Ja cu ic hibrid van, pa kak bu, bu. Csagno. Na ral ide 15000 to me kosta 3500 ak popusim , popusit cu svakak bio to hibrid il ne bio
Pa odakle mi 30hektara zemlje imam 4hektara i u selu je prosek oko 4-5hektaraniko nema više mnogi čak i manje od dva hektara ima samo par ljudi koji rade 15hektara oni se bave ratarstvom i hrane svinje ostatak sela je prešao na papriku.Većinu paprike ide za Hrvatsku i BiH prosek je 45-55euro centi Zagrebcani su plaćali 70 euro centi. Krajem oktobra početkom novembra ide i preko 1euro za kg a zelena i prosarana ide oko 20-25 centi po kg u preradu u dzakove od 15kg bez pakovanja.
Vi sedite 40.000 biljaka po hektaru a mi sadimo 100.000 -120.000 biljaka po hektaru neki čak i gušće. Mi nikada ne koristimo foliju niti bilo sta vezujemo.Retko ko sadi u kontejnere 90% rasada nam je cupani rasad.Humus pravimo sami kupimo par bala za pokrivanje semena. Mi seme sadimo na jastuke Slama preko togaide govedji stajnjak pa zemlja koju dobro utabamo sejemo iz ruke oko 8-12g semena po m2 seme pokrivmo sa sitno prosejanom zemljom.Slike rasada slike paprike slike paprike na prikolici sam objavljivao.I ove godine cu ponovo sve slikati.
Ajde molim te nemoj pisati gluposti. Nitko živ onda nebi sadio ništa drugo osim ajvarice. Da rodi i 100 tona na hektaru nema šanse da se proda po 0,45 eura sva u prosjeku. A za 100 tona treba 200 radnika da je pobere, a 200 radnika košta 5,5 tisuća eura samo, bar kod nas. A troškovi amortizacije? Sve u svemu, ako na hektaru zadržiš 10 tisuća eura, to je bajka.
Evo ceo troskovnik za hektar paprike :
-Oranje 30lit nafte 30eura
-Izvlačenje stajnjaka 3 Radnika po 15 eura 45eura
-Prskanje oranja totalom 40eura
-Tanjiranje 2 puta 30 eura
-Prskanje stompom ili dubinski 40eura
-Kimliranje 2 puta 30eura
-Razbacivanje veštačkog đubriva 20 eura
-Đubrivo 100kg Sulfamo 25MMPA +300kg ruska 16:16:16 ovo se zakimlira krajem aprila.
-6 kotura trake kap po kap 18.000m 750eura
-Kada se postave trake 7dana pre rasađivanje 2 momka karticama za zalivanje cveća raspu još 300kg Timacagro eurofertila 37 direktno po trakama to đubrivo se rastopi u zoni korena cena 250eura.
Hemija :550eura
ZASTITA 6kg Funguran,2kg Ridomil Gold, 2 kg Folio Gold, 2kg Antrakol,1lit Kasumin,
Prehrana:Trazex 2kg,Bioplex 2kom,,6 lit Wuksal kalcijum,ruski cirkon, ruski epin extra
INSEKTI:FASTAC,ARMADA, AFIX,DIKARZOL, KORAGEN,NUREL D,CIRKON POJACAVA DEJSTVO
Rasađivanje :10 žena za dva dana rasade hektar 300eura + 100eura klopa piće
Zalivanje:10-15 puta 200-300 eura imam 2 vilagera 125lit/minutu sa 3litre benzina radi oko 4 sata
Vodotopiva đubriva :
10:40:10 50kg 3 dana po rasadjivanju 100eura
Kalcinit 150kg kada se pojavi prvi cvet 3x50 kg 90 eura
Gorivo za Prskanje 10-12 puta oko 100eura
Branje: Paprika se bere od 9 do 14h od 15 do 19h se pakuje
Plaćam 7 žena plus ukućani i rodbina bere se oko 3tone prosek
7 žena x15 eura = 105eura x30 branja =3150eura.
Sve ukupno manje od 7000eura.Preko ove cifre ne može da košta.
Mi sadimo 120.000biljaka neka bude prosek 65t x0,5eura to je 32.500eura -7000eura=25.000 čisto neto.A mnogi zarade i mnogo više. Drugaru je 2014 na 1,6hektara ostalo čisto 49.000 eura kupio stan u Novom Sadu.
