Vidi ovo:ja ovo nikak nisam pročital u članku ni prijedlogu zakona...
kvaka je da se ne može prodati za NIŽU cijenu od one koja je tražena od države...i sva ostala pitanja se riješavaju ISTOM ili VEĆOM cijenom od one koju se tražilo od države...
hrpa ljudi nezna što bi s nekim naslijeđenim parcelama, i ako (i samo AKO) bude država imala novaca za otkup takvih parcela, postoji nekakva nada da će se nešto okrupniti i pokrenuti u očajnoj situaciji naše poljoprivrede...
ustvari, mislim da se ništa neće promijeniti, jer ova naša država jednostavno neće htjeti male parcelice otkupljivati od ljudi, i sve se svodi eventualno na zaštitu velikih poljoprivrednih parcela i njihov otkup od strane lijepe naše.
Na slici gore važan je dio teksta u kojem piše: po tržišnoj cijeni.
Tko i na koji način bude određivao kakva bude ta "tržišna cijena"? Odnosno što ako prodavatelj namjerno ponudi Državi pod tržišnu cijenu nekakvu ludu cifru, samo da bi bila odbijena, da li se Država možda ne bude štitila provjerom i usporedbom podataka o "definiranoj tržišnoj cijeni" za zemljište u tom kraju?
Nekakvi instrumenti i sada postoje, a sad da li zadovoljavaju sve strane, meni to u ovom trenutku nije poznato.
Ovdje su nekakvi podaci vezani uz tržišne cijene (ja samo znam da je jako puno kopoprodaja zemljišta oko grada "u mojoj županiji" odrađeno s iznadprosječnim i pozlačenim cijenama, ako je ovaj link za išta mjerodavan), ali to je sada najmanje bitno, jer bi nas rasprave o tome odvele u ... ma nikamo.
Cijena poljoprivrednog zemljišta 2024.
Cijena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj i EU 2024.
poljoprivredno-zemljiste.hr