Re: ovčarstvo
@snupy:
ovce ne izdajam,nego to radim samo ako baš ima tako puno mlijeka,pa dođe do nateknuća vimena.Janjad ima poseban boks u koji ulaze kroz prolaz malih dimenzija,tako da ovce ne mogu tu proć.nakon što janjadi tu stavim koncentrat,ona se skupi tu,zatvori se prolaz i time im zabranjujem sisanje.prvi dan sisaju ujutro i navečer,tako i drugi dan,treći dan samo ujutro,pa i četvrti,peti dan samo navečer i to je to.Tih 5 dana ovce su na postu,dobiju samo slamu ili sijeno loše kvalitete,manju količinu te vode 2 litre po ovci dnevn
vce su specifične što poslije toga nikako ne mogu povratit mliječnost pojačanom hranidbom,dok krave mogu.Tako da ova restriktivna hranidba ima ireverzibilan efekt zasušenja.
@ja:na gore opisani način odbijam janjce sa 2 mjeseca starosti..vidiš,sa 2 mjeseca janjad ima potpuno razvijene predželuce,tako da je za kojih,ako se dobro sjećam,30-ak % efikasnija u pretvorbi energije iz koncentrata i sijena,nego iz mlijeka,a ovce u to vrijeme(znači kad je janjae 2 mjeseca staro) gubi jako puno energije na produkciju mlijeka.Iz tog razloga se janjad odvaja sa 2 mjeseca,a ovce idu na zasušenje.
e sad,kako ćeš dobit da se ovca prije tjera?to je najprije stvar pasminske karakteristike,pa tako pasmine poput slovenke,romanovske i sl,će se već mjesec dana poslije janjenja tjerat,iako doji janje.No,ne uvijek,bitno je primijeniti sustav pojačane ishrane nakon janjenja,da bi ovca osjetila spremnost za parenje.Ako to ne primijeniš,ovca će izgubiti tjelesene rezerve.Ona će možda ostati ubrzo nakon janjenja i skotna,ali ako se desi da ju ne hraniš dobro,nakon par uzastopnih janjenja uz lošu hranidbu ovca će otić kvragu.Ovako pojačanom hranidbom prije parenja ovca će ovulirati više jajnih stanica,pa su veće šanse da dobiješ blizance ili čak trojke... :d
ima negdje slika moje ovce koja je proljetos otrojčila,a janji se svakih 6 mjeseci i to redovito blizance.zamisli u koliko dobroj kondiciji takva životinja mora biti da bi tako proizvodila! :idea:
eto,raspiso se ja,nadam se da sam objasnio što vas je zanimalo...