• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pitanja vezana za OPG

komer

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
2,502
Nikako..zato se spominje oporezivanje u ovisnosti o veličini OPG-a.
 

matrix005

Novi član
Tu od
1 Pro 2019
Poruka
8
Poštovanje,

Zanima me s financijske strane. Koliko trenutno bi trebao izdvajati za doprinose u OPG-u jer tražim po netu, al vidim da se to mjenja svako malo tko to može uopće pratiti, svake godine se nešto mjenja. Znači koliko bi ja izdvajao za doprinose trenutno ako bi mi to bilo jedino i glavno zanimanje. Prihod nebi prelazio onih 80 500 kuna. Poticaji me nezanimaju, znači zanima me samo proizvodnja poljoprivrednih proizvoda i naravno prodaja. Znači ispunim one papire u agenciji, prijavim se na mirovinsko i zdravstveno i oni mi pošalju uplatnice na kućnu adresu ili? I to bi bilo to od mojih obveza prema državi? Vidim da se spominje sad tu gore i neki porez ovisno o ekonomskoj veličini gospodarstva? Zna li netko više možda o tom, hoće biti šta od toga ili ne? Koliko shvaćam, ja bi trebao plačati mirovinsko (1. i 2. stup), zdravstveno i to bi me izišlo oko 600 kuna mjesečno? Treba na kraju godine još nešto platiti ili je to to od mojih obveza (ako se neprjeđe onaj prag prihoda od 80500 kuna)?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

komer

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
2,502
Kolega nigdje ne radi,opg mu je jedina djelatnost.
Plaća oko 600kn mjesečno.
Za konkretan primjer odite u poreznu,ne grizu i kažu vam sve što vas zanima..da nebi bilo rekla kazala.
 

matrix005

Novi član
Tu od
1 Pro 2019
Poruka
8
Zbog čega na poreznu, ako nebi bio u sustavu PDV-a jer smatram da mi prihod sigurno nebi u početku prelazio godišnje onu granicu od 80 500 kn? S poreznom koliko shvaćam nemam ništa onda, prijavljujem se samo na mirovinsko i zdravstveno zar ne i uplaćujem doprinose? Čitam negdje da se plaća i komorski doprinos svaka 3. mjeseca, kao kod obrta? Znači mene zanima konkretno, ako netko zna šta bi ja trebao plačati po trenutnom zakonu? Mirovinsko 1. i 2. stup, zdravstveno, ozljede na radu (u kojem postotku i na koju osnovicu)?
Postoji li neki porez koji treba platiti na kraju godine na zaradu (ma kolika ona bila) ili do tog iznosa nema nikakvog poreza?
Nadam se da nisam dosadan :)
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

DARIJUS

Dobro znana faca
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
3,698
Porezna u ime mirovinskog i zdravstvenog i svih ostalih obračunava doprinose i šalje uplatnice, tak da je ipak najjednostavnije k njima proći i pitati konkretno kakvi su sad uvjeti.
 

matrix005

Novi član
Tu od
1 Pro 2019
Poruka
8
Porezna u ime mirovinskog i zdravstvenog i svih ostalih obračunava doprinose i šalje uplatnice, tak da je ipak najjednostavnije k njima proći i pitati konkretno kakvi su sad uvjeti.
Ok, hvala svima na odgovorima. Neznam kako to ide, pa pitam. Ok ići ću pitati u poreznu, al nakon što upišem OPG u agenciji, onda se prijavljujem na mirovinsko i zdravstveno, a onda mi porezna šalje automatizmom uplatnice za mirovinsko, zdravstveno i što već još ide uz to ozljede na radu i sl.? Sad je jasnije, ako tako stoje stvari
 

komer

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
2,502
Sa rješenjem o otvorenom opgu u poreznu..oni će te usmjeriti;)
Mene su htjeli odmah u pdv strpati a želio sam u paušal,i u paušalu sam nakraju.
Barem ovi kod nas idu onak kak je njima jednostavnije..a ne tebi..
 

matrix005

Novi član
Tu od
1 Pro 2019
Poruka
8
Ok, da i to me zanima. Znači kad otvorim OPG idem u poreznu ili moram na mirovinsko i zdravstveno, pa oni šalju podatke automatski poreznoj? Pa ja za početak nebi bio ni u paušalu nit u PDV-u, kako te onda oni mogu strpati u PDV ili paušal, ako neznaju koliko ćeš prihoda imati, a neznam ni ja sam? Znam da ima veze s PDV-om ako registriraš OPG za recimo usluge u turizmu automatski spadaš pod PDV, znači striktno mora biti registriran samo OPG za proizvodnju da bi se izbjegao taj ulazak u paušal ili PDV? Shvaćam da kad pređeš granicu prihoda u godini od 80500 upadaš u paušal poslije i s većim prihodima u PDV, al sad u startu kad neznam koliki će mi biti prihod, pa neće me oni odmah utrpati kako njima odgovara?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

komer

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
2,502
Moraš dobiti rješenje o otvaranju opga.
Ako ne radiš,opg se gleda kao i obrt.
Novi opgovci su obveznici poreza na dohodak,ukoliko nisu zaposleni.
Prva stanica je porezna nakon otvaranja opga.
Sad ako si na zavodu za zapošljavanje,trebaš i tamo..jer otvaranjem opga nisi više nezaposlen.
Pripremi se jedan dan da ćeš biti na nekim mjestima i 2 puta..odi ovima,odi onima..pa se vrati nama s tim i tim..ja ti neznam sve korake,ali kažem prvo u agenciju,onda porezna,dalje će te usmjeriti..
U prijavi poreza na dohodak pišeš očekivani prihod prema kojemu dobiješ koliko čega plaćaš..ako napišeš manje,razliku ćeš platiti nagodinu kad budeš prijavljivao dohodak ako bude više od napisanoga..
 

