• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Pa odakle mi 30hektara zemlje imam 4hektara i u selu je prosek oko 4-5hektara niko nema više mnogi čak i manje od dva hektara ima samo par ljudi koji rade 15hektara oni se bave ratarstvom i hrane svinje ostatak sela je prešao na papriku.
Vi sedite 40.000 biljaka po hektaru a mi sadimo 100.000 -120.000 biljaka po hektaru neki čak i gušće.
Lijepo je vidjeti kad su ljudi domišljati i kad nedostatak obradivog zemljišta nadoknađuju ne dvostruko,već četverostruko većim sklopom biljaka po hektaru od nas ostalih...
Mi nikada ne koristimo foliju niti bilo sta vezujemo.Retko ko sadi u kontejnere 90% rasada nam je cupani rasad.Humus pravimo sami kupimo par bala za pokrivanje semena. Mi seme sadimo na jastuke Slama preko togaide govedji stajnjak pa zemlja koju dobro utabamo sejemo iz ruke oko 8-12g semena po m2 seme pokrivmo sa sitno prosejanom zemljom.Slike rasada slike paprike slike paprike na prikolici sam objavljivao.I ove godine cu ponovo sve slikati.
Takve presadnice kod nas ljudi više ne sade niti za hobi vrtove,jer im polovica istih rikne kad dođu na otvoreno,a vi od toga čak uspijevate i dobro zaraditi...
Niko ne kupuje seme 99,99% je domaće seme:
Niko ne sadi u kontejnere ili retko ko.
Retko ko kupuje supstrat sami ga pravimo.
Ako neko nema dobar rasad svi se skupimo i poklonimo.Evo primer 2012 godine apotekar mi dao zanat umesto dervinola i ja poprscem 120m2 posejanih jastuka nisam imao ni jedan struk a ostavio 70ari njih 26-oro mi da ono što im je ostalo prvu, drugu i treću klasu sadio sam i one najmanje mi to zovemo dlake na tih 70ari i sa extra lošom rasadim ja sam samo za prodaju nabrao 44tone.
Niko nema skupe plastenike za gajenje rasada.
Plastenici su nam 10x6 m u njima pravimo po dva jastuka 2x10m.Napravljeni su od plastičnih pruteva 8m koji koštaju 4eura komad.
Mnogi čak imaju male plastenike od pruteva od 4m tu staje jedan jastuk 2x10m komad košta 1,2eura i traju večno.
Neki i dalje koriste drvene pruteve.
Najlon se koristi 5-7 godina
Svi imaju svoj stajnjak.
Niko nikada ali nikada ne greje plastenike
Motori su vilager 125 lit/minuti oko 120eura komad ja sam prvi kupio 2008 i još radi kao sat.
Niko ne koristi foliju.
Niko ne veze niti podupire papriku.
90% traktora u selu se 539fergusoni sa malim plugovima malim tanjiracama i kimlerima prskalice su obične od 500litara koje smo mi sami nadogradili okitenima i diznama da prscu 20m u širinu tako da je naša amortizacija smešno mala u odnosu na vašu.
Znači cijelu tehnologiju uzgoja ste preuzeli od Indijanaca...
Ja imam firmu koja se bavi peskarenjem i farbanjem prekookeanskih brodova rečnih brodova, jahti mostova itd većinu brodova koje vidiš na savi i dunavu sam ja peskario i farbao,za firme iz Srbije Hr i BiH brat ima firmu koja radi metale na veliko a paprikom se bavimo zato što je to tradicija našeg sela i što nam je to beg od stresa.I što ne postoji kultura na kojoj možeš više da zaradis.Ja na 3 hektara paprike zaradim više nego sremci koji sade 100jutara kukuruza.
Meni se čini da se ti baviš farbanjem kiše i prodavanjem magle,a ima je vani u izobilju...
I još samo jedno poređenje
40.000 biljaka kaptura u plasteniku koji je povezan i izrastao do visine 1,7m je ekvivalent 120.000 biljaka visine 55cm posadjenih napolju.
S ovim što si napisao se jedino mogu složiti,ali samo ako se Kaptur posadi na vrijeme u plastenik i uspije zametnuti barem 70% plodova prije ekstremnih vrućina...

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418
Laca, sve je to ok. Samo ja ne vidim načina na koji bih posadio 120 tisuća biljaka na hektar i da to mogu mehanizirano obrađivati. Trebao bih saditi na golo tlo, čega se iskreno grozim nakon lanjskih pokusa. U redu 18 cm i međuredovi od 45 cm da bi išao eventualno kultivator od šećerne repe. I vjerujem da bi to bilo ok, ali opet je golo tlo i prljavi plodovi.

