U tako gustom sklopu mogu biti veće samo boleštine,to je sklop biljaka pregust čak za sadnju salate...
Zato jer se bavim uzgojem presadnica povrća,pa ponešto i znam o tome kak mora izgledati dobar flanac paprike da bi se na njoj nešto nabralo..
Ne znam odakle ti podatak da ja zaradim 10 000€ na hektaru paprike?
Zaradim sigurno puno više od tebe,jer ju sadim u drugoj turi iza krastavaca i paradajza pošto imam grijanje u plastenicima...ove godine sam ju imao u prodaji do Nove Godine...
Ove priče kak vama takvim načinom uzgoja ostane zarada od 30 000€ po hektaru meni ne možeš prodati,niti mi možeš prodati % primitka ovakvih čupanih flanaca (99% ako se ne varam) kao na ovoj slici,a fali joj polovica korijena i duplo je veća i tanja nego što bi trebala biti,te će cijelo vrijeme uzgoja takva biljka imati usko grlo kroz koje neće moći usvajati vodu i hranjiva iz zemlje...
Ja kužim da je tebi u interesu prodati što više sjemena i priču sadnje u gustom sklopu,ali daj malo smanji doživljaje...pa nismo svi toliko naivni...
I na kraju,zašto nisi bio toliko hrabar i poslikao tu svoju famoznu papriku i urod na njoj iz blizine,da svi vide o čemu se radi?...svatko od nas može pobrati nekoliko primjeraka najvećih paprika i kurčiti se sa njima po forumu...
Bratic dajes mi pogresne odgovore pogresno si shvatio sustinu onoga sta ja hocu da kazem.Ja prenosim iskustva 350 porodia koji sade preko 300 hektara paprike,ko zeli neka proba ko ne zeli neka radi kako misli da je najbolje.
Ali idemo redom cu ti odgovarati:
1.Ako posadis dezinfikovano seme dezinfikujes rasad Privikurom i i Perfitom ako pustis insekticid u zemlju i dezinfikujes zemlju 7 dana pre sadnje ako presadis zdrav rasad.Presadjenu papriku Preventivno prsces Funguranom,Epin extra,Kasuminom,Antrakolom,Ridomil Gold ,Signum,Folio Godld,Cirkonom itd znas i sam cime treba prskati.Bioplex,Trazex itd
Ako nemas tripsa i poprsces koragenom i nemas crva .Ako imas dovoljno kalcijuma koji moras da das u koren i preko lista a da taj kalcijum ne blokira druge elemente(OVO JE VRLO VAZNO TREBALO BI DA ZNAS,POSTO MNOGI NE ZNAJU).
Ako znas kako da razvijes koren biljke a ujedno dok se biljka celici i razvija koren a da joj ne das da ponese previse paprike da ne bi bila sitna.Ako znas kada da prsces koji preparat (Neki preparati nisu fotosabilni,neki ne trpe veliku temparaturu neki vole jutarnju rosu,neki vole mrak).Koristis djubriva sa MMPA kompleskisima koja sprecavaju strvaranje paprici nepristupacnih elemenataOvo ako uradis.Nemas bolesti.Bolest se sprecava a ne leci.To mislim da pise na svakom preparatu.Pocitaj svuda pise rec PREVENTIVNO.
2.Da li kategoricki tvrdis je dobar rasad uvek garant velikog i kvalitetnog nabira????
Jeste ali ako se ispostuje sve ostalo.
Vec sam pisao da sam 2012 dobio rasad od 26 razlicitih ljudi i da je to bila druga i treca klasa ono sto ti kazes da kod vas ne rade ni hobisti e ja sam te 2012 posadio i losije od toga deo rasade je stajao po podrumima i 7 dana u vanglama ja sam na tih 70 ari nabrao i prodao 44tone extra paprike.To znaci da je rasad bitan ali nije i najvazniji.
Paprici se mora dati sve sto mora da joj se da u pravo vreme i onda ne mozes da omanes.Ako nesgde pogresis ili zakasnis ne vredi ni dobar rasad ni skupo djubrivo ni preparati.
3.Ja nisam nikada rekao da tebi ili bilo kome drugome ostaje 10.000 eura vec su mnogi tvrdili da ako im ostane toliko po hektaru sa obzirom na veliko ulaganje budu zadovoljni.
