Uz sve prednosti i mane i ovog i onog sistema - nikada i niti u jednom sistemu ne postoji 'besplatno' liječenje, obrazovanje, besplatna bilo koja druga usluga koju pruža država.... Svi su to itekako nekada plaćali iz svojih plaća i doprinosa, poreza (često i porezom kroz inflaciju valute) - a danas je isto tako, svaki puta kada Plenković obeća da će 'on i njegova vlada' pomoći 'mjerama' ovima ili onima - svi mi to zapravo plaćamo iz svojih đepova. Ako ne plaćamo danas - platiti će mo sutra vraćajući kredite koje se ovi ne ustručavaju uzimati 'da nam pomognu'. Isto tako se i oni prije nisu ustručavali uzimati kredite sve dok su im davali. Kriza je nastupila (i nastupit će ponovno) kada su im uskratili nove kredite i roll-over (reprogramiranje starih kredita novim kreditiranjem) prošlog zaduživanja.Jesu sigurno, ali su svi, i ti i ja, za uzvrat dobili besplatno liječenje, besplatno stambeno zbrinjavanje, besplatno obrazovanje, sigurno radno mjesto....
Kak sam rekel, boli me sprava za zločince i njihova nedjela.
Ova slika govori kaj pokušavam reči i zbog čega pamtim po dobrom Tita i njegovo vrijeme.
![]()
Prava razlika između dobre i loše države za nas građane samo je u tome koliko država košta građane koji žive u njoj i kakvu kvalitetu usluge pruža za to što plaćamo funkcije državnog aparata ali i koliko građani realno uopće mogu plaćati državu (a to ovisi o produktivnosti, zaposlenosti, starosti stnovništva.... to znači i o radu političkih vlasti, državnog aparata....).
Analogno kao kod automobila: imaš auto koji je vrlo pouzdan i troši 4L/100 km (uz minimalni trošak održavanja), ali ima i automobila koji uredno troše 15L/100 km (uz poveći trošak redovnog održavanja). Ako solidno zarađuješ - čak i ovaj drugi auto možda i nije neki problem imati i koristiti svaki dan. Kada malo zarađuješ - onda je realno održiva opcija samo prvi auto. A ona prošla država i ova zapravo imaju isti problem: daleko preskupa država za naše realne mogućnosti, koja zauzvrat daje mizernu kvalitetu usluge svojim građanima. I sve se to prikriva zaduživanjem, pa sve izvana izgleda sasvim OK, sve dok daju kredite koje ćemo svi mi morati prije ili kasnije vraćati.