Moja paprika naraste daleko višlje od 55 cm na otvorenom. Već sam pisao da smo sadili na foliju dvored 17 cm u redu, to je sklop od 70 tisuća biljaka. To je bilo toliko gusto da berba praktično nije bila izvediva. Pretpostavljam da su velike razlike u samom tlu. Gledao sam na yutube neke videe u srbiji i zbilja sve to krasno izgleda. Uz svu agrotehniku koju proizvođači spominju, moja paprika bi izgledala sasvim drugačije od njihove.
Ali ja ne pričam o masinskoj obradi
Platiš žene da to okopaju
Platiš dva momka da ispartaju da koren dobije vazduha
Mi svi sadimo gusti sklop pa niko nema problema sa branjem
Paprika bude prljava jedino kada je kiša kads nema kiše sija se svaka
Mi radimo na svoj način vi na svoj način vi radite pojedinačno mnogo veće površine od nas i razumem zašto gledate da sve odradite mašinama

Lijepo je vidjeti kad su ljudi domišljati i kad nedostatak obradivog zemljišta nadoknađuju ne dvostruko,već četverostruko većim sklopom biljaka po hektaru od nas ostalih...

Takve presadnice kod nas ljudi više ne sade niti za hobi vrtove,jer im polovica istih rikne kad dođu na otvoreno,a vi od toga čak uspijevate i dobro zaraditi...

Znači cijelu tehnologiju uzgoja ste preuzeli od Indijanaca...
Meni se čini da se ti baviš farbanjem kiše i prodavanjem magle,a ima je vani u izobilju...

S ovim što si napisao se jedino mogu složiti,ali samo ako se Kaptur posadi na vrijeme u plastenik i uspije zametnuti barem 70% plodova prije ekstremnih vrućina...
Nije to domisljatost jednostavno ovako je isplativije bolje se koristi prostor i prinosi su mnogo veći.
Što se presadnica tiče mi svi radimo cupani rasad objasnio sam vise puta kako se radi taj rasad je vrhunski i primi se preko 99% odakle ti to da cupani rasad se ne prima dobro???
Možda smo tehnologiju preuzeli od indijanaca ali ta indijanska tehnologija nam omogućuje da sa mnogo manje ulaganja od vas profesionacaca imamo mnogo veće prinose i mnogo kvalitetniju papriku
Što se predavanja magle tiče ako nekada budeš u prilici da sediš sa nekim direktorima velikih firmi iz Hr Dunavski Lloyd Hidrogradnja itd pitaj ih za mene.
Vi nastavite da radite profesionalno da ulazete mnogo više od nas i budite zadovoljni ako vam ostane 10.000eura po hektaru.
Mi ćemo nastaviti da radimo na indijanski način jer nam je mnogo malo da zaradimo samo 10.000eurapo hektaru sa našim malim ulaganjima.
I kao što Miladin reče kada stigne naša paprika za njom će trčati cela pijaca ali sta znamo mi indijanci :)

Posljednje uređivanje od moderatora:

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418
Cupani rasad Farbanje kise i prodaja magle :))))

Prilozi

• 6520_1189202455585_1394047445_30536375_4062177_n.jpg
    6520_1189202455585_1394047445_30536375_4062177_n.jpg
    50.5 KB · Pregleda: 149
  • Avalon (5).jpg
    Avalon (5).jpg
    56 KB · Pregleda: 145
  • 16525_10206783510651721_2227260363932469505_n (1).jpg
    16525_10206783510651721_2227260363932469505_n (1).jpg
    69.2 KB · Pregleda: 148
  • 10730792_10206783510331713_9064316390867365920_n.jpg
    10730792_10206783510331713_9064316390867365920_n.jpg
    77.7 KB · Pregleda: 147
  • Avalon (4).jpg
    Avalon (4).jpg
    49.6 KB · Pregleda: 137
  • Slika108.jpg
    Slika108.jpg
    56.6 KB · Pregleda: 134
  • 1b8b1378587.jpg
    1b8b1378587.jpg
    53.5 KB · Pregleda: 138
  • 11045500_10206783511491742_5393352624929868820_n.jpg
    11045500_10206783511491742_5393352624929868820_n.jpg
    68.6 KB · Pregleda: 123
  • 12be141532.jpg
    12be141532.jpg
    32.8 KB · Pregleda: 117
  • Slika116.jpg
    Slika116.jpg
    36.2 KB · Pregleda: 140
  • Slika104.jpg
    Slika104.jpg
    42.3 KB · Pregleda: 126
  • 11222628_10206783510851726_3923199568831114027_n.jpg
    11222628_10206783510851726_3923199568831114027_n.jpg
    59.1 KB · Pregleda: 124

