• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Podizanje i sadnja vinograda - šta i kako?

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437
Re: Sadnja vinograda

swizach kaže:
Ivan_Kos kaže:
swizach kaže:
i ja samsvoj sadio na takav način,,,99%primitak,,bolje i jeftinije

bolje i jeftinije od cega..??

strojne sadnje,,,1kn +PDV,,na 11000cokota je to oko 13000kn,,,mene izislo oko 2500kn sa cugom i hranom

bolje?zato sto ti fino zatutkas svaku lozu,manje se tlo gazi velikim traktorom i nikada ti nece dokaja red posaditi niti početak,nekad zna otic ugrbavo ako je na nagibu...oćes još?
Swizach hoćeš reći da se ručno ravnije posadi nego sa laserom????ako je ovo šta je na ovoj slici ravno onda ja neznam.....a i još jedna stvar kod sadnje sa vodom žile ostanu prema gore....i to nije dobro....ja sam sve do sad sadio strojno i redovi su ravni 99%

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649

sadio sam i ja strojno,,da ostanu redovi grbavi,,,mato je meni sadio oko 2500komada,na početku je red 1.55 a na kraju 1.35m,,tak da to objesis macku o rep,,,
a vodena sadnja??nnneeee neostanu zile prema gore,,uzmes lozu i povuces 2cm gore,,,vjeruj mi gle,,sada sam podsadjivo lozu ovaj tjedan,,,na 10500čokota podsadio sam 174komada,,,skoro pa zanemarivo,,a sadito ja rucno,,,,

I

Ivan_Kos

Guest

swizach kaže:
sadio sam i ja strojno,,da ostanu redovi grbavi,,,mato je meni sadio oko 2500komada,na početku je red 1.55 a na kraju 1.35m,,tak da to objesis macku o rep,,,
a vodena sadnja??nnneeee neostanu zile prema gore,,uzmes lozu i povuces 2cm gore,,,vjeruj mi gle,,sada sam podsadjivo lozu ovaj tjedan,,,na 10500čokota podsadio sam 174komada,,,skoro pa zanemarivo,,a sadito ja rucno,,,,

onda je problem u njemu a ne u strojnoj sadnji! meni su svi redovi 2 m, na pocetku i na kraju..

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437

Meni su redovi svuda 2 metre ima odstupanje 2-3 cm....a meni se od 2000 šta sam prvo sadio nije primilo 7 komada....
a što se tiće žila.....ako su dugačke 10-ak cm i ako ih povučeš 2 cm nebudu se okrenule prema dolje....jedino ako je tako velika rupa .....

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688

BUMP
Sto dati zasadenim trsovima mladim?
Ajde ima Vas ovdje sigurno koji znate sve o tome.

Koje gnojivo,koliko?
Nekakvo spricanje?

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

eh ja se ispričavam kaj prekidam ovu temu al baš imam nešto u planu pa neznam kolko je to isplativo.
ja imam vinograd al pošto je to jako loše ja ga bi pokrčio i posadio novo.

naime imam nekoliko cijepova kraljevine ali crvene i uspjeva na tom području jako dobro. pošto svi pričaju da tog više nema nigdje za kupiti mene baš zanima da li bi se još to moglo gdi kupiti.
stavljao bi redove nekih 180 cm širine da ja to mogu raditi s malim 539. toga bi imao oko pol hektara samo radi zanimacije jer je na ljepom mjestu i imam tu vikendicu pa bih molio malo stručnije oko te loze da li bi se još mogla gdi nači

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437

Prvo i osnovno u 180 cm red sa 539 nećeš moći obrađivati to je preusko.....ja imam traktor 140 i red 2m i to je ponekad dosta usko...........

