T
trajan
Guest
Re: ovčarstvo
Zna li neko ima li istocno frizijske ovce negde u Srbiji?
Zna li neko ima li istocno frizijske ovce negde u Srbiji?
abrkili kaže:ne možeš očekivati zaradu od 5-6 ovaca koje bi držao na toj površini.Ja sa svojih 40 ovaca ne mogu reć da imam neku zaradu,recimo okvirno da od onog što uložim dobijem 10-15% zarade.Računaj da kad bi uspio postići 2 janjenja godišnje dobio godišnje 10 janjaca od 5 ovaca,a janje po 600 kn.6 tisuća kuna,a ako radiš sam smjesu sa sojinom sačmom i mineralno vitaminskim dodatkom,posijama,kukuruzom,zobi i ječmom ona ti izađe oko 2 kn/kg.Janje svaki dan pojede 300 grama koncentrata,a ovce 400..Naravno da može i manje,ali tada možeš zaboraviti 2 janjenja godišnje.
Negdje ovdje ima slika onih trojki,njihova majka daje godišnje 4 janjeta,ove god i 5.znači po janjenju ima prosjek od 2,5 janjadi,dok neki to ne postignu godišnje po ovci.Želim reći da je na kraju takvo ulaganje isplativo,no treba biti pažljiv i znati gdje uložiti a gdje ipak ostaviti stvar onako kako je.Tako npr. u gradnju staje nisam uložio više od 500 kn,jer sam ploče za korv dobio s jedne stare kuće,isto i grede,stupove sam imao,a opšio sam ju sa okrajcima nakon rezanja jelovih greda na pilani.No,s druge strane,u proizvodnju hrane sam uložio i više nego što sam do sad zaradio,15 000 kn samo u sjenik,a gdje su strojevi i dodaci prehrani skoro svaki tjedan samo na koncentrat ode 200 kuna.Tako da ako se netko želi baviti i imati zaradu ili će imati velik broj životinja ekstenzivno(minimalno 150 ovaca)ili će kao kod mene sa 40 ovaca godišnje dobiti skoro 100 janjadi,a uložiti u proizvodnju.Sa sigurnošću mogu reći kako bi pobio svu konkurenciju u okolici kad bih imao nekih 200 ovaca,što zbog specifičnog okusa mesa,zbog specifične hranidbe i držanja,što zbog niže cijene zbog indeksa janjenja kojeg je nemoguće postić u ekstenzivnoj proizvodnji.
pumpy kaže:Pozdrav svima...novi sam na forumu i ugodno se iznenadih kad sam nasao temu...btw citao sam cijelu temu cca 3-4 sata))...e sad imam dva pitanja za kompetentne(a vidim da ih vođe ima)...Prvo koliko mljeka treba za kilu tvrdog sira,i drugo vrši li se negdje u slavoniji otkup ovčjeg mljeka i po kojim uvjetima???