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Čitam o toj debati od početka,i nije mi jasno jedno. Dakle,čovjek vam govori kako radi,sve to što on objašnjava vama a i meni koji ne radim papriku u nekoj velikoj količini,zvuči nemoguće,zaostalo,čudno itd. I vi,ne svi ali većina,se isprdivate,malo i vrijeđate takav način uzgoja. Pa ja da radim nekoliko hektara paprike,i pročitam ovo što on piše,ja bih prvo odlučio probati to tako raditi,a prije toga otići kod čovjeka koji vas je i pozvao nekoliko puta da dođete i uvjerite se,koji je i poslikao sve to što radi,pa onda kad prođe godina reći,e to je dobro ili nije. Uzmeš jedan red pobogu i probaš tako ako već nećeš na neznam koliko hektara,i vidiš jel valja. Ok je debata i nevjerica ali imajte prema čovjeku poštovanja malo,pa imamo sreće što uopće hoće podjeliti iskustva,i bez da se uvrijedi na bilo koga a imao je razloga do sada. Ajmo u auto nas nekoliko koje zanima,malo domaćih proizvoda da ponesemo čovjeku,koju litru brlje pa da vidimo na svoje oči kako to izgleda.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Čitam o toj debati od početka,i nije mi jasno jedno. Dakle,čovjek vam govori kako radi,sve to što on objašnjava vama a i meni koji ne radim papriku u nekoj velikoj količini,zvuči nemoguće,zaostalo,čudno itd. I vi,ne svi ali većina,se isprdivate,malo i vrijeđate takav način uzgoja. Pa ja da radim nekoliko hektara paprike,i pročitam ovo što on piše,ja bih prvo odlučio probati to tako raditi,a prije toga otići kod čovjeka koji vas je i pozvao nekoliko puta da dođete i uvjerite se,koji je i poslikao sve to što radi,pa onda kad prođe godina reći,e to je dobro ili nije. Uzmeš jedan red pobogu i probaš tako ako već nećeš na neznam koliko hektara,i vidiš jel valja. Ok je debata i nevjerica ali imajte prema čovjeku poštovanja malo,pa imamo sreće što uopće hoće podjeliti iskustva,i bez da se uvrijedi na bilo koga a imao je razloga do sada. Ajmo u auto nas nekoliko koje zanima,malo domaćih proizvoda da ponesemo čovjeku,koju litru brlje pa da vidimo na svoje oči kako to izgleda.

Ja se slažem, bar oko ovoga zadnjega.

Probao sam dvije godine saditi bez folije, prinos je sasvim zadovoljavajući u odnosu na foliju, ali ta paprika može samo u industriju, jer mi to nemamo vremena brisati i čistiti. Tko sadi samo za industriju, ako ima dobru zemlju, nema potrebu za folijom.

Ovaj način na koji Laca radi, tj. ručni, jednostavno si ne mogu priuštiti, jer u vrijeme sadnje paprike imam berbu salate, svaki dan. Ekipa bere salatu, a četvorica sade papriku.

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418
Baš tako i opet pozivam sve koji žele da to vide u selu se radi preko 300hektara na ovaj indijanski način :) kako ga neki zovu :) 300 hektara paprike nije malo.
Kada se završi rasadjivanje dodjete vidite okrenemo prase i jagnje imam kulena kobasice i dobre rakije

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Pozdrav društvo.Možda će se netko naljutiti ali da ponovim par Lacinih tvrdnji da budu činjenice na hrpi.On sadi gusti sklop 12 -15 kom na m2,ne sadi hibride sadi svoju sortu, ne radi pikirani rasad sadi čupavce,ne stavlja foliju,travu pošprica nekim totalom a poslije u paprici ima jedno ili dva okapanja,njegova paprika ima 6 -8 ploda,ne rade u plastenicima... Ja sam to probao.Na 140m2 sam posadio 1400 paprika,stavio sam sklop 10 po m2,imao 4 vrste hibrida ,to je bilo 600 paprika i imao 800 kom sorte ajvaruše.Nisam stavljao foliju,zalijevanje knk,rasad iz kontajnera.Prije nego kažem šta o prinosima,moram opisati zemlju.Mrtva zemlja,na jesen sam skidao zemlju čak na jednom dijelu i dva m dubine jer sam ravnao teren zbog plastenika.80% površine pijesak koji kad se osuši i kad ga smrviš, ne možeš zadržati u šaci,bio bi dobar za pješčani sat.Kada sam posadio papriku ,tek sam treći dan stavio zalijevanje,nešto paprike mi je propalo jer je izgorjelo u zoni dodira sa pjeskom od vručine.Samu zemlju nisam posebno pripremio,nisam imao stajnjak,ufrezao sam travu od košnje,peletirano i nešto mineranog gnojiva.Stavio sam mrežu za zasjenu da usporim isparavanje vode iz pjeska i temp u zoni vrata korjenja.Vidio sam dobre strane i loše strane tog uzgoja.Loše strane tog uzgoja su došle zbog budemo rekli krive informacije koje sam shvatio tijekom pokusa i kasnijih postova od Lace.Od 4 hibrida,samo jedan može proći,sorta je ok.Nabrao sam 800 kg paprike,od toga samo 100 kg hibrida(600 hibrida),700 kg paprike je bilo ajvaruše(800 kom).U samu proizvodnju nisam previše ulagao,bio sam skeptik u taj sistem,zbog nekih pogreški mogao sam dobiti još 30% ajvaruše ali ne i hibrida.Hibrid sam sebe pojede u tom uzgoju.Bilo je kiše ali mi paprika i nije bila blatna,uvijek ima nešto trave među redovima ali trava poslije i ne raste previše jer nema svijetla.Ne sadim hektar paprike,možda nekad budem,sadim onoliko koliko mogu sam da prodam.Ove godine ću na 600 m2 posaditi oko 7500 kom ajvaruše,idem na sklop 12,5 po m2.Mogu Laci reći samo hvala.Dugo godina sam radio kao podizvođač za jednu firmu i njihova glavna uzrečica u naslovu firme glasi: IDEJE RADE NAPREDAK (doslovni prevod).LP

