• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ovčarstvo

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Blejavice kažeš ,vidiš zanimljivo da jedu gdje je ambrozija a djetelinu će valjda za desert :D

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
radikovic:Jesu,slovenke su sve,uvijek sam imao samo ovnove s papirima,dok ovce nemaju papira.Istina je da nisu sezonski poliestrične,znači tjeraju se cijele godine ako imaju dobr uvjete.Meni je prosjek 7 mjeseci između janjenja.

pele:e kad bi znao da neće pogazit kukuruz,ne bi ga kultiviro nego samo ovce pustio u redove,u svaki po jednu pa nek se slade.. hehe

nikola75

Član
Tu od
16 Stu 2009
Poruka
210
Evo par slika mog stada,bila je magla,pa se slabije vidi:

Uploaded with ImageShack.us

.
.
.
NIKOLA ZADNJE SLIKE MORAO SAM MAKNUTI,JER SU PREVELIKE.KAD STAVLJAŠ SLIKE,PAZI DA NE BUDU VEĆE OD 800X600!

abrkili

Evo slika mog stada sa ispaše,sada u ovom formatu tj. thumbnail,pa ko želi pogledati može otvoriti thumbnail da vidi sliku,a ujedno slike ne zauzimaju veliki prostor,bez obzira na format,nadam se da će to biti u redu...

Još par slika:

Posljednje uređivanje od moderatora:

zradikovic

Član
Tu od
8 Kol 2009
Poruka
141
Molim za savjet, došel danas lik ,veli da je saznao od poznanika da držim ovce,zanima ga moj ovan on bi dopelao svoje dvije ovce na pripust i ostavio ih par dana možda tjedan dana.e sad mene zanima dali ima opasnosti od nekih zaraznih bolesti koje bi mi mogeo dofurati u moje stado,pitam zato jer imam loša iskustva s takvim "uslužnim" parenjem kunića.

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Za svako uslužno parenje postoji rizik od zaraznih bolesti pa tak mislim da i tu premda neznam niš o ovčarstvu, da sam na tvom mjestu nebi mu dao, prodam mu ovna pa se ti jeb... s njm kak znaš ,,, naravno ak imaš viška ovna.
Sori moje mišljenje, ja se bavim svinjogojstvom i također postoji opasnost od zaraze sam je manja.

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
meni su na takav nacin ovce prosepale.. pripazi si u kakvom su stanju ovce. ako su neke sumnjive, nemoj ih pustat medju svoje

zradikovic

Član
Tu od
8 Kol 2009
Poruka
141
Hvala vam na savjetima, odlučio sam da nebude nikaj od tog parenja ,nebi htio si navuč neke bolesti koje kasnije nebudem mogeo iskorijeniti. Liku bude vjerojatno žao ali kaj mu ja mogu i ja sam ovna kupio.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
I ja bi ovce , ali ništa ne znam o njima .
Gledam kako trošim kosilicu i kupujem bugarsku janjetinu , pa skontama kakva sam budala -ili nisam , možda .
Kad bi ja smogao sve one recesijske pare koje još nemam bi li i gdje nabavio ovce ?
Koje pasmine ?- koliko se put janje na godinu , koliko komada u prosjeku imaju mladih ..Ne zanima me biznis nego bi im jeo djecu .
Trebam li ovana ?- postoji li umjetna oplodanja ovaca , kako i gdje?
Nemojte mi preporučati gumene čizme , nema mog broja ... tražio sam .
Trebam još i pastira , OK idem googlat , sam ga sklepam .
Zimi nema paše , koliko sijena ili čega več treba da ovca prezimi ?
Kaj ako se ovce ne doje , problemi itd.
Eto ,ovce za osobnu upotrebu ..da li je to moguče u praksi?

zradikovic

Član
Tu od
8 Kol 2009
Poruka
141
I ja bi ovce , ali ništa ne znam o njima .
Gledam kako trošim kosilicu i kupujem bugarsku janjetinu , pa skontama kakva sam budala -ili nisam , možda .
Kad bi ja smogao sve one recesijske pare koje još nemam bi li i gdje nabavio ovce ?
Koje pasmine ?- koliko se put janje na godinu , koliko komada u prosjeku imaju mladih ..Ne zanima me biznis nego bi im jeo djecu .
Trebam li ovana ?- postoji li umjetna oplodanja ovaca , kako i gdje?
Nemojte mi preporučati gumene čizme , nema mog broja ... tražio sam .
Trebam još i pastira , OK idem googlat , sam ga sklepam .
Zimi nema paše , koliko sijena ili čega več treba da ovca prezimi ?
Kaj ako se ovce ne doje , problemi itd.
Eto ,ovce za osobnu upotrebu ..da li je to moguče u praksi?

