• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ovčarstvo

S

semberija

Guest
Re: ovčarstvo

Pozdrav i vama svima,imam 20 ovaca,i smatram da sa 7 he mogu godisnje mogu nahraniti dosta grla.Uz to na raspolaganju imam oko 20 he ispase za ovce

zradikovic

Član
Tu od
8 Kol 2009
Poruka
141

20 ha pašnjaka . To je prava površina . jeli to u komadu ili više komada ? samo hrabro naprijed .

S

semberija

Guest

Iz 5 komada.Racunam da mogu ishreaniti nekih 200 grla,mozda i vise.Radim sjenazu,silazu,sjeno lucerke i ljulja ,jecam, zob,kukuruz i jos ponesto.

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
423

fotografija0079.th.jpg
[/url][/img]Čarlijevi anđeli

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342

Nabavio sam cijepivo "IVERKTIN 1%" za ovce, jel netko možda zna koja doza se daje po ovci i dali se mogu cijepiti bređe ovce sad u ovo vrijeme.

Z

zeky

Guest

Poštovanje svima,

Potpuno sam novi u svemu oko ovčarstva ali me zanima pa molim ako mi netko može odgovoriti.

Da li se isplati izgraditi štalu sa velikim dvorištem odnosno uzgajati ovce samo u štali? Dakle bez da ih se vodi na pašu?
Koliki bi bili troškovi po jednoj ovci?
Koliko uopće ovca pojede dnevno kila sijena, koliko koncentrata, vode itd?

Iz prijašnjih postova sam mogao dosta toga zaključiti ali bih volio da mi netko na jednom mjestu odgovori na ova pitanja.

Po kojoj se cijeni može nabaviti sijeno (u Dalmaciji ili Lici)?

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128

Ovce mozes drzati u fiksnoj stabulaciji (stalno u stali), ali moras racunati da kod takvog uzgoja povecavas troskove prehrane i odrzavanja u vidu higijene te u vidu zdravstvenog stanja zivotinja.
Troskovi ovise cjeni na trzistu sjena, koncentrata, zita, itd.
Kod fiksne stabulacije moras racunati i na povecanu potrebu za radnom snagom.
Koliko pojede ovca ovisi. Ovisi o razi, zatim ovisi o stanju u kojem se nalaze zivotinje. Dali su u laktaciji, u suhostaju, dali su u pripremi za janjenje itd. U svakom slucaju dolazi do mjenjanja i obroka.
Ovca u prosjeku pojede od 2.5 - 3 kg obroka, s tim da taj obrok je opet sastavljen s obzirom na fiziolosko stanje zivotinja (razlicit je kod ovaca u laktaciji od onoga kojeg dajes ovcama koje su u suhostaju, zatim janjcima itd, itd).
Pozdrav

Z

zeky

Guest

Pozdrav ''spensi''

Čitao sam tvoje postove i vidio slike iz Italije. To mi se jako sviđa samo bi ja htio nešto u manjem obliku. Tamo si naveo u jednom postu neke recepte za prehranu. Zanima me poto vi na toj farmi tako uzgajate od čega se sastoji dnevna hrana kad su recimo ovce u suhostaju, možeš li navesti koliko u taj dnevni obrok ulazi sijena a koliko ostalih stvari tipa kukuruz, ječam itd...? Ovo me zanima jer sam razmišljao o nekoj farmi od recimo 120 ovaca ali nikako ne mogu izračunati točne troškove. Jako mi je važno da mi kažeš točno koliko dnevno U PROSJEKU pojedu sijena, koliko silaže a koliko ''brašna'' odnosno mješavine kukuruza, ječma i ostalih stvari..

Dakle još jednom da napomenem da sam razmišljao o farmi bez pašnjaka imala bi samo veliko dvorište ograđeno u koje bi izlazile da se istrče i eventualno te bi se moglo napraviti da se i hrane vanka.I jeli itko računao da li se ovakav uzgoj uz kupovinu stočne hrane može uopće isplatiti kod nas?

Također da li znaš ti ili netko na forumu ima li neka knjiga ili stručna literatura o farmskom držanju ovaca?

Hvala :)