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
ne mogu naći ,ali mislim da je @laca nacrtao i šemu kako sadi papriku, mislim razmak i to.Mogao bi ponoviti malo detaljnije.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Ovako izgleda Lacin sistem sadnje, samo ga treba pitati da li je razmak izmedju dve biljke u jednom redu dvoreda 30 ili 25 cm. Njegov cik - cak dvored je tek toliki da izmedju redova dvoreda moze proci kap po kap traka.
IMG_9132.jpg

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418
Pozdrav društvo.Možda će se netko naljutiti ali da ponovim par Lacinih tvrdnji da budu činjenice na hrpi.On sadi gusti sklop 12 -15 kom na m2,ne sadi hibride sadi svoju sortu, ne radi pikirani rasad sadi čupavce,ne stavlja foliju,travu pošprica nekim totalom a poslije u paprici ima jedno ili dva okapanja,njegova paprika ima 6 -8 ploda,ne rade u plastenicima... Ja sam to probao.Na 140m2 sam posadio 1400 paprika,stavio sam sklop 10 po m2,imao 4 vrste hibrida ,to je bilo 600 paprika i imao 800 kom sorte ajvaruše.Nisam stavljao foliju,zalijevanje knk,rasad iz kontajnera.Prije nego kažem šta o prinosima,moram opisati zemlju.Mrtva zemlja,na jesen sam skidao zemlju čak na jednom dijelu i dva m dubine jer sam ravnao teren zbog plastenika.80% površine pijesak koji kad se osuši i kad ga smrviš, ne možeš zadržati u šaci,bio bi dobar za pješčani sat.Kada sam posadio papriku ,tek sam treći dan stavio zalijevanje,nešto paprike mi je propalo jer je izgorjelo u zoni dodira sa pjeskom od vručine.Samu zemlju nisam posebno pripremio,nisam imao stajnjak,ufrezao sam travu od košnje,peletirano i nešto mineranog gnojiva.Stavio sam mrežu za zasjenu da usporim isparavanje vode iz pjeska i temp u zoni vrata korjenja.Vidio sam dobre strane i loše strane tog uzgoja.Loše strane tog uzgoja su došle zbog budemo rekli krive informacije koje sam shvatio tijekom pokusa i kasnijih postova od Lace.Od 4 hibrida,samo jedan može proći,sorta je ok.Nabrao sam 800 kg paprike,od toga samo 100 kg hibrida(600 hibrida),700 kg paprike je bilo ajvaruše(800 kom).U samu proizvodnju nisam previše ulagao,bio sam skeptik u taj sistem,zbog nekih pogreški mogao sam dobiti još 30% ajvaruše ali ne i hibrida.Hibrid sam sebe pojede u tom uzgoju.Bilo je kiše ali mi paprika i nije bila blatna,uvijek ima nešto trave među redovima ali trava poslije i ne raste previše jer nema svijetla.Ne sadim hektar paprike,možda nekad budem,sadim onoliko koliko mogu sam da prodam.Ove godine ću na 600 m2 posaditi oko 7500 kom ajvaruše,idem na sklop 12,5 po m2.Mogu Laci reći samo hvala.Dugo godina sam radio kao podizvođač za jednu firmu i njihova glavna uzrečica u naslovu firme glasi: IDEJE RADE NAPREDAK (doslovni prevod).LP

ne mogu naći ,ali mislim da je @laca nacrtao i šemu kako sadi papriku, mislim razmak i to.Mogao bi ponoviti malo detaljnije.

Hvala tebi sto si imao hrabrosti da probaš.
Ja svima preporucujem da probaju jedan deo na način kao što sam opisao pa da uporede sa onim kako su do sada radili i videće da li postoji razlika.Nikoga neću da ubedjujem u ništa samo želim da ljudi probaju.
Ti sam kažeš da si na lošoj zemlji bez nekih prevelikih ulaganja imao prinos 700kg na 800biljaka to je cca 850g po biljci.Probajte ovo da uradite na kvalitetnoj zemlji gde prinos može biti i 30% veći i pomozite to sa 120.000 biljaka izračunajte sami.

jandric200

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
593
Laca 022 svaka čast na izlaganju o sadnji paprike. Neki misle da je tako nemoguće jer misle da su oni * vrhunski * poljoprivrednici pa ne priznaju drugi način sadnje. Možeš ih pozivati 100 puta u svoje selo da se uvjere u to što pričaš ali ne priznaju pamet drugih ljudi. :icon_pray:

Bridger

Član
Tu od
16 Pro 2014
Poruka
79
Probat cu i ja... Nista me ne kosta. Samo cu napraviti drugaciji uzgoj presadnica. Jel imate staze izmedju ta 4 reda ili zapunite cijelu njivu s tim sklopom i izmedju ostavite put za prskanje? Dali pustas jos vodotopiva gnojiva u sistem? Kada sijete? I dali je ta temperatura dovoljna za rast samih flanaca? Posto je optimalno 15-30. Jel tretiras same presadnice? Jel ti ostalo jos sjemena?