E

eichertrack

Guest

za imt ti trebaju redovi 220cm da bi mogao komotno raditi

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

tako široko 2 metra :shock: nekako mi se čini jako široko. jedan poznanik se bavi profesionalno vinogradom i ima mf-a 3060 80 ks i ulazi u redove s njim i kaže da su mu malo preširoki redovi. imam frezu 160 široku kao i malčer i imt mi je točno 160 širok pa računam aj nekih 180 da bi mi odgovaralo ovak sam mjerio taman mi izađe broj redova a ovak mi jako puno ostane uz rubove

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437

A jesi li računao da kad se loza razraste da ti je ta masa široka i do 30 cm i da ćeš trgati mladice koje će ti zapinjat po kotaću,kabini i slićno !!!!!!!!kakav ti je teren???jeli brdo il ravnica? ima li bočni nagib?

nikola_VUK

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
31
Novi vinograd i traktor (sta i kako)

Hteo sam da vas zamolim za savet, drugi i ja hocemo da napravimo vinograd to bi u startu trebalo da bude oko 2ha s tim sto pokusavamo u startu da obezbedimo novac za nekih 4ha i da vremenom razvijemo sve to, ako bude kako treba, ovaj prijatelj ima dosta "veliko" iskustvo u vinogradarstvu njegovi gaje lozu poslednih 30-tak godina a on sam to radi zadnjih 15-tak s tim što je u pitanju mala proizvodnja (oko 1.500 cokota).
Trenutno smo u potrazi za zemljistem najverovatnije bi sadili samo vranac.
Stvari oko kojih sam hteo da vas zamolim za pomoc su u vezi sa izborom mehanizacije i formiranje redova
U Podgorici postoji predstavnistvo i servis za Agromehaniku, razmisljao sam o modelu 850, pretpostavljam da je 50ks dovoljno za sve radove u vinogradu sirina je mala (malo preko 1m) tako da je pretpostavka da bi redovi mogli da se suze na nekih 1.6m ili mozda cak i 1.5m
Atomizer smo mislili da uzmemo manji od 220 litara kako bi mogao da udje u sto uze redove.
Video sam da ovde ljudi imaju iskustva sa drljacom za medjurednu obradu, zanima me kako se ponasa i sta mislite o isto takvom plugu za medjurednu obradu.

Ideja je da se na lokaciji vinograda pravi i podrum za vino kao i manja garaza za mehanizaciju zato u startu pokusavamo da obezbedimo novac za malo vecu parcelu...

Ovde se za investicije u poljoprivredi ostvaruje povracaj sredstava u vrednosti od 30% ali oprema koja se nabavlja mora biti nova, tako da mislim da je neisplativo nabavljati polovnu opremu jer nova u startu ispada 30% jeftinije.

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437
Što se tiće traktora ...za te novce je ok stroj, susjed ima 835 već 4 godime i zadovoljan je....što se tiće redova ja imam traktor 140 i red 2 m i ponekad je dosta usko....ako je malo nagnut teren u stranu i mekano.....eto te u redu.....kad ću idući sadit biti će bar 210 ili 220cm....znaći po mome barem 70 cm red širi od traktora.....jer kad se loza razraste u 7,mjesecu to više nije 2 metra već oko 170 cm....što se tiće međuredne rotodrljaće....ja ju imam i radi odlično....ali !!! za nju ti treba razmak redova biti min.180 cm barem za ovu moju a to je skoro najmanji model....ima još jedna manja ali mislim da je isti razmak....na 2 ha koliko planirate sadit bolje da posadite 2 reda manje ali da se vozite normalno kroz red ....nebude vas tih 200-300 komada spasilo...ako sadiš 12000-13000 tisuća....na koji razmak planirate ići trs od trsa?koji oblik rezidbe?Posjeti Vinogradarski forum tamo možeš dobit više savjeta vezanih za vinogradarstvo....pogledaj si specifikacije strojeva koje misliš kupit da vidiš potreban raznak redova pa onda sadite.....jer dok posadiš gotovo je...pogledaj Messis-ovu stranicu.....imaju najviše opreme vezano za obradu vinograda...

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
@Nikola vuk jesi vidio mladi vinograd od @mikivz i od @bagerista.......
a jesi vidio kojim strojevima rade u vinogradu.......

nikola_VUK

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
31
Iskreno, ovaj i jos dva foruma sam procitao skoro sve vezano za vinogradarstvo, tako da sam već počeo da se gubim.