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128

Pozdrav.
Obicno kod fiksne stabulacije ovaca, kao i kod dr. zivotinja za prehranu se koriste mikserice.
U miksericu obacivas sastojke obroka koji su dobro izmjesani i usitnjeni, te im dajes to za prehranu (unifeed metoda).
Npr. u suhostaju kad su obicno i u ranom graviditetu, dosta im je davati i dugo sjeno, ali kvalitetno. Racunaj jedno 2 kg po ovci. Uz to im je dobro davati malo i zita. Npr. dajes im malo jecma (2 x po cc 300 - 400 grama). Opet ovisi o razi.
Mjesec dana prije poroda obavezno moras pojacati prehranu.
Mi npr. prelazimo na unifeed i u obrok im ulazi sjenaza, sjeno prvog otkosa i djetelinsko sjeno. Pa otprilike ide i do 1 kg sjenaze, 0.5 kg sjena prvog otkosa, te 0.5 kg djetelinskog sjena, te 700 - 800 grama brasna napravljenog od soje, kukuruza,jecma, stocnog boba, te mineralno-vitaminskih dodataka.
Nakon poroda pojacavas jos prehranu, smanjujuci prvo sjeno, povecavajucu djetelinu, sjenazu, zatim soju.
U jesen koristimo i svjeze kosenu djetelinu koju stavljamo u miksericu, s tim da smanjujemo, sjenazu i djetelinsko sjeno, ali povecavamo sjeno prvog otkosa.
Moras racunati i na to da prilikom muznje moras davati koncentrat za muzne ovce i to 2 x dnevno po 200 grama.
Sve u svemu vidis, radi se o bombama (prehrambenim), koje ovisno o cjeni sirovine mislim da su prilicno skupe, a narocito ako je otkupna cjena mlika mala, neznam dali se isplati.
Zatim racunaj da kod fiksne stabulacije moras svako malo izdjubrivati, koristiti dosta slame za bacanje ispod ovaca, dva puta ih hraniti dnevno, zatim svako par mjeseci obrezivanje papaka itd itd.
Sve skupa mislim da je dosta zahtjevan nacin drzanja ovaca.

Z

zeky

Guest

Spensi ,

Puno ti hvala. Stvarno si detaljno pojasnio. Ma nisam n sumnjao da to nije isplativo ali opet htio sam znati da stavim sve na papir. Kad bi se tako moglo uzgajati bilo bi za mene idealno jer ja nemam pašnjaka.

Mislio sam ako bi se nešto moglo ublažiti troškove sa ovim državnim poticajima itd i još ako bi pravio svoj sir. Sir je dosta skup i da se na njemu dobro zaraditi. Kako god okreneš teško da se na taj način može uzgajati. Ali opet ako bi se cjenkao iz godine u godinu pa nabavljao jeftino sjeno i još poneke sastojke hrane možda bi se i dalo nešto napraviti.

Pozdrav!

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128

Ako moras sve kupovat za prehranu ovaca, zaboravi.
Je da je sir skup, ali problem je naplata, a osim toga poticaj koji ti daju nije ti dovoljan da pokrijes ni osnovne zdravstvene mjere. Da bi dobio poticaj moras najprije provest odredjene mjere zdravstvene zastite ovaca, odnosno moras od veterinarske institucije koja je nadlezna za to dobit potvrdu da si to sproveo. Ako se jos uvjek taj posao mora placat od strane uzgajivaca (kako je prije bilo koliko sam upoznat), poticaj ti je dovoljan samo za te mjere.
Zato se dobro raspitaj, jer taj nacin na koji ti planiras, mislim da je put u gubitak.
Pozdrav.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932

isplati se ako ćeš u slavoniji kupovat sijeno po 80 lp za kg a janjce prodavat u dalmaciji po 30 kn...mi slavonci imamo svu svoju hranu,a janjci idu po 20 kn u prosjeku..i nikad mi neće biti jasno kako dalmatinski kržljavac odrastao na kamenu može biti skuplji za 10% od slavonskog ili ličkog janjeta koje pase na finim pašnjacima i u koje se ulaže novac...

S

semberija

Guest

Postovani,uglavnom se slazem sa vama medjutim;
ako se uzme u obzir da je cijena kukuruza(u Semberiji)trenutno 10 evra za 100 kg i manje,jecam isto tako,psenicu mozete kupiti i po 7 evra jer je niko ne otkupljuje,zob takodje ima cijenu oko 10 evra,ja koji imam u vlasnistvu 7 he prosjecno kvalitetne zemlje,nemam racuna da je obradjujem.Sa druge cijena NPK 15-15-15 OKO 60 EURA. :?:

Stiv

Član
Tu od
15 Lis 2009
Poruka
147

Pozdravljam vas,

Novi sam, slučajno došao do ovog foruma.

Molim nekoga za odgovor: Imam deset ovaca, većinom križanke slovenske i vitemberg pasmine te jedna meni nepoznata pasmina (sa skroz malim ušima). Ovan slovenac (čini mi se da isto nije čiste krvi). Janje se jedanput u godini dana (osim te kratkouhe - prvi puta se ove godine ojanjila dva puta). Mogu li sa nekim drugim ovnom pospješiti češće janjenje ili moram kompletno zamijeniti pasminu za neku drugu, jer cilj mi je dobiti što više janjaca? Zahavaljujem.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932

radi se o tjeranju ovaca samo u sezoni,dakle ovan ti nije kriv za ništa..

mijenjaj ovce,uzmi slovenke..

Stiv

Član
Tu od
15 Lis 2009
Poruka
147

Dakle, ipak trebam zamijeniti sve ove križanke.
Ma da, tako je to kada ulaziš u nešto bez da se prethodno dobro informira što se kupuje.

Hvala.

A

andrlje

Guest

Dali netko ima iskustvo u križanju pramenke sa il de france ili sufolk ovnovima i dali ima problema sa janjenjima-tj. dali su janjci preveliki.

Htio bih na taj način povećat mesnatost janjaca i možda dobit vviše ovaca bez rogova-ovce sa rogovima znaju bit prava napast :mrgreen:

Najnoviji postovi

Na vrh