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418
Laca 022 svaka čast na izlaganju o sadnji paprike. Neki misle da je tako nemoguće jer misle da su oni * vrhunski * poljoprivrednici pa ne priznaju drugi način sadnje. Možeš ih pozivati 100 puta u svoje selo da se uvjere u to što pričaš ali ne priznaju pamet drugih ljudi. :icon_pray:
Neka svako radi kako misli da treba.Ja neću da ulazem puno da bih dobio malo.

Probat cu i ja... Nista me ne kosta. Samo cu napraviti drugaciji uzgoj presadnica. Jel imate staze izmedju ta 4 reda ili zapunite cijelu njivu s tim sklopom i izmedju ostavite put za prskanje? Dali pustas jos vodotopiva gnojiva u sistem? Kada sijete? I dali je ta temperatura dovoljna za rast samih flanaca? Posto je optimalno 15-30. Jel tretiras same presadnice? Jel ti ostalo jos sjemena?
Sadimo do 10 marta nikada ne grejemo pošto govedji stajnjak diže temparaturu nikada se nije desilo da ne nikne.
Seme se pere u kausticnoj (živoj) sodi.Na dan sadnje. Kada se posadi i pokrije seme zalije se rastvorom Privikur Energy .Isto važi i za kontejnere.Ja imam oko hiljadu kontejnera ali cu saditi samo 50 i ako se pokažu kao i do sada neću ih nikada više saditi.Kada rasad nikne još dva puta se tretira Privikur Energy. kontejnere potapam u rastvor Privikur Energy. Tri jutra pre sadnje rasad se dezinfikuje sa rastvorom Perfita. Koren cupanog rasada se takođe potapa u rastvor Privikur Energy. Obavezno se veće pre sadnje kroz trake propusti voda po pola sata tako da rasad ide u vlažnu zemlju.7 dana pre rasadjivanje se kroz trake pusti insekticid da ubije žičare itd i Proplant ili Opet Privikur Energy za dezinfekciju zemljišta. Kroz sistem puštam bio stimulatore i Kalcinit retko kad druga vodotopiva jer su skupa a ne deluju baš s obzirom koliko koštaju.Ja sam zagovornik bacanja ugorelog 2 godine starog stajnjaka bacanje veštačkog đubriva rasipacem i bacanje đubriva direktno po trakama i obavezno đubriva sa MMPA kompleksom on sprečava stvaranje teško usvojivih jedinjenja za papriku. Ako zatreba kanticom za cveće se Razbacivanje još malo đubriva po trakama ali to ide kada su paprike velike oko 5cm ide ruska 16 :16:16.
Imate u postovima malo nazad ceo postupak šta bacam čime piscem i koliko šta košta.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Nije to domisljatost jednostavno ovako je isplativije bolje se koristi prostor i prinosi su mnogo veći.
U tako gustom sklopu mogu biti veće samo boleštine,to je sklop biljaka pregust čak za sadnju salate...
Što se presadnica tiče mi svi radimo cupani rasad objasnio sam vise puta kako se radi taj rasad je vrhunski i primi se preko 99% odakle ti to da cupani rasad se ne prima dobro???
Zato jer se bavim uzgojem presadnica povrća,pa ponešto i znam o tome kak mora izgledati dobar flanac paprike da bi se na njoj nešto nabralo..
Možda smo tehnologiju preuzeli od indijanaca ali ta indijanska tehnologija nam omogućuje da sa mnogo manje ulaganja od vas profesionacaca imamo mnogo veće prinose i mnogo kvalitetniju papriku
Što se predavanja magle tiče ako nekada budeš u prilici da sediš sa nekim direktorima velikih firmi iz Hr Dunavski Lloyd Hidrogradnja itd pitaj ih za mene.
Vi nastavite da radite profesionalno da ulazete mnogo više od nas i budite zadovoljni ako vam ostane 10.000eura po hektaru.
Mi ćemo nastaviti da radimo na indijanski način jer nam je mnogo malo da zaradimo samo 10.000eurapo hektaru sa našim malim ulaganjima.
I kao što Miladin reče kada stigne naša paprika za njom će trčati cela pijaca ali sta znamo mi indijanci :)
Ne znam odakle ti podatak da ja zaradim 10 000€ na hektaru paprike?
Zaradim sigurno puno više od tebe,jer ju sadim u drugoj turi iza krastavaca i paradajza pošto imam grijanje u plastenicima...ove godine sam ju imao u prodaji do Nove Godine...
Ove priče kak vama takvim načinom uzgoja ostane zarada od 30 000€ po hektaru meni ne možeš prodati,niti mi možeš prodati % primitka ovakvih čupanih flanaca (99% ako se ne varam) kao na ovoj slici,a fali joj polovica korijena i duplo je veća i tanja nego što bi trebala biti,te će cijelo vrijeme uzgoja takva biljka imati usko grlo kroz koje neće moći usvajati vodu i hranjiva iz zemlje...
Ja kužim da je tebi u interesu prodati što više sjemena i priču sadnje u gustom sklopu,ali daj malo smanji doživljaje...pa nismo svi toliko naivni...
I na kraju,zašto nisi bio toliko hrabar i poslikao tu svoju famoznu papriku i urod na njoj iz blizine,da svi vide o čemu se radi?...svatko od nas može pobrati nekoliko primjeraka najvećih paprika i kurčiti se sa njima po forumu...

