Ta 'pomirba' iz devedesetih bila je prilično loše i šlampavo provedena. To je ozbiljno pitanje, ali umjesto realnog suočavanja sa prošlošću sa svim pozitivnim i negativnim događajima iz prošlih vremena - sve se jednostavno na brzinu zakopalo. Dobro, možda je to bilo nužno jer su realno gledano bili sasvim drugi prioriteti tog trenutka (rat i borba za opstanak države) pa jednostavno nije više bilo prostora za ozbiljnu javnu polemiku koja bi neminovno vodila u razdor, što je moglo biti krajnje opasno u tom trenutku. Ali kasnije se to moglo pokrenuti, ali nije. I kako je ostalo puno toga neizrečenog - kosturi iz ormara prošlosti ponovno su oživjeli. Sada se upravo tim kosturima opet maše okolo po trenutnoj dnevno-političkoj potrebi.
Ja sam uvjeren da je oko pitanja drugog svjetskog rata i poraća prvo potrebna ozbiljna rasprava. Na jednom drugom forumu prije n godina napisao sam kako je drugi svjetski rat započeo napadom saveznika Njemačke i SSSRa na Poljsku, što je u prvi mah izazvalo hrpu negatvnih reakcija. A kad ono..... pokazalo se da mnogi nemaju pojma o povijesti, ali zato imaju jaka uvjerenja koja bi htjeli nametati drugima kao gotovu stvar/neprikosnovenu istinu.
Ja sam uvjeren da je oko pitanja drugog svjetskog rata i poraća prvo potrebna ozbiljna rasprava. Na jednom drugom forumu prije n godina napisao sam kako je drugi svjetski rat započeo napadom saveznika Njemačke i SSSRa na Poljsku, što je u prvi mah izazvalo hrpu negatvnih reakcija. A kad ono..... pokazalo se da mnogi nemaju pojma o povijesti, ali zato imaju jaka uvjerenja koja bi htjeli nametati drugima kao gotovu stvar/neprikosnovenu istinu.