Ne, mješaš PDV i porez na dohodak. Porez na dohodak je kao vrsta paušalnog oporezivanja, na tromjesečnoj bazi dobiješ uplatnice na neki iznos (za ove s prihodima od 80-300 tis) ako ja dobro to shvaćam? Samo meni sad nije jasno ako se OPG bavi samo proizvodnjom i ima recimo manje prihode od te granice od 80 500 kn kako podilazi pod porez na dohodak odmah u startu. Takav OPG nemora imati ni knjigovođu, samo evidenciju prometa/prodaje proizvoda. Valjda mora proći godina dana, pa kad se vidi koliki su prihodi se određuje gdje spadaš, jesi bez poreza, dohodaš ili PDV? Ili je Komar u pravu pa po novom tko otvara OPG je odmah paušalno oporezovan bez obzira na prihod, jer je tako u nekim drugim djelatnostima? Ako otvaraš OPG koji uz proizvodnju nudi i usluge recimo malčiranja automatski si oporezovan bez obzira na prihode, ako ja to dobro shvaćam, al ako se radi o proizvodnji poljoprivrednih proizvoda i prodaji na placu/kućnom pragu i imaš male prihode nebi trebao biti oporezovan, samo plačaš sebi doprinose za mirovinsko i zdravstveno ako ti je to jedina djelatnost? Kako uopće itko od nas može znati kolike će imati prihode? To se valjda vidi nakon godinu dana rada, pa se može vidjeti gdje da te svrstaju po pitanju oporezivanja? Stvarno mi drugo nešto nema smisla... Hvala svima na pomoći