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Iskreno, ovaj i jos dva foruma sam procitao skoro sve vezano za vinogradarstvo, tako da sam već počeo da se gubim.

:rolfer::rolfer::rolfer: ako ne umiješ da pamtiš zapiši si ili još bolje kopiraj šta ti treba u komp pa češ imat i nemoraš brinut gdje je na forumu.
Šta se mene tiče ova tema može da se briše, imamo već teme o mladim vinogradima a i o strojevima za obradu i njegu istih.
Kažem i @mikivz i @bagerista su mnogo pisali a hvala bogu ima i slika .

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
@vinogradar da te pitam, viddim tam si posao o pripremi zemlje molim te reci koliko si stajskog gnoja stavio na 1 ral a koliko vapna ? Hvala.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
tako široko 2 metra :shock: nekako mi se čini jako široko. jedan poznanik se bavi profesionalno vinogradom i ima mf-a 3060 80 ks i ulazi u redove s njim i kaže da su mu malo preširoki redovi. imam frezu 160 široku kao i malčer i imt mi je točno 160 širok pa računam aj nekih 180 da bi mi odgovaralo ovak sam mjerio taman mi izađe broj redova a ovak mi jako puno ostane uz rubove

ja sam sadil vinograd na 220, obrađujem ga štoreom 404 koji je točno 160 širok i frezom 160 pa ti mogu reći da je to na knap. Ok je jednom kad uđeš u red ali ulaženje u redove je neizvedivo bez upotrebe kočnice ili velikog manevarskog prostora ispred....

@pele: daš zemlju na analizu i tam ti poslije sve piše... :)

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437
@vinogradar da te pitam, viddim tam si posao o pripremi zemlje molim te reci koliko si stajskog gnoja stavio na 1 ral a koliko vapna ? Hvala.

Mogu ti odgovorit isto kao i zwer....daj zemlju na analizu.....jer je svaka zemlja različita....ja sam na jedan komad od 0,34ha stavio 2,5 tona vapna 1 tonu umjetnog i punooo stajskoga zemlja je crna bila ....na drugi komad sam manje vapna stavljao tak da....

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437
:rolfer::rolfer::rolfer: ako ne umiješ da pamtiš zapiši si ili još bolje kopiraj šta ti treba u komp pa češ imat i nemoraš brinut gdje je na forumu.
Šta se mene tiče ova tema može da se briše, imamo već teme o mladim vinogradima a i o strojevima za obradu i njegu istih.
Kažem i @mikivz i @bagerista su mnogo pisali a hvala bogu ima i slika .

moraš prvo znat dali te to zanima i dali ćeš imat vremena to obrađivat....jer 2 ha nije malo....tu ima svaki dan posla...pogotovo kad krene štucanje.....moraš znati sa kojim strojevima planiraš obrađivat da bi znao koliki razmak između redova stavit.....kakva je zemlja,položaj koju sortu sadit,oblik rezidbe......sve to stavit na papir....stupove,žicu.....izračunat koliko to sve košta a tek onda u akciju....i naravno tržište mada to nije neka velika količina to se uvijek da prodat ako bude dobro vino ili grožđe....

nikola_VUK

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
31
Zanima me i to opasno, trenutno imamo gradjevinsku firmu i to je stres nenormalan, tako da imamo nameru da lagano predjemo u vinograd, sto se tice obrade imali smo nameru da radimo mi po malo i da zaposlimo jos dva radnika za stalno.
Koliko sam shvatio iz citanja po forumu, dosta para podje na ruke za obradu vinograda tako da mi je neka ideja bila u startu nabaviti sto vise opreme koja ce da zameni ljude i ubrza posao.
Osnova svega je da vidim koliko novca treba za sve to i da ga obezbedimo, ovde je podsticaj za poljoprivredu 30%.

Najnoviji postovi

Na vrh