Pozdrav svima,
ispod navodim koji su osnovni koraci i okvirni troškovi za proizvodnju likera, na kraju je informacija za koju još nemam potvrdu.
Činjenica je da se trošarina plaća ovisno o volumenu proizvedenog alkohola, no ukoliko prizvodite liker, naravno da litra likera nema istu trošarinu kao litra rakije jer u sebi sadrži višestruko manje rakije.
Markice vam nisu potrebne ukoliko radite suvenirsko pairanje, do 2dcl.
1. Kupnja spremnika za skladištenje ili mjerenje proizvedenog pića. moja ideja je bila spremnik koristiti isključivo za mjerenje jer bih liker skladištio pakiranog u bocama.
Trošak: oko 800 kn
2. spremnik treba potom nadograditi - promijeniti slavinu jer obično dolaze s plastičnom, a mora biti od inoxa ili sl) te ugraditi volumenometar.
Trošak: 1400 kn + PDV
3. tako pripremljen spremnik potom ide u Zavod za provjeru kvalitete (
www.zik.hr) gdje se baždari.
Trošak: 2200-2400 kn + PDV
4. Njihov dokument potom treba dostaviti u Državni ured za mjeriteljstvo (
www.dzm.hr). Oni pak izdaju mišljenje na rad ZIK-a iz prethodnog koraka. Mišljenje je jedan od dokumenata koji se predaje na carinu.
Trošak: ne znam, vjerojatno biljeg
5. Potrebno je prijaviti objekt proizvodnje Ministarstvu zdravlja, točnije napraviti registraciju objekta. Primljeno rješenje se dostavlja na carinu. (
http://www.zdravlje.hr/ministarstvo/djelokrug/uprava_za_sanitarnu_inspekciju/hrana)
Trošak: biljeg 50kn
6. donijeti proizvod u laboratorij na analizu
Trošak: ne znam jer sam u međuvremenu odustao
7. Ispuniti obrazac prijave proizvodnje alkoholnih pića carini (Obrazac PUR -
http://www.carina.hr/Dokumenti/Propisi.aspx?i=13 ) te zajedno s ostalom prikupljenom dokumentacijom dostaviti u carinu.
Trošak: nema
nedorečeno: Trošarina. Obzirom da ne proizvodim lozovaču potrebnu za liker koji sam htio proizvoditi, želio sam je kupiti od OPG-a ili tvrtke koja se bavi proizvodnja, a koji su platili trošarinu. Tu postoji jedna ne potvrđena informacija, a ta je da OPG može kupiti samo 10% sirovine, drugim riječima, mora sam proizvesti rakiju.
Na carini su mi rekli da mogu kupiti alkohol, preraditi ga, ali da unatoč prethodno plaćenoj trošarini moram i sam platiti trošarinu. Besmisleno jer se na isto alkoholno piće trošarina ne može plaiti dva puta. Carinik se naravno s time slaže stoga nastavlja - nakon što se plati trošarina, odmah se traži i povrat iste.
lijepi pozdrav svima!
P.S. Apsolutno svi ljudi s kojima sam razgovarao iz poviše navedenih ureda, zavoda, institucija se, blago rečeno, zgražavaju procedurom i smatraju da je besmislena i skupa. Vjerujem da ćete i sami doći do tog zaključka. Osobno se ne mislim upuštati u ovu priču dok neću imati osiguranu prodaju barem 500 pakiranja (2dcl) jer se ispod toga ne može pokriti niti ulaganja.