Re: ovčarstvo
Tio bi ti jos nesto dodat.
Kako ti je u periodu koji te interesira veliki ljetni period, a ispasa koliko sam razumio nije jako bogata, racunaj da za utoviti ovna, racunaj da treba jesti cca. 3 - 3.5 kg hrane na dan. Za dobar tov treba mu sjeno prvog otkosa, djetelinsko sjeno i konc. koji za tov treba imati dosta proteinskog udjela.
spensi kaže:Emy kaže:Zdravo decki
Znate onaj moj post s 15. stranice niko mi nije dao nikakve info. pa s toga ponavljam ga. Brundalo je nesto obecao ali ili ja ne vidim ili je mozda zaboravio. Evo ponovo post pa da vidimo imal sta od toga i moze li se to uraditi, dakle sta kaze i praksa a i teorija
Naime kod nas u Bosni imamo kurban-bajram. To je ono kad svi ili veliki broj kuca uzima ovna koji ne smije biti mladji ispod 6 mjeseci i mora biti poprilicno debeo,radi zrtvovanja. Eh takav ovan vam kosta kod nas oko 150 eura.
Mene interesuje moze kolika se kilaza moze nabiti ovnu (ne stediti na hrani) za od prilike 10 mjeseci, ako ovnice kupim u maju kad su od prilike 2-3 mjeseca starosti i ako na raspolaganju imam kukuruz, travu,i donekle neki premiks za ovce ako kupim.
To me interesuje jer racuni govore da bih za 10 ovnova koje prodam (bar se nadam) dobio oko 1500 eura. A sad zamislite u mom selu ima oko 400 kuca a ove godine su ovnove klali njih oko 200 kuca.
Te cifre sam gledao, posto kod nas za vrijeme tih klanja sve se meso podijeli ili najmanje 2/3 a i koza se mora predati u obliznju dzamiju pa se tamo upise ko je predao i na osnovu tog spiska ove godine je bilo oko 200 ovnova zaklanih x 150 eura = 30 000 eurica se obrne samo u mom selu za vrijeme bajramskih praznika, a to vam je najvise do 2 sedmice.
E sad kod mene u mom selu konkretno nema niti ijedne jedine kuce koja ima vise od 10 kom ovaca. U stvari svega oko 5-6 kuca imaju ovce i to onako radi hobija 2-3 pa do 10 komada.
Zamislite samo koje je to trziste i koji su to eurici.
Dakle interesuje me na sta bih morao gledati prilikom kupovine janjaca koje imam namjeru kupiti oko 15.04 do 01.05
Kako ih hraniti da bi dostigao kilazu od oko 40-45 kg zive vage.
Kakav smjestaj (onakav smjestaj kao sto posjeduje abrkili mogu da im priustim)
I da li je u redu hrana koju posjedujem: kukuruz, sjeno, hrana koju bi kupovao po vasoj recepturi i mjesao.
Napominjem da iza kuce imam nekih 1.5 dunuma i to sam vec ogradio mrezom visine 1,20 metara. Medjutim znam da je to premali prostor za ispasu i plus je kamenit s toga da li je takav tov moguc ako im ja svu hranu donosim u jasla a taj prostor imam kao stalni ispust, unutar tog prostora od 1.5 dunuma bih napravio stalu onako kao abrkili ( svi bi bili ovnici ).
Da li bih imao problema s tovom buduci da ovnovi zele da pasu, a ja ispusta nemam, ali bi im mogao redovito donositi hranu.
Jednostavno me interesuje jel to moguce, ako jest na meni je da radim, a na vama da mi objasnite sta trebam paziti i kako hraniti. Ne zelim da imam krzljavo niti slabo, dakle hrana nije problem niti kupovina.
Ovnici od 2-3 mjeseca starosti kod nas iznose oko 50-70 eura maximum.
Da napomenem da kod nas ima samo ona travnicka ovca (ne znam strucan naziv) ugalvnom se janje jednom godisnje, ali po meni su krupne sto je ovdje i trazeno.
Dakle posao bi trajao oko 6 mjeseci od maja do novembra.
Ovnici od 50-70 eura, prodaja u novmbru bi bila oko 150-160 eura po glavi.
Trenutno imam novca za kupovinu 25 ovnica i za hranu za 6 mjeseci.
Pozdrav,
kao prvo stavi sve na papir, jer ako kupis janje za 70 eura, sta je dobra cjena, ti u biti zaradjujes svojih 80 eura po ovnu.
Izracunaj koliko te kosta jedan ovan po danu (sjeno, koncentrat, ljekovi itd) i izracunaj koliko te kosta u 180 dana.
Ako mu dajes pola kile koncentrata po danu koliko te kosta u tvojim prilikama,zatim sjeno?
Npr. ako te jedan ovan kosta 1 euro po danu to ti je 180 eura. Nema zarade nikakve.
Je lipo ubrat pare na kraju, ali se triba osvrnit na ono sta si ulozio.
Triba sve uracunat.
Tio bi ti jos nesto dodat.
Kako ti je u periodu koji te interesira veliki ljetni period, a ispasa koliko sam razumio nije jako bogata, racunaj da za utoviti ovna, racunaj da treba jesti cca. 3 - 3.5 kg hrane na dan. Za dobar tov treba mu sjeno prvog otkosa, djetelinsko sjeno i konc. koji za tov treba imati dosta proteinskog udjela.