Da ne "zagadim" druge važne teme, ovdje budem pokazao sličicu iz burnog života u radioni.
Imali smo novi stroj, koji je koštao 10 milijuna kuna, u EUR ima. Nadam se da je vrijednost ekvivalent mnogim močnim traktorčinama i problematici njihove eksploatacije i održavanja.
Proizvođač je proizveo stroj i daje garanciju. Operateri na tom stroju imaju natprosječne plaće i nekakve obaveze. Održavanje ima također svoje ogromne obaveze, vlasnik, firma očekuje rad, rad i samo rad i nekakav profit.
Nakon proteka malo vremena "zacvikala je vitalna komponenta", stroj stoji. Uslijedio je napad na održavanje sa svih strana, uprava jer stroj stoji, šef proizvodnje, a tek radnici s tog stroja. Galama na održavanje, prijetnje kaznama itd.
Fino sam tražio od radnika na stroju da mi pokažu i dokažu da su samo radili tako kako se minimalno mora na stroju. A trebalo je i u određenom propisanom intervalu od strane proizvođača, stisnuti par kapi specijalnog maziva na par mazalica. Obaveza radnika. Ja im ukažem na to, niste to radili, Vaš propust i nemar. Naravno odmah je na scenu stupila radnička solidarnost i radnička pobuna, oni sve rade 100% ispravno, redovno, po pravilima.
Zatražio sam od nabave i skladišta dokumentaciju o nabavi i trebovanju tog specijalnog maziva. Ušle su u skladišta 2 tube tog maziva s kupnjom stroja. Nitko ga od njih nije trebao, trebovao, podigao, trošio, podmazao makar samo jednu kap, mjesecima . Ti su rukovatelji služili duplo više nego ja, bili su kao drago kamenje, glasni, oholi, bahati i onda su samo svi vidjeli koliko je sve to napuhani, šareni balon od sapunice. Da bilo ih je i jako sram, malo su utihnuli, mi smo stroj uredili, radio je dalje, ali je i to donijelo sigurno dosta sijedih na moju glupu glavu.
Jedino nisu druge probali uvjeriti da su od kuće donosili fino ulje i s njim "redovito" mazali jer oni su ipak glasni, nepogrešivi i pošteni radnici bili...
A strojček je koštao samo 10 milijuna kuna...