Re: ovčarstvo
Pozdrav.
Obicno kod fiksne stabulacije ovaca, kao i kod dr. zivotinja za prehranu se koriste mikserice.
U miksericu obacivas sastojke obroka koji su dobro izmjesani i usitnjeni, te im dajes to za prehranu (unifeed metoda).
Npr. u suhostaju kad su obicno i u ranom graviditetu, dosta im je davati i dugo sjeno, ali kvalitetno. Racunaj jedno 2 kg po ovci. Uz to im je dobro davati malo i zita. Npr. dajes im malo jecma (2 x po cc 300 - 400 grama). Opet ovisi o razi.
Mjesec dana prije poroda obavezno moras pojacati prehranu.
Mi npr. prelazimo na unifeed i u obrok im ulazi sjenaza, sjeno prvog otkosa i djetelinsko sjeno. Pa otprilike ide i do 1 kg sjenaze, 0.5 kg sjena prvog otkosa, te 0.5 kg djetelinskog sjena, te 700 - 800 grama brasna napravljenog od soje, kukuruza,jecma, stocnog boba, te mineralno-vitaminskih dodataka.
Nakon poroda pojacavas jos prehranu, smanjujuci prvo sjeno, povecavajucu djetelinu, sjenazu, zatim soju.
U jesen koristimo i svjeze kosenu djetelinu koju stavljamo u miksericu, s tim da smanjujemo, sjenazu i djetelinsko sjeno, ali povecavamo sjeno prvog otkosa.
Moras racunati i na to da prilikom muznje moras davati koncentrat za muzne ovce i to 2 x dnevno po 200 grama.
Sve u svemu vidis, radi se o bombama (prehrambenim), koje ovisno o cjeni sirovine mislim da su prilicno skupe, a narocito ako je otkupna cjena mlika mala, neznam dali se isplati.
Zatim racunaj da kod fiksne stabulacije moras svako malo izdjubrivati, koristiti dosta slame za bacanje ispod ovaca, dva puta ih hraniti dnevno, zatim svako par mjeseci obrezivanje papaka itd itd.
Sve skupa mislim da je dosta zahtjevan nacin drzanja ovaca.