• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paulownia - drvo buducnosti

  • Temu pokrenuo Beshla
  • Datum prvog posta
B

Beshla

Guest
Paulownia elongata

Kakvo je iskustvo u Hrvatskoj sa ovim brzorastucim drvetom? Ima li plantaza, otkupa drva, izmrzava li ... ?
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Lani sam dobila jednu mladu, tek niklu sadnicu, narasla je do zime na cca pola metra, držala sam je u ostakljenoj verandi gdje je pala temp na -2,-3, dok je vani bilo -20, smrzao joj se vrh, tj. kojih 10 cm "stabla" debelog cca 0,5-1 cm.
Sad na prolijeće sam ju izbacila van i fino se oporavila iako je bio i mraz u petom mjesecu i opet ju je dobrano opalio, dobar dio listova je požutio, ali nije otpao.
Tutnuti ću je uskoro negdje u zemlju...ali ne tam gdje sam planirala jer sumnjam da bu preživila zimu...
Bez obzira kaj pričaju mislim da nije za naše uvjete, bar ne za moje poluplaninske...
 
D

Dudel

Guest
Ja sam malo radio na manjoj plantaži 2002. g. u Izraelu. Treba toplu klimu, bez mraza puno sunca i treba vode. U početku ju treba pincirati kao i rajčicu, da ne radi grm. E sad, gdje ju kod nas prodati pitanje je sad...
 

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
To su Paulownia elongata i P. fortunei.
Ima puno više stranica na Internetu od ove dvije. O razmnožavanju, uređivanju, iskorištavanju.
Je li istina što pišu, netko će reći da nije, netko da jest. Ne moraš odmah sutra posaditi 100000 komada. Možeš deset pa vidjeti što će se dogoditi. Propast sigurno nećeš.
 

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
dali postoji u RH kakva plantaza?
ovoliko brzi rast i takva kalorijska vrijednost,zvuci kao nemoguce...pa bi bilo dobro vidjeti i cuti necije iskustvo i oko lozenja...
ako je toliko tvrdo,nestvara li problema kod peletiranja?
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
činčile...nojevi...egzotično povrće...paulownia...nastavite niz...

ja kažem krokodili!!!...:icon_madu:
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,909
Meni je samo jedno sigurno, da je to vise marketinski trik, svima je jasno da calorije ne idu bas tako lako, dobiti volumen i energetsku kvalitetu ne ide bas, uporedite drva sa kojima imate iskustva, drvo koje brzo raste nema energetsku vrijednost niti tvrdocu. Za nju pisu da se cak i listovi koriste za ishranu stoke, kao da je sd to nesto toliko znacajno, pa mozes i listove od krompira, parike i sl. korisiti za silazu pa ih niko ne korisiti, uglavnom puno price, malo istine, ociti neko treba prodati milione tih sadnica.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
lega, krumpir ne možeš koristiti za silažu...naime, malo je otrovan...ustvari kažu da je JAKO otrovan...:(nod):
 

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
činčile...nojevi...egzotično povrće...paulownia...nastavite niz...

ja kažem krokodili!!!...:icon_madu:

moja je obitelj uzgaja cincile prije nego sam se poceo ozbiljno baviti stocarstvom,i mogu ti reci dok je islo bilo je daleko bolje od stocarstva(imao sam nesto vise od 300kom), obitelj od moje prijateljice je imala nojeve i bilo je unosno(jako dobre suke-mljac), tako da vjerujem i paulownija nije za baciti,samo je pitanje kako bi joj odg nasa klima..a to za calorije,gle da ima i kao vrba bilo bi mi interesantno...jer mi pec za centralno vec 5god nije vidjela nista drugo osim vrbe i grije..

a da ti budem iskren,vaznije je pratiti niz i ono sto se trazi odnosno gdje mozes bolje zivjeti (manje rada vise novaca) nego se neceg drzati kao pijan plota a vidis da to nikud nevodi te samoga sebe lazes...
 

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
175
Ako je istina sve ono što piše o njoj,onda ovo nije drvo nego superdrvo
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
Ima li možda neko uporedne podatke ovog super drva i bagrema (agacije) ?
 

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Ima li možda neko uporedne podatke ovog super drva i bagrema (agacije) ?

Ja sam prošle godine planirao usporediti. Posadio sam jednogodišnje sadnice bagrema.
No iz objektivnih razloga nisam uspio pauloniju. E sad. Bagrem kad sam ga čepovao, izrasli su na nekima po tri izbojka. Jedan je bio jači od ostalih, ali je bio manji od onih gdje je bio samo jedan. Ostale sam odrezao. Tada su bili visoki oko metar i pol. Drugi put kad sam išao gledati idiot i kreten od mog susjeda mi je sve pokosio. No neki su bili visoki preko dva metra. Posadio sam 100 komada na raspored 4x4 m i u sredinu je trebala ići paulonija.

Paulonija nije tvrdo drvo. Ima čvrstoću zbog elastičnosti. Na drugoj temi sam pisao o tome. Nijemci kupuju zemlju po Rumunjskoj i Bugarskoj za sadnju paulonije zbog biomase i za ništa drugo. U Rumunjskoj imaju nekih 8000 ha. Peći na biomasu je apsolutno svejedno koristite li sječku hrasta, jele, vrbe, paulonije, slamu, sijeno... Elektrana ima snagu za koju joj je potrebna energija. Ne vidim razloga zašto to ne bi bila paulonija. nakon treće godine se sječe i ona dalje sama tjera.

