Ako od države želiš nešto uzezti, onda državi moraš i nešto dati.
Tako to ide, država ne može davati ako joj nitko ništa ne da - nema od čega.
Ajmo malo analize, onako, subjektivno - objektivne:
Hr proizvodi godišnje 40 000 tona mandarina.
Od kako je eu uvela sankcije Rusiji, izvoz u Rusiju koja je gutala , ak me sjećanje služi dobro, 20 tisuća tona na tržištiu se javlja višak .
Ta je mandarina te godine ostala neprodana preko otkupnih firmi i rodila se kampanja prodaje dostavom na kućni prag - sjećamo se svi toga, jesam li u pravu?
Šleperi su se tovarili i organizirano u sve krajeve Hr razvozili.
Godina je prošla, praksa je ostala - jesenas i prijašnjh jeseni si u svakome gradu, iole gradiću, selima, sajmovima, ispred robnih lanaca, na uglovima....mogao vidjeti individualne prodavače mandarina - lokalne vlasti su čak odobrvale tržne lokacije van gradskih tržnica, općinske po punktovima.
Praksa se proširila već godinama i na lubenice i na jagode.
Na sajmovima i tržnicama se prodaju jabuke, breskve, šljive, grožđe....sve što može kupca naći.
Idemo dalje - buče i bučino ulje, maslinovo ulje - na tržnicama i sajmovima se prodaju apsolutno sve količine koje nisu sa posjeda veličine desetke hektara, meda se proda ne stotine tona na tržnicama, sajmovima, dostavom na kućni prag.....i sve se to prodaje u sivoj zoni, na crno - bez ikakvog davanja državi, a država za tu proizvodnju daje poticaje svake godine. Ne da država ne naplati nikakav porez od toga, nego ne dobije niti pdv jer roba nije prošla preko računa do maloprodaje.
Zato u Hr vlada fama o niskim prinosima kultura po hektaru, više je sive zone u poljoprivredi nego u građevini i sličnome radnika na crno.
Možemo mi brundati kako hoćemo, ali država je u pravu - reda treba uvesti.
Svi smo mi lopovi i utajimo svega i svačega, ali ne daj bože da nam netko to u lice kaže, uvrijeđeni bumo ko frajlica kojoj veliš da je izgubila nevinost iza grma.
Ako ništa državi ne želiš dati, nemoj ništa od nje niti uzimati - niti poticaj, niti subvencije za kupnju mehanizacije, stoke, farme, plastenika, pčelinjih košnica, svega i svačega. Keširaj iz svoga đepa.
Mi bi povrat pdv - a na repromaterijal, 70% cijene plastenika, 50% cijene traktora, ali dati nešto državi - jok.
Ne ide to tako.