• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ovčarstvo

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
551
Pozdrav ekipa
Zanima me par stvari o pojilicama za ovce. Da li je bolja ona što ovca sama mora dirnut ventil da bi išla voda ili ona na plovak u kojoj je stalno voda? Ja bi montirao jednu u štalu za po zimi a jednu na pašnjak na betonski stup pa se bojim da bi u onoj na plovak ljeti imale vrelu vodu ali s obzirom da već godinama piju iz kante mislim da bi se na tu s plovkom lakše naviknule. Zanima me i visina na koju se montira pojilica. Unaprijed hvala na sugestijama i savjetima.
Montiraj u visini , malo višljoj od plećki janjaca od 30kg. Tako ovce mogu i janjci isto, a oni skroz mali janjci su ionako jos na sisi. Posto ovce nisu svinje da žvaču svašta, iako vole pojesti kablove , možda je bolje da kupis na plovak. Na plovak u štali može biti jer se neće smrznuti. Ustvari rizik od smrzavanja je u oba modela, a to je glavni razlog zasto mi to nemamo i zato sto cijevi moraju biti pod pritiskom stalno. Mi imamo "staromodno", dvije stare gusene kade do pola napunjene i voda se izmjenjuje i to je to. malo poslolimo vodu kad i kad da se alge ne stvaraju.

hercegovka

Novi član
Tu od
25 Ožu 2025
Poruka
2
Pozdrav svima, nova sam na forumu.
Imam jedno pitanje za vas:
Ovca stara 1,5 god, nekoliko dana bila odvojena sa jagnjetom (prvo jagnjenje, jagnje staro 15 dana, bilo dobilo temperaturu, inače je sad u redu), hranila je sijenom i zitom. Više je jela žita ( ujutro oko 200gr i uveče isto toliko) . Vodu je imala.
Preksinoć ovca -sve bilo u redu, živahna i vitalna. Juče ujutro leži, ne može da ustane, polumrtva. Nije bila znatnije naduvana. Za nekoliko sati uginula i ono što je interesantno pojavila joj se krv na usta. Je li imao neko ovakvo iskustvo? hvala unaprijed

husqvarna365

Aktivni član
Tu od
24 Sij 2013
Poruka
996
Pitanje za kolege koji drže Il de france
Koliko ovan starosti 3 godine
Može oploditi ovaca
Imam oko 60 komada dali su dovoljna 2

Na vrh