Žalosno je što se kod nas drvetom smatra samo hrast, bukva i jela. Znam, ipak su to naše najvrednije i najprofitabilnije vrsta, ali što je s johom, topolom, vrbom, grab, javori od tvrdih listača za biomasu. Na faksu su nas jeba..i s klonovima topola i-214, i-154. Od morfologije, proizvodnje. Jasno da to moramo znati, ali četiri godine topole.

Svaki dan slušam kako se ljudi žale nema drva, šumarija više ne izdaje... ali svi bi bukvu, grab i hrast za 100 kuna metar. To je bajka koja se više neće ponoviti. Kažem ljudima neka sade šume. Pa makar johu. Neće. Sadi bukvu. Neće. Mala digresija od šume, dajem i poklanjam sadnice voćaka, jabuka, višanja, ribizla. Neće. Pa je..i se onda. Nemoj.

Nema razmišljanja unaprijed. Istražuju se topole. Koja brže raste i to već 30 godina. Pa čemu. i svakih pet godina novi klon koji godišnje naraste 30 cm više od onog prethodnog.

Paulonija ima problem prve godine ako ne odrveni, onda se smrzne, ali ionako ga se mora sasjeći i onda će potjerati novi izboji.
Primarno je proizvodnja biomase.

Kanađani imaju dobar sustav. Odnosno njihove šume i fakultet. Imaju rasadnik i probne plohe na 48 ha.
Tamo su sadili isključivo obične vrste drveća - vrbe i topole. Nakon prve godine su radili sječku i mjerili prinose. Red od reda 70 cm. Ne sjećam se koliko je bilo mase, ali recimo za primjer 10 kubika, sljedeće godine je prinos bio trostruki.

Kod nas mislim da nema velikih plantaža. Mislim samo nekoliko parcela entuzijasta.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
Mene je zanimalo recimo koliko se za tri godine dobije bagrema iliti ovoga super drva sa iste površine , i zanima me energetsko poređenje u tom stadijumu drva između ove dvije kulture
Čisto onako iz radoznalosti jer mladice bagrema (mlad bagrem) gori nevjerovatno

Da da , veoma smo se pogospodili po pitanju šume i drveta , kod vas u HR je to malo jače ''stegnuto'' , kod nas ovdje još uvijek ima dosta slobode ali i to će se jednog (skorog) dana morati dovesti u red jer ako se šume nastave crpiti ovim intenzitetom crno nam se piše
Nisam neki pristalica ni ovih super kultura dok se ne ispitaju ali svakako se slažem da se narod treba malo osvijestiti po pitanju održavanja šuma
 

ličan

Novi član
Tu od
14 Lis 2012
Poruka
27
Koristim pauloniju u neke druge svrhe a ne za loženje pa mogu ukratko:daska od paulonije je postojana i ne savija se,mekana je i dobro se obrađuje,od naših stabala najviše liči lipi a takva su joj i kalorijska svojstva,gori ko papir i ne grije ništa.Raste ekstremno brzo posebno gdje je tlo mekano i pjeskovito.Gotovih dasaka ima za kupiti u Bauhausu.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
@mcmarko0204 - pitanje za tebe !
Citao sam tvoj post pa me zanima - moze li se i kako posumiti neobradjena parcela koja raste uz sumu sa Bukvom i na koji nacin ?? Isto me zanima i sadnica Poulownije gdje nabaviti i po kojoj cijeni ?
 

Å¡ole

Član
Tu od
18 Velj 2011
Poruka
78
Ja sam kupio i posadio 30 sadnica paulownie. Priprema zemljišta je bila duboko oranje i duboko sam prošao rotodrljačom tako da kad sam ih posadio na mekano i mogle su kao male bez problema korijen pružati u dubinu jer njezin korijen ide duboko. E sad posađene su u dva reda na razmak od 4 m unutar reda i između redova na 5 metara tako da mogu sa IMT 539 i kosom između . Što se tiče same zemlje u sredini brijega je ilovak i to grdi na njemu su izrasle oko 1.5 m visine a na bijeloj zemlji (mekana zemlja ) oko 2m. Kupio sam sadnice koje su dobivene in vitro sistemom razmnožavanja iz razloga što sam čitao da iz sjemena ne rastutako ubrzano. 5 sadnica mi je uginulo u startu, neznam ni sam radi čega.
Zalijevao sam svaki dan tijekom ljeta navečer po mraku ili ujutro rano oko 5-6 po 2 litre vode pod svaku. Moram priznat da impresivno brzo raste i u jesen obdbaci sve listove i odrveni ostane samo stablo. Sad me čeka rezanje u korijenu na proljeće, znači mora se odrezati taj izdanak koji je izrastao skroz pri dnu i onda ćemo vidjeti kako će rasti . Također planiram kupiti par komada već jednogodišnjih sadnica koje su bile u zemlji i odrezane su pa da vidim kako će one napredovat ( izgledaju kao cijep od vinove loze) . Mislim da sam platio oko 70 kn sa PDV sadnicu kad sam kupovao.

Eto to je moje iskustvo sa njima , budem stavio koju sliku kad budem u prilici.
Ako ima netko kakva pitanja slobodno .
Pozdrav
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Kupit sadike,toliko rada da se posade i još da ih toliko pokrepa da kroz toliko godina dobiš drvo koje i nije za svaku upotrebu nema smisla.Moje mišljenje je da je to bacanje para koje je več na početku osuđeno na bankrot.:icon_e_sad:
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Ja sam mislio posadit nasad ali sam odustao, ulozit dosta novaca pa ti uz ovakve klimatske nepogode sve izmrzne. Jako je osjetljiva na mraz.
Takodjer morate pazit da kupite sterilne da se nebi islo u buksu ko nece moc platit.
 
Na vrh