• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pekmez od smokvi

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E, ovako - kupila sam ja danas te smokve na placu, šest kila, prave lijepe domaće, dvadeset kuna kila, i sada bih ja od njih htjela napraviti pekmez.
No, kako to nisam nikada radila, od smokvi, pojma nemam šta i kako, šta staviti unutra, i na koji način raditi, pa ako ima koji dobar recept, bila bih zahvalna da me se uputi u tajnu izvrsnog pekmeza od smokvi.

Inače, recept bi trebao zapčeti:

- 5 kila smokvi
-..............
-..............
-..............

itd.........

jer sam kilu maločas pojela, a ako se netko uskoro ne javi sa receptom, ima indicija da bi mogao morati započeti sa:

4 kile smokvi.............,

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Eto, da si napisao recept, bil o bi sto posto od 5 kila.
Ovako, kolko poznajem sebe, ništa ne garantiram.:icon_e_wink:

No, pa kaj je, nitko nema neki dobar recept?
Smokve su trifrtalj kuhane, fali završni štih - ja čekam uputstva da sutra popodne završim.

Bude tko?
Itko?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Pa znaš šta, ako ga napravim na pamet i ne ispadne dobro, možda te i dopadne koja teglica.

Ako dobim dobar recept, sutra kupujem još šest kila smokvi.

Posljednje uređivanje:

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Ala šta si naprišna,evo tek sam sada vidi temu;

evo ti pravi izvorni dalmatinski ricet!
1kg smokava (šta zrelije to bolje)
0,5kg šečera
1 kesica vanilj-šečera
pola limuna izrezanog na fete
5 grama limuntusa

smokve samelji u mašini za meso sve skupa stavi u teču i kuhaj dok se ne stisne (ko ajvar) i stavi u vruće tegle i pusti da se polako hladi

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E, hvala.
A znaš kaj, ja ti ovo radim prvi puta - a znaš kako je to prvi puta - čisti sam bedak i ne znam ništ.

No, sada tu postoji jedan problem - ja sve pekmeze radim bez trunke šečera.
Pa bih i ovaj tako.
Bude to onda dobro ispalo?
A jedan moj znanac je spominjao i rum - e, sada, ne bih se mogla zakleti jel je rum završio u pekmezu ili ga je usput popio, ali bila je neka riječ o rumu.

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
E sad,ovo ti je prava riceta stara 100g jer je od moje none,a ti radi šta očeš ali onda ne pitaj ricete od ljudi nego odma radi kako si zamislila!!!

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E ovako - ja ću napraiti jedan gemišt - malo od savjeta, malo od sebe, pa kako ispadne.
za sada na stolu čeka limun, rum i vanilin šečer, i čim maknem prste sa tastature, kreće akcija.
Jedino sam u dilemi, dogodio mi se mali lapsus pa sam u dućanu umjesto ruma uzela neki od malina - piše gore malinovac - bilo jedno do drugoga, pa sam onda u drugom uzela i rum, i sad - kaj - da malinovac popijem? - to mogu, ali bude to onda povuklo za sobom određene posljedice, rekla bih podosta teške, jer mi budu od deci njega otežale i ruke i noge i guza, a mozak bude olakšao tak da bude u oblacima bar uru vremena, ili da ga turim u pekmez - pol u smokve pol u šljive, pa da ne bacim dvanaest kuna uludo. (ebga, štedljiva sam po prirodi).

Hmmmm.....hamletovska dilema je pitanju.
U pekmezu ga utopiti ili ga jednostavno popiti?:icon_scratch:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Gotovo!!!!!
2801753556.gif

Aroma -
978842418.gif

Bilo je to ovako - od pet kila smokvi dobila sam pet trglica od tristo sedamdeset grama pekmeza
Na tih pet kila sam ulila pola male bočice ruma, sok jednog limuna i dva vanilin šečera.
šečer obični nisam stavljala, nikada nikamo ga ne stavljam, i ispalo je mmmmmmm.........

@gabro, hvala na trudu, dio tvojih sastojaka je unutra, a i hvala znancu čiji sam pekmez jela i koji me i naveo da ga probam sama napraviti.

