Cimer je bio prije mene na ručku, jer ima drukčiji dnevni raspored i gledao je na TV vijesti. Ja sam došao u sobu taman dok su pokazivali vijest "o protestu naroda u okolici Siska". Nisam odmah skužio u čemu je kvaka. Sad si kratim vrijeme i čitam sve portale i evo naišao sam na pojašnjenje:
Mene zanima jedno, ljudi moraju i žele jesti, žele imati što niže cijene hrane.
Istovremeno naši ljudi ne žele da se hrana uvozi, ali ne žele ni da se proizvodi u njihovoj blizini. (U neposrednoj blizini naselja gdje ja stanujem je najmanje desetak farmi, 2 ili 3 tvornice stočne hrane, Koka kao ogromna industrija... cijela HR prima "prehrambene artikle i otuda".)
Naši ljudi, naglasio bi oni blizu mora, ili oni nizvodno niz Dravu, ne žele izgradnju termo elektrane, ne žele izgradnju akumulacionog jezera i hidro elektrane, a vidi vraga svi bi jeftinu struju u neograničenim količinama, zimi za grijanje, po ljeti za "klimanje". Pametni neki krajevi. (U mojoj bližoj i malo daljoj okolici su 3 akumulaciona jezera i hidroelektrane. Smo mi stvarno tak bedastiji od ovih novo pametnih i jako zelenih?)
Jaaaaako nam u HR fali netko pametan i energičan, koji bi lupio šakom o stol i naredio: primite se posla, ostavite se čorava posla, zabranjujte samo ono što imate u raspoloživoj proizvodnji i nudite kao svoj proizvod na tržištu. Dosta više muljanja i muljatora na sve strane.
Bila je šaljiva slika hrpa Glovo dostavljača na semaforu i pametan čovjek se zapita: pa kuha li ičija?
Jednako tako možemo se zapitati radi li više itko, gdje su ti subvencionirani proizvodi dostupni na tržištu, da njih počnemo kao povoljnije kupovati?!