Ovce za domači kraj(rekli bi v Međimurju).Moguče!
Evo ja imam boks oko 10m2 i iz tog boksa mogu na ispust na oko 120čhv vočnjaka s par starih šljiva ,oraha,trešnje gdje se pasu cijele godine (prije sam to kosio i utapao se u vlastitom znoju i trošio na skupo gorivo) vočnjak ja ograđen pletenom žicom visine 1,25m.
Kupili smo prije tri godine mladu bređu ovcu i malog janjca koji nisu u srodstvu , ovca je mješanka pramenke i slovenke a janjac(danas ovan )mješanac safolka i smjestili ih u štalicu 10m2.Ovca je prvi put ojanjila jedno janje,drugi put isto jedno i ove godine treči put dva janjca no svi su bili muški tako da je bilo janjetine i za feštu s prijateljima .Imam i veliku ne ograđenu okučicu gdje im dodatno kosim travu .
E za zimu sam im(znači ovca i ovan za sad ) pripremio oko 50 kockastih bala sijena i to im bude sigurno dosta do početka paše sljedeče godine.
Od zrnaste hrane im dajem zob, ječam i kukuruz mješavinu oko 1L dnevno ,dok ovca doji janje onda i više , e još im kupim onog kostovita i to im mješam u hranu.
Boks im čistim dvaput na godinu proljeće i jesen , e i na proljeće šišanje i obrezivanje papaka.Ja ovcu nikada nisam dojio več janje posisa sve mlijeko (da je treba dojiti vjerojatno je nebi držao).
Uglavnom korisne i jako skromne životinjice i uvijek se nađe janjetine u škrinji,ja planiram oformiti stado od barem tri četri ovce i ovna tak da bude dovoljno janjetine za domači kraj a i za feštu s prijateljima.Toliko za sad ak te kaj još zanima samo pitaj podijelit ču svoje skromno iskustvo i znanje .

V

vinko

Guest
Lopovi ukrali više od 50 janjaca
5. listopad 2010. -

Noću od nedjelje na ponedjeljak netko je iz nezaključane staje 52-godišnjeg vlasnika u Vukoviju, općina Đulovac, ukrao janjce. Ukradeno je 50 janjaca, svaki težine nešto veće od 20 kilograma, čiju vrijednost oštećeni cijeni oko 31 tisuću kuna.

U ponedjeljak nešto poslije ponoći ukradena su i dva janjeta iz staje 67-godišnjeg vlasnika u Donjoj Vrijeski, općina Đulovac. Materijalnu štetu vlasnik procjenjuje oko tisuću kuna.

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Ovo je malo off topic,ali zna li netko sto ja covjekom pod nickom: brundalo?

Posljednja aktivnost mu je bila: 22-06-09 16:43

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Koja je otkupna cijena ovcjeg mlijeka?
poticaj?
Koliko se dobije jos ako ste u mjesto od posebne drzavne skrbi?

zokac1987

Član
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
73
pozdrav. zanima dali netko zna gdje bi mogao kupit sufolk ovce,jel ima netko kod nas da ih drži?

zradikovic

Član
Tu od
8 Kol 2009
Poruka
141
Evo ja sam ovog ovna kupio prošle godine u okolici Garešnice ,gazdarica rekla da je safolk, a sad dali je u čistoj krvi ili nije..?uglavnom ove godine je imao potomstvo .

Prilozi

• DSC00659.jpg
    DSC00659.jpg
    86.2 KB · Pregleda: 209

zradikovic

Član
Tu od
8 Kol 2009
Poruka
141
pa mislim da bi to mogo bit,jel imaš možda broj od tih ljudi?

Nažalost broj ti više nemam,ja sam ti to našao preko plavog oglasnika a selo se zvalo Dušnik pokraj Garešnice .Oni su imali par ovaca safolka i ovna (njegovog oca) no imali su i ovce slovenke i nekaj križane janjadi.

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
ljudi, imam problem :|

vec su mi 2 mlade ovce pobacile. u biti, okotile su mrtve janjce. jedna pred mozda 3tjedna, a druga danas. janjci su izgledali normalno, samo dosta sitni. mozda su se prerano janjile :scratch
uredno su ih ocistile i sve, samo su izgleda janjci bili mrtvi pri kocenju.. ? nazalost nisam bio medju njima pa nemogu biti siguran :x

prvo im je janjenje i dosta su sitne ovce. problem je mozda to sto su silom prilika ostavljene od mojih ovaca a kasno sam promijenio ovna.
jel bi to bilo zbog parenja u srodstvu? premlade ovce mozda? jel mi vrijedi ostavljat te dvije ovce pa vidjet kako ce proc iduce janjenje ili da ih se rjesavam? :?

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
A to je sad teško reći.Ako kažeš da su ovce bile presitne,moguće je da je to razlog.Jako hladna voda,koju sad piju je također mogući uzrok pobačaja.Osim toga,možda je neki mikroorganizam(bakterija,virus) uzrok..
Koliku kilažu imaju te dvije ovčice?

M

Maid

Guest
PozzzZZ ljudi ...
Htio bih kupiti janje pramenke,jer druge vrste kod nas nema :supris:,pa me zanima dal' bi ono moglo biti s kravom u stali? Imam poprilicno veliku stalu ,a tu su samo jedna kravo i u cosku par komada zeceva..
Postoje li neke bolesti i dal' bi se to janje mogli hraniti kravljim mlijekom ?
Postoji li neki poseban nacin hranidbe il moze na flasu?

Hvala puno..

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Naravno da možeš držat s kravom.Nema rizika od bolesti ako janje ne nosi sa sobom nikakve zaraze ni parazite.Možeš ga hranit i s kravljim mlijekom,ali moraš imat nekakvu dudu.

Na vrh