• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pečenje rakije

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Pa kolega mi je rekao ovako.. 10 litara vode stavim u kotao. Napunim komom I onda još stavim vode dok se kom ne zasiti vodom i podigne od dna. I neće zagoriti

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Ali voda brlju ne daje dok u međuvremenu ispunjava prostor u kotlu što znači više kotlova za manje lijeka. Pošto veliš da to bude za obloge ja bi (kak sam nekad i kod sebe) stavil slame na dno kaj Lee predlaže.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Ako je vjerovati onom profesoru nikicevicu. Voda bolje izvuče alkohol i aromu.

Znači bolje je kom razvodniti kod pečenja.

A ići će dvostruka destilacija.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Čića stalno prića o to Nikičeviću ali vodu nije metal još ni jednom do sad.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Pa kad samo šljivu pokazuje na videima. I ima mjesalicu na kotlu. Za šljivu ne treba ni mjesalica ni voda.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Ali je kod guste komine ravnomjernije zagrijavanje i ekstrakcija alkohola

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
586
Dodavanje vode je nepotrebno zagrijavanje iste!
Potpuno pogrešno, jer iz aspekta frakcione destilacije, da nemaš vode, kako bi odvojio alkohol...

Pa istovremeno kad curi rakija, ta rakija je smjesa između ostalog i vode.....
Pa kad razrjeđuješ nakon prepecanja isto se rakija razrjeđuje vodom...
Rakija i voda su kao prst i nokat....
Nafta i voda isto tako....

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Potpuno pogrešno, jer iz aspekta frakcione destilacije, da nemaš vode, kako bi odvojio alkohol...
,........
A što nema vode u komini?
Metilni isparava na oko 65°C
Etilni isparava na oko 79°C
A voda?

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
340
Kom od grožda uglavnom ne zagori,ali vode je dobro dodati. Dok kod pečenja od jabuke i kruške obavezno voda i opet zagori. Zato sam napravio stožasti podložak u kotlu umjesto slame.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Ovisi o tlaku, niži tlak niže vrelište
Prelazim na Velebit! :hahah:
Zapravo jedan kotao na 100m nadmorske, a jedan na Velebitu, čim više pa da vidim razliku, jer ne mogu dočekati ciklonu-anticiklonu.

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Voda nema šta trežiti u komu za destilaciju, izuzev ako postoji mogućnost zagorjevanja istog, samo u nužnom slučaju. Voda razblažuje aromatcke komponete. To što Nikičević priča nema veze sa vezom, zna on ponekad tako neku nebulozu odvaliti. A vrlo dobro i on sam zna da voda nema šta tražiti u komu za destilaciju.
Zabluda da se u krušku i jabuku sipa voda i da je obavezno. To znači da kom nije dobro pripljemljen. Obično krupno mljeven, ne korišteni enzimi i kvasci i sl. Kad se sve odradi kako treba bude za nijansu gušći od šljive.

Metil alkohol isparava na 69 stepeni samo kad bi bio sam u kotlu (čist) bez ostalih komponeti, vode, etanola i dr. Ima tu nešto što se zove međumolekulske veze i za koje je potrebno više energije da se pokidaju. On isparava na kraju destilacije i nalazi se u patoci.
Obavezno dvostruka destilacija ako se želi vrhunski kvalitet, a u drugoj destilaciji odvajenje prvenca, zatim hvatanje srce rakije i na kraju opet patoka.

Ako neko želi da se upusti u detaljnu priču oko pečenja rakije vrhunskog kvaliteta nek posjeti sajt Sve o Vinu Forum - početna, tu ima sve u najsitije detalje objašnjeno svaki milimetar destilacije, priprma koma, odležavanje, razblaživanje i dr...

Evo i samo jedan tekst o isparavanju metil alkohola i koliko je to kompleksna priča Viši alkoholi i metanol u destilaciji .

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Kako bi bez vode npr ispekao ovo kominu od otoka crnog vina ?

Jedino da se dio vina još ostavio da ju "razvodni"...

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Ono što je valjalo otišlo je sa vinom. Tu nema vrhunske rakije, ostalo samo nešto etanola pa tako nije ni bitno da li ćeš dodati i kolko vode kad je u pitanju aromatcki profil.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
A vidiš. Mnogi tvrde da je komovica bolja od lozovace.

Kod mene nitko ne stavlja ni kvasce ni enzime ni anaerobnu fermentaciju pa je kolega odnjeo zlato u vinkovcima i semeljcima.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Da, mislim da lokalna tradicija i navika je rezultat ovih nekoliko zadnjih postova....daleko od toga da znanost ne govori svoje npr na koliko stupnjeva pojedini alkohol pocinje isparavati ali evo jednostavno pitanje koje dokazuje moju tezu: od koliko gradi je za Vas prava rakija (ponavljam se ali najlakse dokazuje razmisljanje)...
Kod nas se u jabuku obvezno dodaje voda i ne koriste se niti kvasci niti enzimi (mada ne tvrdim da je to uopce dobro a kamo li najbolje).

Najnoviji postovi

Na vrh