• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pitanja vezana za OPG

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Ja bi se mozda ipak prije odlaska u poreznu posavjetoval sa knjigovođom pa onda pripremljen otisao u obilazak,,,
Imam otvoren opg i obrt te mi se prihodi zbrajaju, u pausalnom sam nacinu oporezivanja te kao jednostavno knjigovodstvo sam sam svoj knjigovođa,,,
Placam mjesecno doprinos za mirovinsko osiguranje 506,88, Doprinos za mo. na temelju individualne 168,96,,, Doprinos za zdravstveno osiguranje 557,57,,,, tromjesecno placam Porez na dohodak i prirez 382,00 te Komorni doprinos 228,00 kn
Prihodi mi ne prelaze 85.500,00 kn pa placam porez 1530,00 kn kada bi presao ta iznos dohodka bilo bi samo 100 i kusur kn tromjesecno vise,,,
Neznam cemu toika bojazan od tog poreza, izbjegavali Vi njega na ovaj ili onaj nacin drzava ce svakako naci nacina da ga naplati,,,
Svi bi sad minimalno placali ili ako je moguce ne placali mirovinsko ali kad se dođe u godine kad vise nemozes prihodovati onda jebo drzavu jer nema penzije ili je mizerna,,,
Onoliko koliko cete usparati na doprinosima toliko cete platiti knjigovođu pa sad Vi vidite,,,
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,842
Knjigovođa mu netreba ako nije u pdvu.
Valjda nije toliko teško voditi evidenciju prodanih proizvoda i podnesti godišnji dohodak.to su 2 papira a4 formata.
A i 400 tinjak kn mjesečno ga vjetovatno ne svrbi.
Ali svakako može imati i knjigovođu.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
A od 500-tinjak kn doprinosa za mirovinsko baš i možeš očekivati neku penziju...
 

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Samo kad bi oni meni isplatili toliko koliko uplatim u oba stupa, ne bi se ja zalio ni na visinu ma kakva bila,,,
c065.gif
 

matrix005

Novi član
Tu od
1 Pro 2019
Poruka
18
A od 500-tinjak kn doprinosa za mirovinsko baš i možeš očekivati neku penziju...
Ma jasno mi je sve, samo želim početi odnekud (nitko nekaže da ću ostati na ovome vječno niti u ovom poslu), relativno sam mlad još tako da nerazmišljam još o penziji. I ja bi najradije da mi drugi plaća doprinose i sve što ide uz to, bilo bi mi jednostavnije, al kad neide šta da radiš? Život prolazi, nema od čekanja ništa. Vrijeme je jedini resurs koji je nepovratan, ovo drugo još sve se stigne ispraviti, pa tako i u dogledno vrijeme se može povećati uplata za doprinose, ako prihodi to dopuste.
 
Posljednje uređivanje:

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Jel netko upoznat sa ekonomskom veličinom i sta to poteze?
Naime ispod 80500 mi koji smo bilo sada se trazi da ekonomska veličina veća od 3 tisuce eura ulazi u porezni sustav.
Ima li iskustava ili ce tek biti.
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,422
Otvorio sam opg nakon 2010, ne prelazim 80500kn i ne placam nikakav porez. 600tinjak kn doprinosa mjesecno i to je to
 

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Bilo i meni tako ali kazu da je to prošlost i od Nove godine stizu nova rješenja pa cemo pre zahtjeva svi igrati po novim pravilima.
Paušal je minimum koji mozemo zaraditi, eto ja znam toliko.
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,332
Bio sam u agenciji i preispitivao za otvaranje OPG-a. Na očevom sam opg-u i moram se odjavit, prelazim na drugu adresu, no kažu da se još i od 1.7. prošle godine radi usklađivanje strojeva, zemlje i ostalo.

Šta to znači?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
Prema riječima osobe iz Agencije...žele se riješiti svih koji muljaju, no i to da je novi sustav naklonjen(iji) velikima.
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,332
Ne kužim baš kako to funkcionira, ali vidit ću idući tjedan. Otac mi daje svoju privatnu zemlju u zakup, imam dva traktora na sebi i ne kužim sad šta tu treba usklađivat, a oni traže prometne svih vozila, račune strojeva...
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,737
Red je početi razvoziti strojeve kod susjeda i kod rodbine koji nemaju OPG 😂. Ostaviti stari plug, stare razj.... tanjuraće, naći neku sijačicu 2 reda, malog zeku 25-taka na 15 ha oranice i nek popisuju 🤣.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
Ne traže račune, strojevi ne moraju biti registrirani.
Ako su registrirani, onda treba priložiti prometne dozvole, kopije vozačkih dozvola članova OPG-a...?
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,332
Da, ali rekla je gospođa da mogu i računi poljoprivrednih strojeva kupljenih u skorije vrijeme i prometne od svih registriranih logično. Pitam tu reko možda se netko susreo čisto da shvatim zašto to, ali vidjet ću idući tjedan.
 

Nai

Aktivni član
Tu od
11 Pro 2019
Poruka
172
1. Ja sam radio prebacaj sa oca na mene OPG- nikakvih problema.
2. Jedna obitelj- milju OPGova zbog fondova- moze, al mislim da treba druga adresa stanovanja? moras da provjeris.Znam primjere gde je muz, zena i cerka- prolazili na natjecajima- 3 opga imali. Znam primer gde su najbogatiji (finansijski, navise zemlje imaju itd) otvarali opg na zene, decu, snaje itd. i prolazili. - jadno i zalosno.
3. Uskladjivanje/poravnanje- kako vec zovu- spisak strojeva, marka, model, godina- mada sam negde pisao marku i lupao godinu posto nismo znali tacnu- predao u agenciju i sve OK. I ima masa stvari da se pise- to sam odneo knjigovodji pa je ona ispunila.


EDIT: Ja nisam nista uz to im donasao (racuni, registracije itd). Samo papire sto sam dobio od njih, ispunio i vratio- kazu da je OK. Mada masinerija je sva na ocu, valda im je trebao samo spisak strojeva, a i knjigovodja je izbacila nesto masinerije iz spiska- kaze da je bolje.
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,332
Ja idem na drugu adresu, tako da OPG jedan sa drugim nema nikakve veze, nema prebačaja, nema povezanosti sa adresom, ništa. Fondovi mi nisu bitni jer u principu nemam šta ni kupit posebno, od strojeva imamo sve.
 

Nai

Aktivni član
Tu od
11 Pro 2019
Poruka
172
Pretpostavljam da su to krunjac (za zrno) i krunjac za krunjenje iz cardaka (veliki), mala freza- nije se izjasnila, samo je rekla da je nepotrebne i sitne izbacila i da je to dobro po mene. Posto je knjigovodja skrta na recima.
 
  • Like
Reactions: ZJ

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,968
Vjerojatno se hoće rješit ovih šta nerade a beru poticaj a drugi rade ja tako kosim a on bere poticaj ima toga brdo.
Vjerojatno se hoće tih rješit.
Malo je glupo nemaš stoku nemaš strojeve.
Sijeno ne prodaš a dobio poticaj
 

Najnoviji postovi

Na vrh