Ispravak..ulaskom u RPO, ako si osiguran po drugoj osnovi nisi obveznik plačanja mirovinskog i zdratsvenog..npr. penzioner.Pdv je 300 tisuća.
A 80500 je RPO i to su različite stvari...
Jer ulaskom u RPO postaješ obveznik plaćanja zdravstvenog i mirovinskog...
Ako si u RPO knjigovođa ti netreba jer vodiš samo evidenciju prodanih proizvoda i godišnje podnosiš PO-SD obrazac u kojem upisuješ koliko si imao prihoda tromjesečno...
Ako si u RPO znači da porez plačaš paušalno odnosno tromjesečno? Ako imaš prihode do 80 500 godišnje onda nema plačanja poreza nikakvog, samo mirovinsko i zdravstveno? Al mene zanima ako tek otvaram OPG kako ću ja znati uopće koliki će mi biti prihodi u prvoj godini ili to na kraju godine tek po prihodima određuju u kojem sam poreznom razredu?Ispravak..ulaskom u RPO, ako si osiguran po drugoj osnovi nisi obveznik plačanja mirovinskog i zdratsvenog..npr. penzioner.
Pdv je 300 tisuća.
A 80500 je RPO i to su različite stvari...
Jer ulaskom u RPO postaješ obveznik plaćanja zdravstvenog i mirovinskog...
Ako si u RPO knjigovođa ti netreba jer vodiš samo evidenciju prodanih proizvoda i godišnje podnosiš PO-SD obrazac u kojem upisuješ koliko si imao prihoda tromjesečno...
Ne znam što reći na ovo. Brat mi ima OPG po starim uvjetima, cca 120k kn stavi godišnje na svoj žiro i još 80k na majčin koja je član njegovog OPG-a. Niti plaća doprinose niti je ikada ikakav paušalni porez platio. Prije pola godine mu je bila inspektorica (fanatik u svom poslu) dva dana su skupa sve živo češljali i sve ok.
Baš teško da se mogu točni odgovori izvući na ta pitanja, koga god da se pitalo, poreznu, savjetodavnu, kolege...
Zbog svega toga ja cirkus izvodim sa računima, sve da ne pređem 80k na svom. Umoran sam od toga iskreno.
Pitao sam poznanicu u poreznoj koliko bi trebao platiti poreza ako bi imao do 300k kn na svom računu, bi li mi se povećavali doprinosi, smanjio dječji... nula bodova, sve nejasno. Ono što vrijedi za jednoga izgleda da ne vrijedi za drugoga...
Danas sam dobio odgovor od Agencije,te su mi poslali i sve dokumente koje treba popuniti..s napomenom..za zemljište ako nemaš promjena, netreba upisivati, kulture i čestice..samo upisati "nema promjena"