Posljednje uređivanje:

Bridger

Član
Tu od
16 Pro 2014
Poruka
79
Ja sam nacuo da su generacije tamo oko 2. svj rata radili i strogo su se držali gustog sklopa, sto je moguce gusceg. Jednostavno smo navikli na mehanizaciju i mos se slikat. Postajemo ko Crnogorci. =) Stanjak kao izvor topline, zanimljivo... Daj nam jos samo objasni sadnju. Jel stavljate stazu na ta 4 reda. Ne logicno mi je ako se bere i prolazis kroz tako gust sklop da ne unistis biljku.

brle7

Član
Tu od
22 Tra 2011
Poruka
92
U tako gustom sklopu mogu biti veće samo boleštine,to je sklop biljaka pregust čak za sadnju salate...

Zato jer se bavim uzgojem presadnica povrća,pa ponešto i znam o tome kak mora izgledati dobar flanac paprike da bi se na njoj nešto nabralo..

Zaradim sigurno puno više od tebe,jer ju sadim u drugoj turi iza krastavaca i paradajza pošto imam grijanje u plastenicima...ove godine sam ju imao u prodaji do Nove Godine...
Ove priče kak vama takvim načinom uzgoja ostane zarada od 30 000€ po hektaru meni ne možeš prodati,niti mi možeš prodati % primitka ovakvih čupanih flanaca (99% ako se ne varam) kao na ovoj slici,a fali joj polovica korijena i duplo je veća i tanja nego što bi trebala biti,te će cijelo vrijeme uzgoja takva biljka imati usko grlo kroz koje neće moći usvajati vodu i hranjiva iz zemlje...
Ja kužim da je tebi u interesu prodati što više sjemena i priču sadnje u gustom sklopu,ali daj malo smanji doživljaje...pa nismo svi toliko naivni...
I na kraju,zašto nisi bio toliko hrabar i poslikao tu svoju famoznu papriku i urod na njoj iz blizine,da svi vide o čemu se radi?...svatko od nas može pobrati nekoliko primjeraka najvećih paprika i kurčiti se sa njima po forumu...

Gle stari već sam ti reko.......posadi hektar roge ove godine pa se na jesen uključi u temu..ne lupetaj napamet......ti praviš rasad, svaka čast ali i pa šta...s oproštenjem svi imamo ***** al ne glumimo u pornićima...kak možeš bit tak tvrdoglav ...znači tvoje mišljenje mora bit ispravno a ,Laca,bridger,soony,dane,cabage....i ostali su budale a zajedno imaju posađene paprike da mogu prehranit cijelu tvoju županiju....LP

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418

Bratic dajes mi pogresne odgovore pogresno si shvatio sustinu onoga sta ja hocu da kazem.Ja prenosim iskustva 350 porodia koji sade preko 300 hektara paprike,ko zeli neka proba ko ne zeli neka radi kako misli da je najbolje.
Ali idemo redom cu ti odgovarati:

1.Ako posadis dezinfikovano seme dezinfikujes rasad Privikurom i i Perfitom ako pustis insekticid u zemlju i dezinfikujes zemlju 7 dana pre sadnje ako presadis zdrav rasad.Presadjenu papriku Preventivno prsces Funguranom,Epin extra,Kasuminom,Antrakolom,Ridomil Gold ,Signum,Folio Godld,Cirkonom itd znas i sam cime treba prskati.Bioplex,Trazex itd
Ako nemas tripsa i poprsces koragenom i nemas crva .Ako imas dovoljno kalcijuma koji moras da das u koren i preko lista a da taj kalcijum ne blokira druge elemente(OVO JE VRLO VAZNO TREBALO BI DA ZNAS,POSTO MNOGI NE ZNAJU).
Ako znas kako da razvijes koren biljke a ujedno dok se biljka celici i razvija koren a da joj ne das da ponese previse paprike da ne bi bila sitna.Ako znas kada da prsces koji preparat (Neki preparati nisu fotosabilni,neki ne trpe veliku temparaturu neki vole jutarnju rosu,neki vole mrak).Koristis djubriva sa MMPA kompleskisima koja sprecavaju strvaranje paprici nepristupacnih elemenataOvo ako uradis.Nemas bolesti.Bolest se sprecava a ne leci.To mislim da pise na svakom preparatu.Pocitaj svuda pise rec PREVENTIVNO.

