Za peršun na otvorenom je sada već kasno za ovogodišnju berbu.Može se posijati i lijepo će niknuti,međutim neće imati vremena razviti dobar korijen.Takav nerazvijen može prezimjeti,ali će rano krenuti u cvijet i treba ga brzo kada počne porast riješavati.Uz rizik izmrzavanja i precvjetavanja financijski učinak može biti veoma dobar obzirom da ranoproljetna sjetva ne može nikada ući tako brzo u berbu kao jesenska ili ljetna - u sedmom mjesecu,koja ostane neubrana tokom godine.
Možeš pitati ako ti još šta treba.
Sorte kojhe su dobre-ovisi šta želiš.
kratki list -iako je dužina lista relativni pojam-list se,kada preraste ili oboli kosi i čeka se da naraste drugi za berbu-i krupni korijen (takav ne možeš prodati onoma koji rade grincajge,ali možeš onima koji prodaju komadno ili na kilu) je Fakir.
Egale (Iglu) ima tanki dugi korijen- grincajg tip ali mu list zna otići uvis.
Arat-to je bio hit u vrijeme dok sam ga ja sijala,krasan list na srednje dugim stapkama,korijen dug i tanak. i bijeli.
berlinca i onaj drugi,tanki,ne mogu se sjetiti kak se zove,što se u sjemenarama po selima i gradu može nabaviti izbjegavaj jer korijen nije ujednaćen,gladak i bijeli nakon pranja-brzo požuti.I list je osjetljiviji na bolesti.jedino ako nemaš izbirljive kupce.
Sjeme uzimaj samo kolko trebaš za jednu godinu jer veoma brzo gubi klijavost.Najviše dbvije godine izdrži.ne uzimaj ništa ispod devedeset posto klijavosti u sjemenskim kućama i osamdeset pet posto u sjemenarama po dučanima.to je laborarorijska klijavost koja u vanjskim uvjetima drastično pada pa ćeš imati poprilično reducirani sklop,a to opet,osim prinosa povlači i druge problema.
Tu na temi naprijed imaš dosta toga napisanoga,prolistaj i pročitaj.Sve što ne nađeš pitaj,budem ti rekla,nije niki problem,peršun sam sijala desetak godina.
Obavezna je duboka obrada tla i sjetva na slogove-redovi za krumpir-jer će se inače korijen račvati ili deformirati.