E sad razlozi zašto nas ovako malo košta :
Niko ne kupuje seme 99,99% je domaće seme:
Niko ne sadi u kontejnere ili retko ko.
Retko ko kupuje supstrat sami ga pravimo.
Ako neko nema dobar rasad svi se skupimo i poklonimo.Evo primer 2012 godine apotekar mi dao zanat umesto dervinola i ja poprscem 120m2 posejanih jastuka nisam imao ni jedan struk a ostavio 70ari njih 26-oro mi da ono što im je ostalo prvu, drugu i treću klasu sadio sam i one najmanje mi to zovemo dlake na tih 70ari i sa extra lošom rasadim ja sam samo za prodaju nabrao 44tone.
Niko nema skupe plastenike za gajenje rasada.
Plastenici su nam 10x6 m u njima pravimo po dva jastuka 2x10m.Napravljeni su od plastičnih pruteva 8m koji koštaju 4eura komad.
Mnogi čak imaju male plastenike od pruteva od 4m tu staje jedan jastuk 2x10m komad košta 1,2eura i traju večno.
Neki i dalje koriste drvene pruteve.
Najlon se koristi 5-7 godina
Svi imaju svoj stajnjak.
Niko nikada ali nikada ne greje plastenike
Motori su vilager 125 lit/minuti oko 120eura komad ja sam prvi kupio 2008 i još radi kao sat.
Niko ne koristi foliju.
Niko ne veze niti podupire papriku.
90% traktora u selu se 539fergusoni sa malim plugovima malim tanjiracama i kimlerima prskalice su obične od 500litara koje smo mi sami nadogradili okitenima i diznama da prscu 20m u širinu tako da je naša amortizacija smešno mala u odnosu na vašu.
Ajde Laco daj nam slike te tvoje paprike u polju da ih tamo vidimo . Ovo na vagi može svako napraviti i nači 3 paprike od kile. I ja sijem svoje sjeme većinom od svojih paprika . Sa sortama iz Srbije sam imao i dobrh i loših iskustava, uglavnom nikad neznaš što ćeš dobiti .Kolićine Eura daj smanji ,
,,, kad bi to imali bili bi jaći nego Nizozemci,,, ja sam daleko od toga a vjerujem da iti .
Pogledaj u nazad stranice imaš mnogo slika koje sam postavio.Ja imam firmu koja se bavi peskarenjem i farbanjem prekookeanskih brodova rečnih brodova, jahti mostova itd većinu brodova koje vidiš na savi i dunavu sam ja peskario i farbao,za firme iz Srbije Hr i BiH brat ima firmu koja radi metale na veliko a paprikom se bavimo zato što je to tradicija našeg sela i što nam je to beg od stresa.I što ne postoji kultura na kojoj možeš više da zaradis.Ja na 3 hektara paprike zaradim više nego sremci koji sade 100jutara kukuruza.
Sunce t'... Pa da ostane 30k eura zasadio bio bi 30 hektara i za koju godinu sam milijarder.. Bolji biznis od :icon_weed::icon_toilet:
Ja cu ic hibrid van, pa kak bu, bu. Csagno. Na ral ide 15000 to me kosta 3500 ak popusim , popusit cu svakak bio to hibrid il ne bio
Ajde ovako ja cu ti pokloniti 1000 komada rasada i ti posadi gusti sklop sve ostalo radi kao što radiš svoju papriku i videćeš razliku. Na paprici je nemoguće popusiti osim ako ne udari grad.
Lijep odgovor temptacion,a koliko i pratim temu,vidim da sortu stavljaju više po jedinici površine
Lepo vam je johabica rekla hibridi unutra sorte napolje.Ko želi da sadi hibride napolju mora da bude majstor nad majstorima i da sve pogodi i da biljkama na vreme a to retko ko zna,ja zato i ne radim hibride.
Što se tiče guste sadnje ja poručujem svima da sade bar 100.000 biljaka po hektaru napolju jer dokle god budete sadili biljke na 35cm i samo sa jedne strane trake a ne cik čak nikada nam nećete ni prici po prinosima a ulazete više nego duplo više od nas po hektaru.Imaćete opekotine i biljke će vam se izvaljivati.
I još samo jedno poređenje
40.000 biljaka kaptura u plasteniku koji je povezan i izrastao do visine 1,7m je ekvivalent 120.000 biljaka visine 55cm posadjenih napolju.