su mljekulje i to dobre. Ja imam grla koje u naponu laktacije daju oko 2,5-3 litre mlika. ali ne sve takvih je mozda jedno 15-ak. Uglavnom mi je prosjek dobar oko 1,5 lit na stado. Janjci imaju dobar prirast izmedju 270-400 grama dnevno. Stado je maticno.
sto se tice vode, samo bog pomaze i zelena pasa jer mi nemamo vodovod. Ovdi ima nesto izvora bocate vode, a imam i cisterne pa stalno molim boga da salje kisu he he.
Najgori period za pasu je zima i ljeto jer je sve suho i ovce su primorane brstit. Sijeno jos nisam kupovao nego tu i tamo malo srota i jecma te briketirane lucerne. Razlog - prevoz ubija. Sleper samo za trajektnu kartu placa oko 3000 kuna plus prevoz do zadra od dobavljaca sijena. Zato se snalazim na razne nacine. Skupljam i zir od cesmine i vrsim pregonsko napasivanje.
sa plasmanom nemam problema i sve liferujem ovdi vec u 5 misecu sam bez janjaca, a sir prodam do Vele Gospe.
sad pocinjem radit novu nadstresnicu sa izmuzistem. I novu komoru za sir.
Ovce su 365 dana na pasi. Zatvorene su samo kad je striza i priplod.
Teske su izmedju 45-65 kg a ovnovi 70-90 iako se nadje i tezih primjeraka
Da, upravo sam na to mislio. Kod mene u Lici puste ovce na njivu od dva rala, a one se zbiju u jedan kut, a ne 'ko ove na slici da se rastrkaju kao krave.brundalo kaže:...Koje li su ovo cudne ovce.....
Smiljane ovcama pogotovo mediteranskom tipu ovaca je urodjeno da pasu zbijene i u stadu. Ne znan sta je sa onim teskim tipovima ali u nas je tako. Pozdrav