2.Da li kategoricki tvrdis je dobar rasad uvek garant velikog i kvalitetnog nabira????
Jeste ali ako se ispostuje sve ostalo.
Vec sam pisao da sam 2012 dobio rasad od 26 razlicitih ljudi i da je to bila druga i treca klasa ono sto ti kazes da kod vas ne rade ni hobisti e ja sam te 2012 posadio i losije od toga deo rasade je stajao po podrumima i 7 dana u vanglama ja sam na tih 70 ari nabrao i prodao 44tone extra paprike.To znaci da je rasad bitan ali nije i najvazniji.
Paprici se mora dati sve sto mora da joj se da u pravo vreme i onda ne mozes da omanes.Ako nesgde pogresis ili zakasnis ne vredi ni dobar rasad ni skupo djubrivo ni preparati.

3.Ja nisam nikada rekao da tebi ili bilo kome drugome ostaje 10.000 eura vec su mnogi tvrdili da ako im ostane toliko po hektaru sa obzirom na veliko ulaganje budu zadovoljni.
E sad te citiram:
Pa ti i trebas da zaradis vise od mene jer ti si samo u plastenik od hektara ulozio preko 50.000eura verovatno i vise +imas grejanje+ beres mnogo duze od nas i kada zahladni cena ide gore.Hvala bogu da zaradjujes vise jer si i ulozio vise i onaj ko ulaze i radi i treba da ima.
Ali opet si promasio temu evo i zasto dacu ti primer mog i tvog ulaganja po hektaru.
TI hektar: Lacin hektar:
plasetenik od 50.000 eura oranje 30Eura
100.000 presadnica 15.000 eura 100.000 presadnica 200 eura
Skupa vodotopiva djubriva slabo koristim vodotopiva djubriva
I opet si promasio temu ne poredi se plastenicka proizvodnja sa proizvodnjom na otvorenom.
Ja sam objavio kompletan cenovnik od oranja do branja sa cenom dnevnica preparata,djubriva ,pesticida i svih troskova za jedan hektar i cena nikada ne prelazi 7000 eura.
Molim te da mi ti napises specifikaciju tvojih troskova za hektar plastenicke i za hektar vanjske proizvodnje.

4.Sa obzirom da je prosecan prinos paprike u srbiji oko 60t po hektaru lako je izracunati 60t*0,50 eurocenti= 30.000 eura -7000 eura ulog =23.000 eura neto.
A posto mi radimo na drugaciji nacin imamo i veci prosek.
sanja9479 je probala moj sistem sadnje i objavila je rezultate.

5. Zene koje cupaju i klasiraju rasad ocupavaju koren pre potapanja u Privikur Energy jer tako ocupan koren bolje reaguje.Krajevi korena moraju da budu beli i zdravi.Previse zbunast koren se ne sadi dobro.Koren u zemlji treba da bude dobro razvijen a one dlacice koje vi slikate da pokazete kako je koren razvijen pre rasadjivanje ne sluze nicemu.Probaj da ih ocupas do zdravog tkiva.Da li ce biljka dobro usvajati vodu i hraniva zavisi od razvitka korenovog sistema u zemlji i od temparature i raznih drugih fakora a ne od slika na kojima je zbunast koren koji je sastavljan od beskorisnih dlacica.Ne lupaj za usko grlo i otezano usvajannje vode kada se paprika rasadi i kada se pusti fosvor ide period bez zalivanja(celicenje ili mucenje) u kome se razvija korenov sistem i paprika tada ne ide u visinu to i sam dobro znas da tada nema izduzivanja.Nisu hraniva i voda klikeri pa da ne mogu da prodju kroz stabljiku.Ja sam po struci Hemijski tehnolog tako da o transportu hraniva vode,djubrivima reakcijama izmedju hraniva mogu predavati.

6.Sto se tice prodaje semena prodao sam nekoliko kg jer sam seme ostavljao samo iz vrhunskih paprika i uopste mi nije cilj da prodam seme vec da sto vise ljudi proba ovo seme pa neka sami daju svoj sud.Mogao sam u septembru svih par kg prodati jednom kupcu iz Virovitice ali nisam hteo vec sam hteo da sto vise ljudi proba.Ljudi su narucivali po 20g 50g 100g 200g.Postarina za 200g je 7eura.Posta mi je nekoliko puta vracala seme koje sam ponovo slao tako da sam na nekim posiljkama u minusu.Iceperinu sam slao 5 puta frikiju takodje samo za njihove isporuke semena sam dao preko 70eura za postarinu a jos nisu dobili zadnje koverte.
Mislim da je tebi vise cilj da prodajes rasadu nego meni seme ti se time profesionalno bavis i ako imas dobar rasad a znanje vidim da imas ljudi i treba da kupuju od tebe a ja se paprikom bavim rekreativno vise je to kao tradicija i dopuna budzeta jer od ozbiljnog posla nemam vremena da se posvetim samo paprici.