E sad te citiram:
Zaradim sigurno puno više od tebe,jer ju sadim u drugoj turi iza krastavaca i paradajza pošto imam grijanje u plastenicima...ove godine sam ju imao u prodaji do Nove Godine...
Pa ti i trebas da zaradis vise od mene jer ti si samo u plastenik od hektara ulozio preko 50.000eura verovatno i vise +imas grejanje+ beres mnogo duze od nas i kada zahladni cena ide gore.Hvala bogu da zaradjujes vise jer si i ulozio vise i onaj ko ulaze i radi i treba da ima.
Ali opet si promasio temu evo i zasto dacu ti primer mog i tvog ulaganja po hektaru.
TI hektar: Lacin hektar:
plasetenik od 50.000 eura oranje 30Eura
100.000 presadnica 15.000 eura 100.000 presadnica 200 eura
Skupa vodotopiva djubriva slabo koristim vodotopiva djubriva
I opet si promasio temu ne poredi se plastenicka proizvodnja sa proizvodnjom na otvorenom.
Ja sam objavio kompletan cenovnik od oranja do branja sa cenom dnevnica preparata,djubriva ,pesticida i svih troskova za jedan hektar i cena nikada ne prelazi 7000 eura.
Molim te da mi ti napises specifikaciju tvojih troskova za hektar plastenicke i za hektar vanjske proizvodnje.
4.Sa obzirom da je prosecan prinos paprike u srbiji oko 60t po hektaru lako je izracunati 60t*0,50 eurocenti= 30.000 eura -7000 eura ulog =23.000 eura neto.
A posto mi radimo na drugaciji nacin imamo i veci prosek.
sanja9479 je probala moj sistem sadnje i objavila je rezultate.
5. Zene koje cupaju i klasiraju rasad ocupavaju koren pre potapanja u Privikur Energy jer tako ocupan koren bolje reaguje.Krajevi korena moraju da budu beli i zdravi.Previse zbunast koren se ne sadi dobro.Koren u zemlji treba da bude dobro razvijen a one dlacice koje vi slikate da pokazete kako je koren razvijen pre rasadjivanje ne sluze nicemu.Probaj da ih ocupas do zdravog tkiva.Da li ce biljka dobro usvajati vodu i hraniva zavisi od razvitka korenovog sistema u zemlji i od temparature i raznih drugih fakora a ne od slika na kojima je zbunast koren koji je sastavljan od beskorisnih dlacica.Ne lupaj za usko grlo i otezano usvajannje vode kada se paprika rasadi i kada se pusti fosvor ide period bez zalivanja(celicenje ili mucenje) u kome se razvija korenov sistem i paprika tada ne ide u visinu to i sam dobro znas da tada nema izduzivanja.Nisu hraniva i voda klikeri pa da ne mogu da prodju kroz stabljiku.Ja sam po struci Hemijski tehnolog tako da o transportu hraniva vode,djubrivima reakcijama izmedju hraniva mogu predavati.
6.Sto se tice prodaje semena prodao sam nekoliko kg jer sam seme ostavljao samo iz vrhunskih paprika i uopste mi nije cilj da prodam seme vec da sto vise ljudi proba ovo seme pa neka sami daju svoj sud.Mogao sam u septembru svih par kg prodati jednom kupcu iz Virovitice ali nisam hteo vec sam hteo da sto vise ljudi proba.Ljudi su narucivali po 20g 50g 100g 200g.Postarina za 200g je 7eura.Posta mi je nekoliko puta vracala seme koje sam ponovo slao tako da sam na nekim posiljkama u minusu.Iceperinu sam slao 5 puta frikiju takodje samo za njihove isporuke semena sam dao preko 70eura za postarinu a jos nisu dobili zadnje koverte.
Mislim da je tebi vise cilj da prodajes rasadu nego meni seme ti se time profesionalno bavis i ako imas dobar rasad a znanje vidim da imas ljudi i treba da kupuju od tebe a ja se paprikom bavim rekreativno vise je to kao tradicija i dopuna budzeta jer od ozbiljnog posla nemam vremena da se posvetim samo paprici.
7.Sto se fotografija tice mislim da sam objavio najvise fotografija i linkova od svih na ovom forumu i objaviljivacu ih i dalje.
I jos jednom da ponovim ja se bavim ozbiljnim biznisom a paprika je samo tradicija .
Veliki pozdrav
Molim odgovor pogotovo me zanima tvoje ulaganje po hektaru napolju od oranja do zavrsetka branja.