Sada slijedi pokmez od šljiva, ali tu sam tata - mata. Majstorica da mi nema ravne.
Čim se smokvin spasterizira i ohladi, u pečnicu idu šljive.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
E ovako - ja ću napraiti jedan gemišt - malo od savjeta, malo od sebe, pa kako ispadne.
za sada na stolu čeka limun, rum i vanilin šečer, i čim maknem prste sa tastature, kreće akcija.
Jedino sam u dilemi, dogodio mi se mali lapsus pa sam u dućanu umjesto ruma uzela neki od malina - piše gore malinovac - bilo jedno do drugoga, pa sam onda u drugom uzela i rum, i sad - kaj - da malinovac popijem? - to mogu, ali bude to onda povuklo za sobom određene posljedice, rekla bih podosta teške, jer mi budu od deci njega otežale i ruke i noge i guza, a mozak bude olakšao tak da bude u oblacima bar uru vremena, ili da ga turim u pekmez - pol u smokve pol u šljive, pa da ne bacim dvanaest kuna uludo. (ebga, štedljiva sam po prirodi).

Hmmmm.....hamletovska dilema je pitanju.
U pekmezu ga utopiti ili ga jednostavno popiti?:icon_scratch:

Teška dilema.
Od onolikih smokvi se buš usrala, od alkohola napila, a od pekmeza udebljala...

Peci ti ajvar, a pekmez podijeli prijateljima kad si ga već napravila .
Svečano obečajem da ga bum hvalil na sva usta :(nod):

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E sad,ovo ti je prava riceta stara 100g jer je od moje none,a ti radi šta očeš ali onda ne pitaj ricete od ljudi nego odma radi kako si zamislila!!!

@gabro, ajd me još malo grdi, meni ti je takav gušt čitati ovo tvoje bračko narječje.:icon_razz:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Teška dilema.
Od onolikih smokvi se buš usrala, od alkohola napila, a od pekmeza udebljala...

Peci ti ajvar, a pekmez podijeli prijateljima kad si ga već napravila .
Svečano obečajem da ga bum hvalil na sva usta :(nod):

A niman ti ja prijatelja, svi me napustili........
I bolje im, morali bi izist moga pekmeza, pa bi se usrali. Pardon - udebljali.
kava.gif

Ajd me se usudi nalupati kaj nisam postove spojila - odmah bum pojela ono..:icon_fU:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Imam dojavu da je "ono" več pojaćano na 22 :icon_fU:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Nebum dalje (mada materijala za razvlačenje ima) jer bu još jedan prijatelj manje, a to znaći teglica pekmeza više, a to znaći još tura više .....

A kaj je s šljivama, jel uspjelo ili prigorjelo ko lani?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Evo ga u pečnici i na kuhačoj - isto ko sa smokvama - malo danas, malo sutra.

Dok dođem sa placa bude završni štih - pa u teglice koje moram kupiti usput - nebum više u velike stavljala, samo u male.

Jesam bedasta - jučer uzela trinaest kila šljiva i danas pet - sve sam napravila, sutra još uru vremena za pečenje - ovaj u pečnici je skoro gotov, evo, ni se zagorel a kupala sam se pola ure maločas, hehe......

Taj možeš dobiti na probu, ali samo pod uvjetom ako budeš skomentiral da je fini.
Pa kaj, volim da me se pohvali, i kaj onda?:icon_wink:

Ajvar, paprike, krastavce i paradajze budem dok me opet euforija vlovi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Obečajem, budem. Ko i za onu ogradu kaj si sama napravila :(angel):

U male, u male flašice i s njima na gornju policu.
[YT]https://m.youtube.com/watch?v=Jn50Zb0J5ZI[/YT]

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja sam napravila vješalicu a ne ogradu.
Zmotanec.
Sad bih ti je odmah poslikala i tu metnila da imam vremena, ali mi budu na placu parking uzorpirali ak se budem igrala - moram ići.
Nemam niti vremena potražiti smajlič koji plazi jezik - ajd si ga sam nađi i pogledaj.:icon_butt: :icon_razz::icon_razz::icon_razz:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kuha se druga tura pekmeza od smokvi.
hehe.....
Sada to radi iskusna žena, ne početnica ko onda.

Usput se kuha i prva tura od kruški.

Najnoviji postovi

Na vrh