7.Sto se fotografija tice mislim da sam objavio najvise fotografija i linkova od svih na ovom forumu i objaviljivacu ih i dalje.

I jos jednom da ponovim ja se bavim ozbiljnim biznisom a paprika je samo tradicija .
Veliki pozdrav
Molim odgovor pogotovo me zanima tvoje ulaganje po hektaru napolju od oranja do zavrsetka branja.

jandric200

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
593
Gle stari već sam ti reko.......posadi hektar roge ove godine pa se na jesen uključi u temu..ne lupetaj napamet......ti praviš rasad, svaka čast ali i pa šta...s oproštenjem svi imamo ***** al ne glumimo u pornićima...kak možeš bit tak tvrdoglav ...znači tvoje mišljenje mora bit ispravno a ,Laca,bridger,soony,dane,cabage....i ostali su budale a zajedno imaju posađene paprike da mogu prehranit cijelu tvoju županiju....LP

Još jednom ti kažem da se ne zamaraš i opterećuješ učenju pojedinaca , jer bi izgleda bolje objasnio nekome drugom ( neću reći kome) nego ovim pametnjakovićima.:(clap):

Ja sam nacuo da su generacije tamo oko 2. svj rata radili i strogo su se držali gustog sklopa, sto je moguce gusceg. Jednostavno smo navikli na mehanizaciju i mos se slikat. Postajemo ko Crnogorci. =) Stanjak kao izvor topline, zanimljivo... Daj nam jos samo objasni sadnju. Jel stavljate stazu na ta 4 reda. Ne logicno mi je ako se bere i prolazis kroz tako gust sklop da ne unistis biljku.
Evo slika sadnje po m2 ide 18 biljaka

Prilozi

• DSC_0421.jpg
    DSC_0421.jpg
    16.3 KB · Pregleda: 147
  • DSC_0422.jpg
    DSC_0422.jpg
    26.3 KB · Pregleda: 119

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418

Evo ga šema moje najveće njive od prošle godine 1,6hektara 303mx56m

Njiva je dugacka 303 m a siroka 56
Cevi su udarene na 75m sa svake strane njive sa svake cevi se zaliva 2* 75m traka u duzinu
Po sirini od 56m raspored ide ovako:
17m paprike(35 traka na 50cm) pa 2,5m puta pa 17m paprike(35 traka na 50cm) pa 2,5m puta pa 17m paprike(35 traka na 50cm)
Po duzini 303m raspored ide ovako:
10m-12m paprike pa put od 0,5m za iznosenje i tako na svakih desetak metara ostavlja se puta za iznosenje paprike na glavni put od 2,5 metara na kome stoji traktor sa prikolicama

Prilozi

• DSC_0423.jpg
    DSC_0423.jpg
    31.8 KB · Pregleda: 169
  • DSC_0424.jpg
    DSC_0424.jpg
    34.7 KB · Pregleda: 166
Posljednje uređivanje:

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ulaganje na 1000m2 plastenika je sljedeće:
Uzeti ću u obzir sjeme i urod od Kaptura F1 i Vedrane F1,te sklop od 4 000 biljaka...
1.Flanac košta 0,80kn/kom Kaptur,1,10kn/kom Vedrana,pikiran u čaše od 0,2l...cca 3200,00-4400,00kn
2.Priprema zemljišta sa amortizacijom strojeva je 500,00kn...
3.Osnovna gnojidba,dvije vreće Osmocota 6mj + vodotopiva gnojiva 10-52-10,14-10-26 za tvrdu vodu,3 vreće 0-0-46+3 vreće kalcij-nitrata...sve zajedno 3500,00kn...
4.Sadnja,postavljanje folije i crijeva za navodnjavanje,veziva i armature okolo paprike...5000,00kn s tim da se neke stvari koriste dvije sezone,a neke traju i po 10 godina...znači u konačnici 2000,00kn...
5.Amortizacija plastenika,folije i mreža za zasjenu 7000,00kn...
6.Zaštita Switch,Pužomor,Ridomil,Affirm,Teppeki...cca 2000,00kn...
7.Grijanje za cjelogodišnji ciklus proizvodnje sa sadnjom sredinom ožujka cca 10 000,00kn...
8.Radnike koristimo samo kod sadnje i čišćenja plastenika,berbu i vezanje odrađujemo sami...cca 5000,00kn...
Sve zajedno izađe cca 33 200,00kn-34 400,00kn sa prinosom od cca 5-6 kg paprike po biljci...5kg je urod roge,dok se 6kg odnosi na baburu...
Sve se rješava kroz maloprodaju i ove godine je cijena babure bila od 5-15kn/kg,dok se roga prodavala od 7-10kn/kg...nekih 10-tak % je bila paprika van klase koja se prodala po 4kn/kg...
Dakle,na 1000m2 plastenika moguće je dobiti urod od 20 000,00kg rog paprike ili 24 000,00kg babure...kalkulacija vrijedi za cjelogodišnji ciklus u monokulturi...

Najnoviji postovi

Na vrh