matrix005

Novi član
Tu od
1 Pro 2019
Poruka
8
Čekaj sad, znači iako mi prihod sigurno neće prelaziti granicu od onih 80 500 kn, recimo da mi prihod bude 20 000 kn u prvoj godini obveznik sam uz doprinose i plačati porez na dohodak (paušal). Koliko čitam po netu do 80 500 prihoda nisi obveznik ni poreza na dohodak nit PDV-a? Znači automatski si obveznik poreza na dohodak čim otvoriš OPG? Pričam o OPG-u za proizvodnju, nikakav turizam ili usluge u sklopu OPG-a. Znači klasični OPG. To se plaća tromjesečno jeli? Koliko mogu očekivati iznos tog paušala tromjesečno (to ima veze s prihodima u toj godini ili je univerzalan bez obzira prihod bio 20 ili 80 000) ? Sad me ovo zbunilo jer svugdje na netu čitam da do te granice prihoda nisi obveznik ni PDV-a ni poreza na dohodak? Tko to može pratiti taj zakon se mjenja svakih par mjeseci. Hvala na pomoći Komer
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

vargas

Član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
466
Matrix, moj savjet ti je da prije samog otvaranja OPGa odeš u poreznu i izvidiš situaciju koja te očekuje iza otvaranja OPGa. Kad jednom otvoriš OPG, već si njihov, ovako ili onako i tu povratka nema, barem ne odmah.
 

AntonioJD

Dobro znana faca
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
1,815
Nije ni meni to baš jasno jer isto planiram otvoriti OPG, kako sam odmah obveznik poreza na dohodak? Jel nejde on samo u pdvu?
Isto čitam po netu ko i matrix005 i piše da odmah po otvaranju opg-a treba na poreznu i prijaviti, a prijaviti što? Logično mi je na kraju godine ili tako nešto... Uglavnom zanima me isto, ja bih bio do 300000, paušalac.
 

matrix005

Novi član
Tu od
1 Pro 2019
Poruka
8
Ne, mješaš PDV i porez na dohodak. Porez na dohodak je kao vrsta paušalnog oporezivanja, na tromjesečnoj bazi dobiješ uplatnice na neki iznos (za ove s prihodima od 80-300 tis) ako ja dobro to shvaćam? Samo meni sad nije jasno ako se OPG bavi samo proizvodnjom i ima recimo manje prihode od te granice od 80 500 kn kako podilazi pod porez na dohodak odmah u startu. Takav OPG nemora imati ni knjigovođu, samo evidenciju prometa/prodaje proizvoda. Valjda mora proći godina dana, pa kad se vidi koliki su prihodi se određuje gdje spadaš, jesi bez poreza, dohodaš ili PDV? Ili je Komar u pravu pa po novom tko otvara OPG je odmah paušalno oporezovan bez obzira na prihod, jer je tako u nekim drugim djelatnostima? Ako otvaraš OPG koji uz proizvodnju nudi i usluge recimo malčiranja automatski si oporezovan bez obzira na prihode, ako ja to dobro shvaćam, al ako se radi o proizvodnji poljoprivrednih proizvoda i prodaji na placu/kućnom pragu i imaš male prihode nebi trebao biti oporezovan, samo plačaš sebi doprinose za mirovinsko i zdravstveno ako ti je to jedina djelatnost? Kako uopće itko od nas može znati kolike će imati prihode? To se valjda vidi nakon godinu dana rada, pa se može vidjeti gdje da te svrstaju po pitanju oporezivanja? Stvarno mi drugo nešto nema smisla... Hvala svima na pomoći
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

komer

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
2,502
Otvaranje opga je isto kao i obrta..moraš biti porezni obveznik.ako si nezaposlen tj zaposlen si u svom opgu.
Prije je bilo do 80500kn tko je otvorio opg do 2010.godine..ali toga više nema..najbolje u poreznu izvidit..ne grizu i susretljivi su ako imate sreće;)
 

matrix005

Novi član
Tu od
1 Pro 2019
Poruka
8
Mislim da nije isto ni približno. Bar što se plaćanja doprinosa tiče davanja su puno manja u OPG-u nego u obrtu, obrt automatski vuče i obvezu vođenja knjiga dok tog kod ovih OPG-a s malim prihodima nemaš. Sad dal odmah automatski otvaranjem OPG-a spadaš u porez na dohodak (bez obzira na prihod) to nisam više siguran, a mislim da nisu ni oni na poreznoj. Sve mi se čini da se tu više nezna tko pije tko plača...
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh