Uh, da napišem, ili ne 🤔.
Istinu valjda mogu napisati.
U vrijeme tzv. komunizma se kod nas prišlo nabavi zemljišta i "izgradnji potpuno novog objekta, crkve". Zašto sam naglasio objekta. Jednostavno zato što smo "prava Crkva" bili mi, ljudi. Entuzijazam i veselje su bili nemjerljivi, neopisivi su danas. Teško budu drugi vjerovali, prvu se crkvu uredilo i mise služilo u nekadašnjoj staji kupljenog posjeda. Nikada nije bilo slobodnog mjesta "za stajanje", zajedno i mladi i stari. Građena je nova zgrada crkve, "ručni rad nebrojenih dobrih ljudi i donacijama mještana" . Bili su s nama i naši prvi župnici, sve jedan bolji čovjek od drugoga, ne, ne lažem. Izgrađena je lijepa i funkcionalna nova zgrada crkve, a otišli su s mirom naši prvi župnici.
Došli su novi i novi župnici u prekomandu, vjernici, ljudi su nestajali u otkomandu, nestajao je onaj polet, elan, oduševljenje. Jučer isto slušam susjedu kako priča, pa taj je kosio godinama, zabadava oko kapelice, a onda se posvađao s župnikom oko izbora firmanog kuma za sina i rekao ne mislim više kositi. Pobunio se protiv nametanja i diktature...
Otac mi priča u par navrata, žalila se susjeda, supruga od njegovog prijatelja, veli dojde brat od zeta, svečenik u jednoj drugoj župi, na dvorište, prođe pokraj mene i ne kaže niti dobar dan.
Nadam se da ovo barem malo baca novo svjetlo koja je razlika itneđu "komunizma ovdje" i današnje "demonkracije".
PS
Jedan stari pokojni župnik susjedne župe je za Mariju Bistricu morao naručivati poseban putnički vlak, uvijek je bio pun. Nije mu bilo teško reći "neka vlak stane na našoj maloj stanici" da siđe dolje jedno dijete, hodočasnik. Nije mu bilo teško na ulici pozdraviti, kimnuti djetetu, tinejđeru u prolazu.
Danas ti u ispovjedaonici sugerira za koga bi trebao glasati na izborima. Meni je jedan fratar pokušao, digao sam se i otišao od toga, valjda zauvijek, a ljudi u redu su s čuđenjem gledali što se to dogodilo...
Ima razlike, o da, svemirskih razmjera. Komunizam je bio "mala beba" za "današnje vjernike iz prvih redova ispred oltara" ...