I ja bi ovce , ali ništa ne znam o njima .
Gledam kako trošim kosilicu i kupujem bugarsku janjetinu , pa skontama kakva sam budala -ili nisam , možda .
Kad bi ja smogao sve one recesijske pare koje još nemam bi li i gdje nabavio ovce ?
Koje pasmine ?- koliko se put janje na godinu , koliko komada u prosjeku imaju mladih ..Ne zanima me biznis nego bi im jeo djecu .
Trebam li ovana ?- postoji li umjetna oplodanja ovaca , kako i gdje?
Nemojte mi preporučati gumene čizme , nema mog broja ... tražio sam .
Trebam još i pastira , OK idem googlat , sam ga sklepam .
Zimi nema paše , koliko sijena ili čega več treba da ovca prezimi ?
Kaj ako se ovce ne doje , problemi itd.
Eto ,ovce za osobnu upotrebu ..da li je to moguče u praksi?
Ovce za domači kraj(rekli bi v Međimurju).Moguče!
Evo ja imam boks oko 10m2 i iz tog boksa mogu na ispust na oko 120čhv vočnjaka s par starih šljiva ,oraha,trešnje gdje se pasu cijele godine (prije sam to kosio i utapao se u vlastitom znoju i trošio na skupo gorivo) vočnjak ja ograđen pletenom žicom visine 1,25m.
Kupili smo prije tri godine mladu bređu ovcu i malog janjca koji nisu u srodstvu , ovca je mješanka pramenke i slovenke a janjac(danas ovan )mješanac safolka i smjestili ih u štalicu 10m2.Ovca je prvi put ojanjila jedno janje,drugi put isto jedno i ove godine treči put dva janjca no svi su bili muški tako da je bilo janjetine i za feštu s prijateljima .Imam i veliku ne ograđenu okučicu gdje im dodatno kosim travu .
E za zimu sam im(znači ovca i ovan za sad ) pripremio oko 50 kockastih bala sijena i to im bude sigurno dosta do početka paše sljedeče godine.
Od zrnaste hrane im dajem zob, ječam i kukuruz mješavinu oko 1L dnevno ,dok ovca doji janje onda i više , e još im kupim onog kostovita i to im mješam u hranu.
Boks im čistim dvaput na godinu proljeće i jesen , e i na proljeće šišanje i obrezivanje papaka.Ja ovcu nikada nisam dojio več janje posisa sve mlijeko (da je treba dojiti vjerojatno je nebi držao).
Uglavnom korisne i jako skromne životinjice i uvijek se nađe janjetine u škrinji,ja planiram oformiti stado od barem tri četri ovce i ovna tak da bude dovoljno janjetine za domači kraj a i za feštu s prijateljima.Toliko za sad ak te kaj još zanima samo pitaj podijelit ču svoje skromno iskustvo i znanje .